به گزارش خبرنگار ایمنا، این روزها نبض فوتبال به دلیل برگزاری رقابتهای جام جهانی بسیار تند میزند. با پایان مرحله یکهشتم نهایی جام جهانی ۲۰۲۲ فوتبال در قطر حالا شاید راحتتر بتوان حدس زد که کدام تیمها شانس بیشتری برای قهرمانی دارند؟ نظر شما چیست؟ علاقهمندان به دنیای پرهیجان فوتبال در نقاط مختلف کشورمان احتمالاً برخی سریالهایی را که درباره این رشته پرهیجان پخش شده است تماشا کرده باشند.
ساخت سریالهایی با محوریت فوتبال در تلویزیون کشورمان از اواخر دهه ۷۰ با ساخت سریال «به سوی افتخار» شروع شد، سریال پرمخاطبی که جزو نخستین تولیدات نمایشی شبکه سه بود، این روند در سالهای بعد با تولید آثاری همچون «سه، پنج، دو»، «آخرین بازی»، «پژمان» و «لژیونر» ادامه پیدا کرد.
از اواخر دهه ۷۰ توجه سریالهای تلویزیونی به جذابیت فوتبال وارد مرحله جدیدی شد. بعضی آثار با موضوع فوتبال ساخته شدند و برخی دیگر هم در بخشهایی به این مهم توجه کردند. البته تعداد سریالهایی که در حدود سه دهه گذشته با تمرکز روی فوتبال ساخته شده خیلی زیاد نیست. در این مطلب به بهانه برگزاری رقابتهای جام جهانی، برخی از مهمترین سریالهایی را که درباره مستطیل سبز و دارای سوژه فوتبالی برای پخش از تلویزیون یا همان قاب شیشهای ساخته و پخش شده است مرور میکنیم.
خانه ما
کارگردان: مسعود کرامتی
بازیگران: رضا بابک، گوهر خیراندیش، وحید رهبانی و زهرا اویسی
سریال «خانه ما» را «مسعود کرامتی» کارگردانی کرد اما نمیتوان سهم «پیمان قاسمخانی» در مقام نویسنده فیلمنامه این مجموعه را در موفقیت آن نادیده گرفت. محور اصلی سریال «خانه ما» که محصول سال ۱۳۷۹ است، ماجراهای یک خانواده بود.
یکی از پسرهای خانواده به اسم «نیما» بهشدت به فوتبال دلبسته بود و این علاقهمندی در داستان برخی قسمتهای مجموعه، انعکاس ویژهتری هم پیدا میکرد.
او قصد داشت بهصورت حرفهای یک فوتبالیست شود. تعاملات و گاه کشمکشهای او با برادرش «پویا» و خواهرش «سارا»، یکی از بخشهای بهیادماندنی این سریال برای مخاطبان بود.
به سوی افتخار
کارگردان: سیروس مقدم
بازیگران: داریوش ارجمند، سیاوش طهمورث، مهدی فتحی و افسر اسدی
سریال «به سوی افتخار» سال ۱۳۷۷ با کارگردانی «سیروس مقدم» و براساس فیلمنامهای از «سعید سلطانی» تولید شد؛ سریالی که میتوان آن را نقطه شروع سریالسازی با موضوع فوتبال در تلویزیون دانست.
سریال درباره یک مربی با اخلاق فوتبال بود که حاضر به باج دادن به مافیای فوتبال نمیشد و به همین دلیل مجبور شد از تیم دسته اولی که هدایتش را برعهده داشت، جدا شود و در تیمی از دسته سوم فعالیت کند. با این حال او تلاش میکرد همین تیم را احیا کند و به موفقیت برساند.
«هادی خضوعی» یکی از کاراکترهای ماندگار در کارنامه بازیگری «داریوش ارجمند» به حساب میآید. «ارجمند» علاوه بر بازی در نقش اصلی سریال «به سوی افتخار»، بازنویسی نهایی فیلمنامه این مجموعه را هم برعهده داشت.
سه، پنج، دو
کارگردان: حسین سهیلیزاده
بازیگران: فرهاد آئیش، رضا رویگری، رامین ناصرنصیر، سیاوش خیرابی و آتیلا پسیانی
«حسین سهیلیزاده» بعد از سریالهای «ترانه مادری»، «دلنوازان» و «فاصلهها» سراغ فضایی متفاوت رفت و سریال «سه، پنج، دو» را سال ۱۳۹۰ با حال و هوایی فوتبالی ساخت، سریالی که نتوانست توفیقی که «سهیلیزاده» در زمینه سریالهای ملودرام و خانوادگی داشت برای او تکرار کند.
سریال «سه، پنج، دو» از ابتدا بر پایه شوخی با پشت پرده فوتبال و تعاملات حاکم بر آن طراحی شده بود. برای اجرای این ایده هم دست روی داستان یک فرد متنفر از فوتبال گذاشت که در شرایطی خاص عهدهدار مدیریت یک تیم فوتبال میشود. «حشمت سوری» که از فوتبال متنفر است بعد از فوت عمویش بهواسطه ارثی که به او میرسد، سرمایهدار میشود و برای استفاده از این پول بادآورده، با مشورت پسرش تیم فوتبالی به نام «آذرخش» را میخرد.
پژمان
کارگردان: سروش صحت
بازیگران: پژمان جمشیدی، سام درخشانی، بهاره رهنما و بیژن بنفشهخواه
یکی از موفقترین سریالهای فوتبالی تلویزیون، «پژمان» است. ترکیب طلایی «سروش صحت» در کنار «پیمان قاسمخانی» در به سرانجام رسیدن ایده «پژمان» بیتأثیر نبود. فراتر از اینها رایزنی برای حضور «پژمان جمشیدی» در این سریال بهعنوان بازیگر نقش اصلی را هم «پیمان قاسمخانی» برعهده داشت.
با این همه «سروش صحت» به بهترین شکل این ترکیب را به سرانجام رساند. سریال «پژمان» که محصول سال ۱۳۹۱ است با محوریت زندگی شخصی و حواشی حرفهای یک فوتبالیست ساخته شد که تلاش داشت در دوران دوری از زمین فوتبال، جایگاهی اجتماعی برای خود دست و پا کند. این سریال بدون شک، سکوی موفقیت «پژمان جمشیدی» در عرصه بازیگری بود و دریچههای جدید و مهمی در این عرصه، روی او گشوده شد.
آخرین بازی
کارگردان: حسین سهیلیزاده
بازیگران: مانی نوری، امیرحسین رستمی و بهاره افشاری
«حسین سهیلیزاده» با کارگردانی سریال «سه، پنج، دو» نتوانست توفیقی را که در زمینه کارگردانی سریالهای ملودرام کسب کرده بود، تکرار کند اما چند سال بعد، تصمیم گرفت در قالب «اسپینآف» دنبالهای را بر آن سریال بسازد.
خط داستانی سریال «آخرین بازی» محصول سال ۱۳۹۳ بهنوعی دنبالهای بر همان داستان «سه، پنج، دو» بود، البته اینبار برخی کاراکترهای فرعی در داستان آن سریال، به کاراکترهای اصلی تبدیل شدند و شاید بتوان اصلیترین تفاوت این دو مجموعه را حذف کاراکتر «حشمتخان» با بازی «فرهاد آئیش» دانست.
«قباد» کاراکتری تازه در روایت «آخرین بازی» است که در رویاها و توهمات خودش زندگی میکند و آرزو دارد که به ستارهای مشهور تبدیل شود، بنابراین تصمیم میگیرد که وارد دنیای فوتبال شود.
پایتخت ۶
کارگردان: سیروس مقدم
بازیگران: محسن تنابنده، ریما رامین فر، احمد مهران فر، نسرین نصرتی، هومن حاجی عبداللهی، بهرام افشاری و مهران احمدی
«سیروس مقدم» بعد از تجربه «بهسوی افتخار»، دیگر سراغ دنیای فوتبال نرفت و اتفاقاً در حوزه سوژههای ملودرام تلاش کرد تجربههای متنوع دیگری را به نام خود ثبت کند. با این همه اما گویی او همچنان نیمنگاهی به جذابیتهای دنیای رنگارنگ فوتبال داشت و تصمیم گرفت فصل ششم مجموعه «پایتخت» محصول سال ۱۳۹۹ رنگ و لعابی از فوتبال هم داشته باشد.
با ورود «بهتاش» به دنیای حرفهای فوتبال «پایتخت»، فرصتی فراهم شد تا این سریال به حواشی فوتبال ورود کند. «بهتاش فریبا»، کاراکتری است که نام خود را از یک شخصیت واقعی در دنیای فوتبال گرفته است اما براساس خلاقیت «محسن تنابنده» در مقام طراح داستان «پایتخت»، این نام برای کاراکتری انتخاب شده که شیفته دروازهبانی است و رؤیای تبدیل شدن به «پیتر چک» ایران را در سر دارد.
لژیونر
کارگردان: مسعود آبپرور
بازیگران: حسن پورشیرازی، محمدرضا شریفینیا، هلیا امامی، اشپیتم آرفی و زهیر یاری
«مسعود آبپرور» با همراهی «پیمان عباسی» در مقام فیلمنامهنویس سریال «لژیونر» ترجیح داد تمرکز بیشتر خود را بر جریانات پشت پرده فوتبال بگذارد و کمتر سراغ هیجانات جاری در فرآیند برگزاری یک مسابقه فوتبال در زمین چمن و مستطیل سبز برود.
سریال «لژیونر» محصول سال ۱۳۹۶ موضوع دلالان فوتبال و این موضوع را که پشت پرده فوتبال چه میگذرد به تصویر میکشد و به بازیکنان فوتبالی که میآیند و روی نیمکت مینشینند، اما پایشان به توپ نمیخورد و بعد دوباره فروخته میشوند، میپردازد.
گفته میشود، برخی از سوژههای سریال «لژیونر» از برنامه «نود» الهام گرفته شده بود.
نظر شما