به گزارش خبرنگار ایمنا، طی هفته جاری بیش از ۲۰۰۰ دستگاه خودرو در بورس کالا عرضه شد. در میان این خودروها نام خودرو پرتیراژ پژو ۲۰۷ نیز به چشم میخورد. این نکته از آن جهت حائز اهمیت است که سابقه عرضه خودرو در بورس کالا به ابتدای امسال بازمیگردد.
طبق گفته قائممقام بورس کالای ایران، از ابتدای سال تا کنون ۴۰۹۳ دستگاه خودرو در بورس کالا عرضه شده است.
عرضه در بورس کالا جایگزین چه روشهایی شده است؟
در حالی که با انتقادهایی که کارشناسان به مدل ثبتنامی که پیشتر در جریان بود، وارد کردند، سیستم قرعهکشی جایگزین این مدل شد. کما اینکه سیستم اعطای خودرو بر اساس قرعهکشی خود بستری مطلوب برای ایجاد رانت فراهم میکند. علاوه بر این با جلوگیری از آزاد شدن نرخ فروش کارخانه، موجب افزایش زیان انباشته آن خواهد شد.
بدین ترتیب سودی که دلالان بازار خودرو از آربیتراژ خودرو بین نرخ کارخانه و قیمت بازار آزاد منتفع میشوند از جیب تولیدکننده و سهامدار پرداخت میشود. حال این پرسش مطرح میشود که اگر اجماع تمام کارشناسان معایب سیستم ثبتنام و همچنین قرعهکشی خودرو برای اعطا به تقاضا کنندگان وجود داشته است، چرا عرضه اولین خودرو پرتیراژ تا آبان و آذر سال ۱۴۰۱ به تأخیر افتاده است؟
امید قالیباف سخنگو وزارت صنعت، معدن و تجارت در آخرین صحبتهای خود مدعی شده است وزارت صمت از عرضه همه خودروها اعم از داخلی و وارداتی در بورس کالا حمایت میکند. این اظهار نظر درحالی است قالیباف که در نشست خبری شهریورماه اعلام کرد: «دولت و وزارت صمت موافق عرضه خودرو در این بستر نیستند و تنها بهدلیل شفافسازی قیمتها این اقدام صورت گرفته است. اما باید از حقوق مصرفکننده دفاع کرد و پس از تنظیم بازار، عرضه خودرو در این بستر متوقف میشود.»
سود اصلی عرضه خودرو در بورس کالا
چرخش وزارت صمت در نگرش نسبت به عرضه خودرو به اینجا منتهی نمیشود. قالیباف چند روز پیش با اتهام مخالفت عرضه خودرو به بورس کالا، وزارت صمت را اولین موافق حذف اعطای خودرو با سیستم قرعهکشی معرفی کرد. همچنین سخنگو وزارت صمت از بورس کالا خواسته است در قبال چهار هزار میلیارد ارزش معاملات خودرو پاسخگو باشد که چقدر از این سرمایه سود خالص شرکت بورس کالا به شمار میرود. این ادعا در حالی است که هزینه معاملات خودرو در بورس کالا یک هزارم قیمت خودرو است.
این مقیاس در مقایسه با هزینه معاملات در بورس اوراق بهادار که در مجموع ۱.۲۵ درصد میزان ارزش معامله و در قبال کارمزد کارگزاری، کارمزد شرکت بورس، حق نظارت سازمان، کارمزد شرکت سپرده گذاری، فناوری و مالیات کشوری است محاسبه میشود. با این قیاس متوجه میشویم که سود اصلی عرضه خودرو با مکانیسم عرضه و تقاضا متوجه تولیدکننده و سهامدار است نه شرکت بورس کالا.
دور جدید عرضه خودروها در بورس کالا
سیبا موتور میخواهد ۴۰ دستگاه کامیون کشنده FAW CA۴۱۸۰ را در بورس کالا دوشنبه هفته آینده (چهاردهم آذر) عرضه کند. قیمت پایه این محصول؛ دو میلیارد و ۳۷۰ میلیون تومان و تاریخ تحویل آن هفدهم بهمن و درصد پیش پرداخت سفارش خرید؛ ۱۰ درصد تعیین شد.
در مشخصات کامیون کشنده فاو آمده است: هر کد ملی (شخص حقیقی) صرفاً مجاز به ثبت سفارش برای یک دستگاه خودرو و هر شناسه ملی (شخص حقوقی) حداکثر مجاز به ثبت سفارش پنج دستگاه خودرو است.
صدور سند و شماره گذاری فقط به اسم شخص خریدار خواهد بود و رنگ خودروها سفید است.
خریداران لازم است پس از انجام خرید از طریق سامانه فروش محصولهای گروه بهمن (اینجا) عاملیتهای مجاز را انتخاب و جهت تحویل به محل کارخانه (تبریز، بلوار ملت، سه راه کبریت سازی، ابتدای جاده صنعتی غربی سیبا موتور) مراجعه کنند.
خریداران ملزم به واریز وجه مالیات بر ارزش افزوده و سایر هزینهها حداکثر تا پایان مهلت تسویه قرارداد در بورس کالا به شماره حساب اعلامی متعلق به سیباموتور هستند. هزینهها شامل ۹ درصد مالیات ارزش افزوده برمبنای قیمت نهایی فروش و سایر هزینههای جانبی جمعاً به مبلغ ۱۰۲ میلیون و ۸۵۶ هزار و ۱۱ ریال (شامل مالیات و عوارض شماره گذاری به مبلغ ۲۲ میلیون ریال، شماره گذاری به مبلغ دو میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، هزینه پست، صدور و هوشمند سازی کارت خودرو به مبلغ یک میلیون و ۲۶۲ هزار ریال، بیمه شخص ثالث به مبلغ ۷۷ میلیون و ۹۴ هزار و ۱۱ ریال) است. همه هزینههای فوق صرفاً باید از حساب بانکی شخص خریدار به حساب شرکت واریز شود.
همچنین بهمن موتور قصد دارد ۴۸۶ دستگاه فیدلیتی هفت نفره را با قیمت پایه ۷۷۲ میلیون تومان روز بیست و یکم آذر روی تابلو ببرد.
این شرکت ۲۱۴ دستگاه دیگنیتی را با قیمت ۸۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در بورس کالا روز بیست و دوم آذر عرضه میکند که از این تعداد، ۵۳ دستگاه سفید تریم مشکی، ۵۳ دستگاه سفید تریم قرمز، ۵۴ دستگاه مشکی تریم مشکی و ۵۴ دستگاه مشکی تریم قرمز است.
برای نخستین بار در بورس کالا، ۱۰۶ دستگاه دیگنیتی پرستیژ روز بیستوسوم آذر عرضه میشود که قیمت پایه این خودرو ۹۹۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تعیین شد. عرضههای دیگنیتی پرستیژ شامل ۲۶ دستگاه سفید تریم مشکی، ۲۶ دستگاه سفید تریم قرمز، ۲۷ دستگاه مشکی تریم مشکی و ۲۶ دستگاه مشکی تریم قرمز است.
درصد پیش پرداخت سفارش خرید تمامی خودروهای عرضه شده بهمن موتور در دو هفته آینده ۲۵ درصد و تاریخ تحویل آنها بیستوسوم بهمن امسال است.
در مشخصات فیدلیتی و دیگنیتی اعلام شده، هر کد ملی صرفاً مجاز به ثبت سفارش روی یکی از کدهای عرضه شده در تاریخ عرضه و صرفاً برای یک دستگاه خودرو است.
صدور سند و شماره گذاری خودرو فقط به اسم شخص خریدار خواهد بود و خریداران جهت تحویل خودرو باید یکی از نمایندگیهای مجاز شرکت را (به شرح لیست پیوست) از طرق پورتال فروش شرکت بهمن موتور (اینجا) انتخاب کنند.
خریداران ملزم به واریز وجه مالیات بر ارزش افزوده و سایر هزینهها همزمان با تسویه اصل مبلغ به شماره حساب اعلامی به نام بهمن موتور هستند.
هزینهها برای تمامی خودروها شامل ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده و سایر هزینهها مربوط به مالیات و عوارض شماره گذاری، هوشمندسازی کارت خودرو، هزینه خدمات پست، تولید پلاک و شماره گذاری و بیمه شخص ثالث است که درخصوص خودرو فیدلیتی هفت فره این عدد ۱۷۳ میلیون و ۹۱۹ هزار و ۲۷ ریال است و برای دیگنیتی ۳۹۴ میلیون و ۴۱۹ هزار و ۲۷ ریال و برای دیگنیتی پرستیژ ۳۳۹ میلیون و ۸۳۹ هزار و ۲۷ ریال است. همه هزینههای فوق صرفاً باید توسط شخص خریدار و از حساب بانکی شخص خریدار به حساب بهمن موتور واریز شود.
نظر شما