به گزارش ایمنا، سیدحیدر محمدی درباره وضعیت تأمین داروهای بیماران تالاسمی، اظهار کرد: داروهای تالاسمی طی چند سال اخیر بهطورمستمر در داخل کشور تولید و بخش زیادی از نیاز ما در این حوزه از طریق تولید داخلی تأمین میشود، درمورد داروی خوراکی بیماران تالاسمی به تقاضای انجمن تالاسمی، هفته گذشته ۲۴ هزار بسته سیتایی از برند اصلی وارد شد که نیاز ۶ ماه بیمارانی که داروهای وارداتی را نیاز دارند، تأمین میکند.
وی با اشاره به ثبت سفارش واردات محموله بعدی داروی خوراکی بیماران تالاسمی، ادامه داد: روند واردات از زمان سفارش حداقل سه ماه زمان میبرد، هرچند شرکت خارجی قرار بود این دارو را در کشور ما تولید کند و سرمایهگذاری بزرگی نیز از سوی طرف ایرانی انجام شد، اما بعد از دو سال از سرمایهگذاری، به یکباره اعلام کردند که ماده اولیه را به ما نمیدهند و ما باید محصول نهایی را تهیه کنیم.
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: سازمان غذا و دارو مجوز واردات را به شرطی میدهد که دارو در داخل کشور تولید شود، این شرکت نیز با یکی از شرکتهای داروسازی داخلی قرارداد بسته و متعهد شدند که خط تولید این دارو را در ایران راه بیندازند، شرکت ایرانی ۳۵ تا ۴۰ میلیارد تومان هزینه کرده و خط تولید هایتکی را راهاندازی کرد و حتی تولید آزمایشی نیز انجام دادند، اما ماده اولیه را باید شرکت خارجی ارائه دهد تا تحت لیسانس شرکت اصلی تولید شود اما به طور ناگهانی از ارائه ماده اولیه امتناع کرد.
وجود ۱۳ تولیدکننده فعال در داروهای تالاسمی
وی درباره وضعیت تولید داخلی داروی بیماران تالاسمی، تصریح کرد: سازمان غذا و دارو درباره داروهایی که بیماران از کیفیت آنها رضایت دارند و پزشکان نیز در این داروها فقط تولید داخلی را تجویز میکنند، بازار را به صورت کامل در اختیار نمونه تولید داخلی قرار داده است. بر همین اساس ۹۸ درصد از بازار دارویی ما متشکل از داروهای تولید داخلی است. در عین حال برخی داروها از جمله داروهای بیماران تالاسمی به گونهای بوده که ممکن است بدن برخی بیماران با داروی تولید داخلی سازگاری نداشته باشد و بر همین اساس نوع وارداتی آن را در اختیار قرار میدهیم.
محمدی با بیان اینکه هشت تولیدکننده داخلی فرم خوراکی داروهای بیماران تالاسمی و پنج تولیدکننده فرم داروهای تزریقی این بیماران در کشور فعالیت میکنند، گفت: با این حال از این جهت که ممکن است بدن برخی بیماران با داروهای تولید داخلی سازگاری نداشته باشد، به طور معمول یک درصد از این داروهای خاص را به واردات اختصاص میدهیم.
مصرف ۹۰ درصدی فرم خوراکی و ۸۰ درصدی فرم تزریقی داروهای تالاسمی ایرانی در کشور
وی با بیان اینکه ۹۰ درصد مصرف فرم خوراکی و ۸۰ درصد مصرف فرم تزریقی داروهای بیماران تالاسمی، مربوط به نمونه تولید داخلی است، ادامه داد: حدود ۲۰ درصد از نیازمان از طریق واردات تأمین میشود که البته بر اساس میزان تأمین متغیر است.
سایه تحریمها بر داروی بیماران تالاسمی
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به نبود همکاری بعضی شرکتهای تولیدکننده داروهای درمان تالاسمی برای تأمین داروی مورد نیاز بیماران کشورمان، اضافه کرد: وقتی اعلام نیاز میکنیم، تولیدکننده خارجی باید مدت یکی دو ماه دارو را تأمین کرده و برای ما ارسال کند، اما یک شرکت سوئیسی که داروهای بیماران تالاسمی تزریقی و خوراکی را به کشور ما ارائه میدهد و مدتها است نمایندگی این شرکت در ایران بنابر تقاضای سازمان غذا و دارو، داروهای بیماران تالاسمی را برای ما تأمین میکند، به طور معمول با فاصله بسیار طولانی و به مقدار کمتر از نیاز به ما این داروها را ارائه میکند.
وی با اشاره به اینکه یک شرکت خارجی تولیدکننده داروی بیماران تالاسمی سال گذشته حتی یک ویال داروی تزریقی تالاسمی را برای بیماران کشور ما ارسال نکرد، گفت: تأخیر در ارسال این داروها از سوی این شرکت سوئیسی و کم کردن میزان آن، باعث میشود که بیماران و خانوادهها که داروی تولید داخلی با آنها سازگاری ندارد، رنج بکشند. شرکت سوئیسی همواره در ارسال داروی بیماران تالاسمی ما را اذیت کرده و جزو شرکتهایی است که همیشه تابع تحریمها بوده و به هر نحوی سعی کرده در انتقال ارز همواره از ما فقط ارز مرغوب درخواست کند و تنها باید حواله ارزی از طریق کارگزار اروپایی انجام شود، در عین حال با همه این دشواریها، با تأخیر شش ماه تا یک ساله دارو را برایمان ارسال میکند.
محمدی با بیان اینکه برخی مشکلات در تأمین داروهای بیماران به دلیل تبعیت برخی شرکتهای خارجی از تحریمهای ظالمانه در راه تأمین دارو است، افزود: علیرغم اینکه گفته میشود حوزه دارو و تجهیزات پزشکی از تحریمها مستثنی است، اما بعضی شرکتهای خارجی از تحریمها تبعیت کرده و دارو را دیر یا در میزان کم برای ما ارسال میکنند. با این کار نیز میخواهند به نحوی بگویند که ما شما را تحریم نکردیم، اما به عنوان مثال نیاز ما از یک دارو ۱۰ میلیون عدد است، اما ۵۰۰ هزار بسته به ما میدهند، بعد میگویند دارو را ارسال کردهاند، اما نیاز ما تأمین نشده است.
منبع: ایسنا
نظر شما