به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، «بردهداری مدرن» در قانون تعریف نشده است، اما بهعنوان یک اصطلاح چتری شامل اعمالی مانند کار اجباری، بیگاری برای پرداخت بدهی، ازدواج اجباری و قاچاق انسان است و بهطور اساسی به موقعیتهایی استثماری اطلاق میشود که فرد بهدلیل تهدید، خشونت، اجبار، فریب یا سوءاستفاده از قدرت نمیتواند از آن امتناع یا آن را ترک کند.
«برده مدرن» نیز به افرادی گفته میشود که توسط دیگران برای منافع شخصی یا تجاری مورد استثمار یا بهرهکشی قرار میگیرد و در صنایع ساختمانی، کشاورزی، مزارع غیرقانونی، تولید، خرید و فروش مواد مخدر، درگیریهای مسلحانه، قاچاق و بردگی جنسی مشغول به کار است. بردهداری مدرن در همه کشورهای جهان رخ میدهد و خطوط قومی، فرهنگی و مذهبی را دربرمیگیرد.
سازمان بینالمللی کار (ILO) اعلام کرده است که بیش از ۴۰ میلیون نفر در سراسر جهان قربانی بردهداری مدرن هستند. این آمار شامل ۲۵ میلیون نفر شاغل در کار اجباری و ۱۵ میلیون نفر در ازدواج اجباری است. گفته میشود در کنار این قربانیان، بیش از ۱۵۰ میلیون کودک کار نیز وجود دارد که یک کودک از هر ۱۰ کودک در سراسر جهان را شامل میشود. البته این آمار و ارقام چندان دقیق نیست، زیرا بسیاری از جنایات بردهداری گزارش نمیشود.
سازمان بینالمللی کار در راستای کمک به ریشهکن کردن این آمار تکاندهنده، یک پروتکل الزامآور قانونی را با هدف تقویت تلاشهای جهانی برای حذف کار اجباری تصویب کرده است که در نوامبر ۲۰۱۶ بهاجرا درآمد.
بردهداری، از گذشته تا امروز
بردهداری از دوران ماقبل تاریخ تاکنون، ملتها، تمدنها و مذاهب گوناگونی را در برگرفته است و قربانیان آن شامل طیف گستردهای از نژادها و دارندگان پیشینههای مذهبی گوناگون هستند. در طول تاریخ، جایگاه اجتماعی، اقتصادی و حقوقی افراد بردهشده در زمانها و مکانهای مختلف بسیار متفاوت بوده است. برای نمونه، در قرنهای هفده و هجده میلادی، قویترین و سالمترین زنان و مردان آفریقا ربوده میشدند و بهعنوان برده در مستعمرات آمریکا بهفروش میرفتند تا برای کار بهعنوان برده در تولید محصولاتی مانند تنباکو و پنبه مورد استثمار قرار گیرند.
در ۲۲ سپتامبر ۱۸۶۲، رئیسجمهور وقت آمریکا، آبراهام لینکلن، نخستین اعلامیه رهایی آنها را صادر، و در یکم ژانویه ۱۸۶۳، آزادی آنها را بهطور رسمی اعلام کرد؛ با وجود این پس از پایان جنگ داخلی آمریکا در ۱۸۶۵، بیش از ۱۸۶ هزار سرباز سیاهپوست به ارتش اتحادیه پیوستند که ۳۸ هزار نفر از آنها کشته شدند. در طول جنگ داخلی سودان، طی سالهای ۱۹۸۳ تا ۲۰۰۵ نیز، هزاران انسان بهعنوان برده خرید و فروش شدند و آمار بالایی از قاچاق کودکان و به بردگی گرفتن آنها در سراسر جهان دیده شد.
امروزه بعضی از شکلهای سنتی بردهداری هنوز به شکلهای پیشین خود باقی مانده و تعدادی از آنها به شکلهای جدید تبدیل شدهاند و به این ترتیب با وجود غیرقانونی بودن بردهداری در سراسر جهان، دنیای امروز هنوز هم شاهد انواع گوناگونی از بردهداری در شکلهای مدرن است و قاچاق انسان بهعنوان یکی از این شکلها، همچنان یک معضل جهانی بهشمارمیرود. شکلهای باقیمانده بردهداری نتیجه تبعیض طولانیمدت علیه آسیبپذیرترین گروههای جوامع از جمله اقلیتهای قبیلهای و مردم بومی است.
آمار رو به رشد بردهداری مدرن
بردهداری مدرن در حال افزایش است. آخرین تخمینهای سازمان بینالمللی کار نشان میدهد که کار اجباری و ازدواج اجباری در پنج سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است. در سال ۲۰۲۱ نیز، در مقایسه با تخمینهای جهانی بردهداری در سال ۲۰۱۶، ۱۰ میلیون نفر بیشتر در استعمار بردهداری مدرن قرار داشتند که مجموع بردگان مدرن را به ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان میرساند. زنان و کودکان بهطور نامتناسبی آسیبپذیرند.
روز جهانی لغو بردهداری
روز جهانی لغو بردهداری هرساله در دوم دسامبر برگزار میشود. این تاریخ، زمان تصویب کنوانسیون سازمان ملل متحد برای سرکوب قاچاق انسان و بهرهبرداری جنسی را در سال ۱۹۴۹ نشان میدهد. این روز از سال ۱۹۹۵، بر جنایات بردهداری مدرن متمرکز است و تلاش دارد متعهد شدن برای بهتر بودن و با انسانیت رفتار کردن را به بشر القا کند.
روز جهانی لغو بردهداری به پایان دادن به شکلهای مدرن بردهداری، مانند بهرهکشی جنسی، قاچاق انسان، فجیعترین انواع کار کودکان، ازدواج اجباری و استخدام اجباری کودکان برای استفاده در درگیریهای مسلحانه اختصاص دارد و اهمیت آن بهدلیل نقشی است که در روشنسازی بردهداری مدرن و کمک به ریشهکن کردن شکلهای معاصر آن ایفا میکند. این روز همچنین فرصتی برای آگاهسازی مردم از حقوق و مقرراتی است که در زمینه شیوههای صحیح کاری وجود دارد.
روز جهانی لغو بردهداری فرصتی برای تغییر، جبران کاستیهای بشر در برقراری عدالت، تصحیح اشتباهات حوزه بردهداری و باورهای سنتی و نهادهای حامی آن، زمانی برای بهتر عمل کردن و موقعیتی برای برقراری ارتباط بیشتر با انسانیت است. در این روز، از دولتها، سازمانها و افراد درخواست میشود تمام تلاش خود را برای محکوم کردن جنایات بردهداری به شکلی که در جهان امروز وجود دارد، بهکار بگیرند.
موضوع روز جهانی لغو بردهداری ۲۰۲۲
روز جهانی لغو بردهداری ۲۰۲۲ با در نظر گرفتن افرادی که از تأثیرات ناگوار بردهداری مدرن رنج میبرند، با موضوع «پایان دادن به میراث نژادپرستی بردهداری؛ یک ضرورت جهانی برای برقراری عدالت» برگزار میشود. این اقدام حرکتی برای پایان دادن به بیعدالتی است که عنصری کمکدهنده برای علت اصلی تجارت برده بهشمار میرود و اهمیت رویدادهای تاریخی مربوط به بردهداری و تأثیر آن بر دنیای مدرن را برجسته میکند.
نظر شما