به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، فضاسازی شهری یکی از بهترین رویکردهایی به حساب میآید که به افزایش نشاط در مناطق شهری منجر میشود و زیستپذیری را در آنها به طور قابل توجهی بهبود میبخشد. در واقع، ایجاد فضاهای متنوع و جالب برای سکونت میتواند به افزایش گرایش مردم به گرد هم آمدن، اتخاذ سبک زندگی سالم، تلاش بیشتر برای انجام فعالیتهای کاری و حفظ مناطق شهری کمک میکند که این مولفهها به سهم خود میتواند در ایجاد مناطق تابآور، جذاب و منعطف نقش مهمی ایفا کند و در نهایت به رونق اقتصادی شهرها منجر شود.
امروزه در اغلب شهرهای دنیا، فضاهای مرده بسیاری وجود دارد که احیای آنها میتواند تمام مزایای ذکرشده را برای شهرها به ارمغان بیاورد. جانبخشیدن به این فضاها به راحتی امکانپذیر نیست، با این حال تاکنون استراتژیهای بسیاری برای این منظور در نقاط مختلف دنیا پیاده شده است که بیشترین اثربخشی را به دنبال داشته است. در ادامه به معرفی این استراتژیها پرداخته میشود که میتواند شور از دست رفته ناشی از شیوع کرونا را نیز در شهرها به آنها بازگرداند.
توسعه سازهها و فضاهای عمومی چندمنظوره
فضاهای عمومی چندمنظوره مانند خیابانهایی با کاربری چندگانه میتواند به افزایش شور شهروندی کمک زیادی کند، چراکه امکان استفاده همزمان از این فضاها را برای کاربران مختلف مانند دوچرخهسواران، عابران پیاده، رانندگان و حتی موتورسواران فراهم بیاورد. از سوی دیگر، چنانچه مدیران شهری به زیباسازی این فضاها از طریق خطکشیهای مخصوص هر دسته از کاربران بپردازند، نهتنها ایمنی سفر را برای آنها افزایش میدهند، بلکه در افزایش جذابیت معابر نیز نقش مهمی ایفا میکنند. چندمنظوره کردن فضاهای عمومی در مورد سازهها نیز صدق میکند، به این صورت که میتوان از پاساژها، ساختمانهای متروکه و سایر زیرساختهای کماستفاده شهری برای ساخت سازههایی چندمنظوره و مجهز به خانههای مسکونی، فروشگاههای کوچک، امکانات عمومی و فضاهای سبز بهره گرفت و از این طریق شور را به شهروندان بخشید.
دهکدههای شهری و مناطق ۱۵ دقیقهای از بهترین نمونههای توسعههای چندمنظوره محسوب میشود که در آنها تمام شهروندان در نزدیکی محل سکونت خود به تمام امکانات برخوردار هستند. پاریس، پایتخت فرانسه یکی از موفقترین شهرهای جهان در بهرهگیری از شهرهای ۱۵ دقیقهای محسوب میشود که با توسعه این مناطق توانسته است دسترسی تمام شهروندان را به خدمات عمومی با تنها ۱۵ دقیقه پیادهروی یا دوچرخهسواری در محل سکونت آنها فراهم بیاورد که این اقدام در افزایش نشاط شهروندی بسیار اثربخش بوده است.
استفاده دوباره از فضاهای شهری برای افزایش سازگاری با تغییرات احتمالی
انتشار ویروس کرونا تغییرات بسیاری را بر شهرها تحمیل کرد که رکود اقتصادی حاصل از کووید -۱۹، این تحولات را شدت بخشید و به افزایش سازههای بدون استفاده در سراسر جهان منجر شد. امروزه بسیاری از شهرهای جهان میزبان ساختمانهایی بدون سکونت یا انجام هرگونه فعالیت است که قابلیتهای بسیاری برای توسعه و بهبود کیفیت زندگی شهری دارد.
استفاده دوباره از این ساختمانها با هدف افزایش سازگاری با تغییرات تحمیل شده در شهرها میتواند شور را برای شهرها و شهروندان به ارمغان بیاورد، ضمن اینکه در کاهش فقر ناشی از شیوع بیماری کووید -۱۹، بهویژه از جنبه بیخانمان شدن مردم اثربخش خواهد بود. در این راستا، مدیران میتوانند سازههای بزرگ شهری را با اهداف مختلف از نو طراحی کنند و به عنوان مثال، خانههایی مقرونبهصرفه برای سکونت افراد کمدرآمد توسعه دهند.
پیادهراهسازی
پیادهراهسازی یکی از رویکردهای قدیمی در طراحی شهری بهشمار میرود که نقش آن در شهرها به دنبال افزایش گرایش مردم به عبور و مرور از طریق وسایل نقلیه بسیار کمرنگ شده بود. با این حال، طی چند سال گذشته و در پی شیوع بیماری کرونا و افزایش آگاهی مردم از اهمیت تردد سبز برای بهبود سلامت، پیادهروی به یکی از محبوبترین روشهای رفتوآمد میان شهرنشینان تبدیل شده است. به دنبال این گرایش، مدیران شهری نیز به توسعه پیادهراهها در سراسر جهان پرداختهاند و توانستهاند از این طریق، مناطقی با قابلیت پیادهروی به وجود بیاورند که در آنها تمام مردم با هر میزان توانایی جسمی و ایمنی خاطر به عبور و مرور میپردازند.
بدیهی است که پیادهروی و دوچرخهسواری میتواند از طریق کاهش تردد وسایل نقلیه، به گرد هم آمدن مردم کمک کند و نقش مهمی در افزایش نشاط شهروندی ایفا کند. علاوه بر این، در شهرهایی از جهان با بیشترین قابلیت پیادهروی، امکان بازدید شهروندان از رستورانها، پارکها، مراکز تجاری و کافهها افزایش مییابد که این امر به سهم خود در رونق شهری بسیار اثربخش است.
ایجاد فضاهای اداری کوچک و ترکیبی
فضاهای کاری ترکیبی به سازههایی اشاره دارد که در آنها امکان فعالیت همزمان افرادی با حرفههای متفاوت وجود دارد. به عنوان مثال میتوان در یک رستوران، میز و صندلیهایی نیز برای گرد هم آمدن دانشجویان یا محققان فراهم آورد تا در آنجا به طور گروهی فعالیتهای کاری خود را انجام دهند. از سوی دیگر، در پی افزایش دورکاری ناشی از کرونا، ایجاد فضاهای اداری چندمنظوره که در آنها افراد دورکار در محیطی آرام به انجام کارهای خود بپردازند نیز در افزایش گرایش آنها به فعالیت نقش مهمی ایفا خواهد کرد که این امر به سهم خود در رونق شهری بسیار مؤثر خواهد بود.
لندن، پایتخت انگلستان میزبان ساختمانی بسیار بزرگ به نام WeWork است که در آن امکان فعالیت ۲۸۰۰ فرد شاغل در حرفههای متفاوت فراهم آمده است.
نظر شما