به گزارش ایمنا، امروز _دوشنبه بیستوششم دیماه_ همزمان با سالروز تولد و درگذشت بزرگان ایران است.
سالروز درگذشت رکنالدین خسروی
رکنالدین خسروی (زاده شانزدهم اسفند ۱۳۰۸ تهران - درگذشته بیست و ششم دی ۱۳۹۵ لندن) نویسنده، مترجم و کارگردان تئاتر است.
خسروی در سال ۱۳۲۷ از دبیرستان البرز تهران دیپلم ادبیات گرفت و سال بعد بهدانشکده حقوق دانشگاه تهران رفت و در سال ۱۳۲۹ این رشته را ترک کرد و مشغول تحصیل در رشته ادبیات در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران شد.
در سال ۱۳۳۴ در دوره شش ماهه کلاسهای تئاتر پروفسور دیوید سون شرکت کرد و به فراگیری هنرهای نمایشی پرداخت. وی همچنین در سال ۱۳۳۵ در کلاسهای هنرپیشگی و کارگردانی محمدی فروغی شرکت کرد و از نخستین دانشجویان در این رشته بود.
در سال ۱۳۳۶ با همکاری دکتر فروغ، اقدام به تأسیس اداره هنرهای دراماتیک کرد و در سال ۱۳۳۷ با کارگردانی و به روی صحنه آوردن «جایی که صلیب گذاشت شد» در اداره هنرهای دراماتیک و ضبط تلویزیونی این نمایش قدم بر این عرصه نهاد.
وی همچنین در این مدت در اداره هنرهای دراماتیک توانست چند تئاتر دیگر را کارگردانی و اجرا کند مانند:
سایه دره، نوشته: ویلیام سینگ
خاموشی دریا، نوشته: ورکور
پیکنیک در میدان جنگ، نوشته: فرناندو آرابال.
خسروی در سال ۱۳۴۲ شروع به همکاری با گروه تئاتر دانشگاه تهران کرد و مشغول کارگردانی این گروه و اجرای نمایشهایی در آنجا شد و در همین سال از سوی اداره هنرهای دراماتیک برای شرکت در دورههای آموزشی بازیگری و کارگردانی کانون تئاتر انگلیس عازم لندن شد. وی در سال ۱۳۴۹ برای تحصیل در رشته کارگردانی تئاتر در مدرسه دراماسنتر با ریاست افتخاری پیتر بروک عازم لندن شد و در سال ۱۳۵۲ به تهران بازگشت و لبخند باشکوه آقای گیل نوشته اکبر رادی را روی صحنه برد.
وی در سال ۱۳۵۴ همکاری خود را با گروه تئاتر دانشگاه صنعتی شریف بهعنوان کارگردان گروه آغاز کرد. در سال ۱۳۶۰ دعوت به پذیرش استعفا و بازنشستگی شد و سال ۱۳۷۵ میهن را به مقصد لندن ترک گفت.
خسروی تا پایان سال ۱۳۷۱ نیز در آموزشکده هنر "فرهنگسرای نیاوران" بهتدریس "بازیگری" "کارگردانی" و "تاریخ نمایش در ایران" اشتغال داشت. نمایشهای "کوهولین" "ادیپوس "ادیپ شهریار" و "باغ آلبالو" حاصل همکاری بسیاری از دانشجویان این آموزشکده بود.
وی علاوه بر اجرای آثار نمایشنامهنویسانی چون آنتون چخوف، ژان پلسارتر، آگوست استریندبرگ کارهایی دیگر از نویسندگان ایرانی از جمله اکبر رادی و غلامحسین ساعدی نیز بر روی صحنه برد.
کتاب خسروی در سال ۱۳۸۶ بهکوشش محمد ایوبی از سوی نشر تجربه منتشر شد. این کتاب بهبررسی آثار اجرایی وی و نقدها و نظرات منتشر شده در مورد نمایشهای او میپردازد.
یکی از سالنهای تماشاخانه سه نقطه در تهران به نام رکنالدین خسروی نامگذاری شده است. این تماشاخانه در نوزدهم خرداد ۱۳۹۲ با پیامی از او افتتاح شد.
رکنالدین خسروی کارگردان و پیشکسوت تئاتر ایران در ۸۷ سالگی درگذشت و در قطعه هنرمندان بهخاک سپرده شد.
سالروز درگذشت مرتضی عبدالرسولی
مرتضی عبدالرسولی (زاده سال ۱۲۸۴ فیروزکوه - درگذشته بیست و ششم دی ۱۳۷۳ تهران) خوشنویس، آهنگساز و استاد ادبیات دانشگاه تهران است.
وی مدتی علوم قدیمه را خواند و بعد به خوشنویسی روی آورد و در اثر پیشرفت و زیبایی خط شهرت یافت و آثارش مورد پسند خطشناسان شد. وی پس از پایان دوره تحصیل، بنا به ذوق فراوانش به هنر خط، ابتدا به راهنمایی پدرش، علی عبدالرسولی که او نیز از خوشنویسان روزگارش بود به فراگرفتن خط شکسته مشغول شد. سپس نزد عبدالحمید ملکالکلامی معروف به امیرالکتاب که استاد خوشنویسی بود، به یادگیری خطوط نسخ و ثلث پرداخت و بهزودی آنچنان موفق شد که استادش او را از شاگردی معاف داشت. وی چون از آن استاد گذشت برای یادگیری اصول و قواعد خط نستعلیق نزد علی منظوری حقیقی که از خوشنویسان بنام بود رفت و به مشق پرداخت و سپس به مکتب استادان دیگری راه یافت که خود از خطاطان ارزنده آن زمان شد.
عبدالرسولی در موسیقی نیز شاگرد حبیب سماعی، استاد و نوازنده سنتور بود.
عماد خراسانی درباره وی چنین سروده است:
تو درون دل آشفته ما جا داری
کانچه دل میطلبد از تو، مهیا داری
خط دلجوی تو چون سرخط آزادی جان
پنجهای زنده کن روح نکیسا داری
او در ۸۹ سالگی درگذشت و در مزار سلطانی بیدخت گناباد بهخاک سپرده شد.
نظر شما