«سیدمصلح‌الدین مهدوی»؛ اصفهان‌شناس کمتر شناخته‌شده

مسئول دانشنامه تخت فولاد اصفهان گفت: زنده‌یاد «سیدمصلح‌الدین مهدوی» علاوه بر پژوهش و تحقیق، اصفهان‌شناس بود و همان مسیری را که میرزاحسن‌خان جابری‌انصاری، استاد همایی و میرزا محمدعلی معلم حبیب‌آبادی برای معرفی اصفهان و مفاخر آن طی کردند، به نحوی دیگر معرفی کردند.

حمید خلیلیان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: «سیدمصلح‌الدین مهدوی» از چهره‌های شاخص و رجال فرهنگی استان و شهر اصفهان است که کمتر شناخته‌شده و باید به نسل جدید معرفی شود.

وی خاطرنشان کرد: زنده‌یاد مهدوی از دوره جوانی به تاریخ و رجال اصفهان علاقه‌مند می‌شود و به نوشتن کتاب‌های مشاهیر و مفاخر اصفهان روی می‌آورد. تمرکز اصلی تحقیقات و فعالیت آن مرحوم بر محور رجال، عالمان و شخصیت‌های اصفهان بوده است.

سیری در تاریخ تخت فولاد

مسئول دانشنامه تخت فولاد اصفهان تصریح کرد: زنده‌یاد مهدوی در سال ۱۳۷۰ کتابی با عنوان «سیری در تاریخ تخت ‎فولاد» را به رشته تحریر درمی‌آورد. کتابی که درباره اهمیت و ارزش این مجموعه تاریخی و فرهنگی نوشته شده و از جامعیت خوبی برخوردار است.

وی ادامه داد: در این کتاب ابتدا شرح و سابقه تاریخی تخت فولاد به ترتیب از قدیمی‌ترین تا جدیدترین تکیه، مزار و شخصیت‌های مدفون جمع‌آوری و معرفی شده است.

خلیلیان با بیان اینکه پیش از مرحوم مهدوی بزرگانی از جمله آیت‌الله ملاعبدالکریم جزی و ملامعلم حبیب‌آبادی اقدام به فعالیت مشابه کرده بودند، اظهار کرد: وی پس از نوشتن کتاب سیری در تاریخ تخت فولاد، کتاب‌های دیگری همچون دانشمندان و بزرگان اصفهان، مزارهای اصفهان و چندین کتاب دیگر هم می‌نویسند که برخی از آن‌ها هنوز منتشر نشده‌اند.

وی افزود: زنده‌یاد مهدوی سال‌ها در مدارس اصفهان تدریس می‌کرد و پس از بازنشستگی کار تحقیق و گردآوری زندگی و فعالیت بزرگان و مفاخر اصفهان را دنبال کرد و به رشته تحریر درآورد. «تذکره شعرای اصفهان» کتابی است که شاعران و ادیبان اصفهانی را معرفی کرده و با کار میدانی و حضور در خانواده بزرگان نوشته شده است.

«سید مصلح‌الدین مهدوی»؛ اصفهان‌شناس کمتر شناخته‌شده

مسئول دانشنامه تخت فولاد اصفهان گفت: زنده‌یاد مهدوی از خانواده‌ای روحانی و دارای تحصیلات حوزوی بود و از محضر مرحوم معلم حبیب‌آبادی، سیدصدرالدین کوپایی، حاج کمال خوانساری و دیگر علما، بهره برده‌اند. بعدها به تهران می‌روند و در رشته فلسفه و علوم تربیتی تحصیل می‌کنند.

وی با اشاره به نوشته‌ها و کتاب‌های دیگر مرحوم مهدوی اظهار کرد: «تاریخ سیاسی اجتماعی اصفهان در دو قرن اخیر» به معرفی خدمات خاندان نجفی‌های اصفهان پرداخته است. همچنین دو جلد کتاب درباره علامه مجلسی و خاندان خجندی‌های اصفهان از دیگر کتاب‌های زنده‌یاد مهدوی هستند.

خلیلیان با بیان اینکه تعدادی از آثار منتشر نشده سیدمصلح‌الدین مهدوی در اختیار خانواده آن مرحوم است، افزود: «اعلام اصفهان» عنوان کتابی است که چهار جلد از آن تا به امروز منتشر و نام ۲۰ هزار نفر از بزرگان اصفهان به همراه معرفی و زندگی‌نامه در آن قید شده است.

وی تصریح کرد: آن مرحوم علاوه بر پژوهش و تحقیق، اصفهان‌شناس بود و همان مسیری را که میرزا حسن‌خان جابری‌انصاری، استاد همایی و میرزا محمدعلی معلم‌حبیب‌آبادی برای معرفی اصفهان و مفاخر آن طی کردند، به نحوی دیگر گردآوری و معرفی کرد.

مسئول دانشنامه تخت فولاد اصفهان در پاسخ به امکان انتشار آثار باقی‌مانده از سیدمصلح‌الدین مهدوی، پیشنهاد کرد: بزرگداشتی در اصفهان با محوریت این شخصیت فعال و محقق فرهنگی برگزار و طی آن ضمن ارائه مقاله، آثار خطی و نوشتارهای آن مرحوم معرفی و به‌مرور منتشر شود.

وی ادامه داد: مجموعه مدیریت تخت فولاد این آمادگی را دارد تا به همکاری خانواده آن مرحوم این کتاب‌ها را منتشر کند.

به گزارش ایمنا، «سیدمصلح‌الدین مهدوی» ملقب به سید شهاب‌الدین، از علمای پرهیزگار و ادیبی برجسته بود. مادرش دختر علامه فقید ملامحمدحسین کرمانی از مدرسان و ائمه جماعت و صاحب مسند قضا بود.

وی در بامداد پانزدهم محرم‌الحرام سال ۱۳۳۴ ه‌.ق، در یکی از محلات قدیمی اصفهان به نام بیدآباد، در خاندانی اهل علم به دنیا آمد. وی در شش‌سالگی پدر را از دست داد و تحت سرپرستی مادر و برادرانش که همه اهل علم بودند، تربیت یافت. دوره ابتدایی را در مدارس جدید اقدسیه و گل‌بهار گذراند. این محقق و اصفهان‌شناس در چهارم تیرماه ۱۳۷۴، بدرود حیات گفت و در تکیه مهدوی تخت فولاد اصفهان در کوچه روبه‌روی غسالخانه قدیم به خاک سپرده شد.

کد خبر 621052

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.