رونمایی از ۱۵۰ عنوان کتاب اسنادی و تاریخ شفاهی دفاع مقدس

مراسم رونمایی از ۱۵۰ عنوان کتاب اسنادی و تاریخ شفاهی دفاع مقدس با عنوان «جشنواره ملی اسناد افتخار-گفتار ماندگار» برگزار شد.

به گزارش ایمنا و به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و تحقیقات تاریخ شفاهی دفاع مقدس، سرهنگ عبدالله اسماعیلی در مراسم رونمایی از ۱۵۰ عنوان کتاب اسنادی و تاریخ شفاهی در سالن اهل قلم سازمان اسناد و کتابخانه ملی، اظهار کرد: تاریخ اگر با سازه‌های ایمانی و دینی همراه شود، می‌تواند مردمی بسازد که هویت‌ساز باشند. انقلاب اسلامی و دفاع مقدس همواره در تاریخ کشورمان سرنوشت‌ساز هستند. حفظ تاریخ این دوران خواسته مقام‌معظم رهبری و جامعه علمی کشور است.

معاون اسناد سازمان اسناد و تحقیقات تاریخ شفاهی دفاع مقدس ادامه داد: در ۱۰ سال گذشته با تدوین شیوه‌نامه و آئین‌نامه‌های تخصصی به ثبت و ضبط تاریخ شفاهی رزمندگان پرداخته‌ایم. در همین راستا تاکنون حدود ۷۵ هزار ساعت مصاحبه ثبت و ضبط شده، همچنین نزدیک به ۱۱۳ هزار صفحه از مصاحبه‌ها پیاده‌سازی و حدود بیش از ۱۰۷ هزار برگ تدوین شده است.

محمدجواد جعفریان، معاون اسناد سازمان اسناد و کتابخانه‌ملی جمهوری اسلامی ایران نیز در این مراسم گفت: اکنون عصر رسانه است و لحظه‌به‌لحظه رسانه‌های قدیمی در عرصه روایت می‌بازند. زمانی رادیو، روزنامه و رسانه‌های مکتوب و اکنون شاهد عقب‌نشینی تلویزیون و شبکه‌های اجتماعی هستیم. در این شرایط سند به‌عنوان ابزار اصلی جهاد تبیین و ثبت موضوعات در رسانه دیجیتال مطرح شد.

وی گفت: اهمیت اسناد زمانی مشخص‌تر می‌شود که روایتی از یک تناقض و جنگ باشد، چراکه طرفین تخاصم خواهان این هستند که بگویند روایت من صحیح است. ما در همسایگی بسیار نزدیک یک جنگ بزرگ و متفاوت هستیم و از یک موضوع سه هزار ساله سخن نمی‌گوییم. کتاب دفاع مقدس حلقه اتصال و وحدت تمام اقشار ایرانی است. در حوزه تولید محتوا دیگر از چاپ کتاب حرف نمی‌زنیم، باید در این عرصه بسیار وسواس داشته باشیم.

جعفریان تأکید کرد: حفظ میراث مکتوب ایرانیان بسیار مهم است. ما در معاونت اسناد ملی میزبان ۶۰ میلیون برگ اسناد تخصصی دفاع مقدس هستیم که همه آن برداشت نشده و این فرض بر ما است که پیش از قضا شدن موضوعات آنها را آماده استفاده نسل جدید کنیم. همچنین در فراهم‌آوری‌های جدید، دفاع مقدس در اولویت قرار دارد. از دو منشأ خارجی از یکی از کشورها و داخلیِ محرمانه در حال دریافت اسناد دفاع مقدس هستیم.

امیر سرتیپ نبی، سهرابی جانشین بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس نیز در بخش دیگر این مراسم ضمن گرامیداشت ایام فاطمیه اظهار کرد: این همایش به مناسبت هفته پژوهش برگزار شده است. ۱۲۰ عنوان کتاب تاریخ شفاهی و ۵۰ کتاب اسنادی دفاع مقدس که ۱۱ جلد آن ترجمه‌ای از آرشیو کشور انگلستان است رونمایی خواهد شد. مرکز آرشیو بین‌المللی و بزرگ در کشور انگلستان قرار دارد. آن‌ها در این زمینه سیستم ایجاد کرده‌اند. در جنگ اول و دوم خلیج فارس هم آمریکایی‌ها وابسته شدیدی به آرشیو انگلستان داشتند تا تحقیقات مردم‌شناسی و اجتماعی خود را تکمیل کنند.

وی ادامه داد: حدود چهار یا پنج میلیون نفر در دفاع مقدس مشارکت کردند. آماری که از پیاده‌سازی خاطرات رزمندگان وجود دارد، بسیار کم است. ما بخش کوچکی از کار را انجام داده‌ایم. دفاع مقدس در نزدیکی‌های ما قرار دارد و هنوز باید به سراغ تمام رزمندگان برویم و تاکنون فقط سراغ فرماندهان در دسترس رفته‌ایم.

امیر سرتیپ سهرابی با اشاره به اهمیت اسناد دفاع مقدس توضیح داد: این اسناد برای محققان ما در حال و آینده اهمیت دارد و دانشجویان و دانش‌آموزان هم به آن نیاز دارند. علاوه بر این، برای جلوگیری از تحریف در روایت دفاع مقدس ضرورت دارد به اسناد آن مراجعه کنیم. یکی از مأموریت‌های بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس چاپ کتاب‌های اسنادی و تاریخ شفاهی است. ما بخشی از اسناد را جمع‌آوری کرده‌ایم و از همه دستگاه‌ها و نهادها می‌خواهم که این اسناد را به سازمان اسناد و تاریخ شفاهی بنیاد حفظ آثار ارسال کنند.

وی یادآور شد: باید به سراغ پیشکسوتان دفاع مقدس برویم. همچنین باید فرایند و نرم‌افزاری تولید کنیم تا تاریخ شفاهی خود را برای ما در آن نرم‌افزار قرار دهند. امیدواریم در سال آینده جهش تولید داشته باشیم. اینکه چگونه از این اسناد را به نسل آینده انتقال بدهیم و از آن‌ها استفاده کنیم هم یک مسئله است. تقویت احساس افتخار و غرور ملی در جوانان هم یکی از رسالت‌ها در این زمینه بوده و برگزاری چنین همایش‌هایی کمک‌کننده است.

گفتنی است که رونمایی از سایت جامع اسنادی، انتخاب کتاب برتر، معرفی و تجلیل از برگزیدگان کتاب‌های تاریخ شفاهی و اسنادی دفاع مقدس تدوین و چاپ شده در سال ۱۴۰۰-۱۴۰۱ از برنامه‌های جانبی این مراسم بود.

کد خبر 626373

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.