به گزارش خبرنگار ایمنا، ساکنان شهرهای بزرگ و صنعتی روزانه ساعات بسیاری را در محیطهای بسته کاری و مسکونی سپری میکنند و در مترو، اتوبوس و تاکسی در حال رفت و آمد هستند. امروزه ساکنان کلانشهرهای دنیا همانند نیاکان خود امکان گشتوگذار روزانه در دل طبیعت، بالا و پایین رفتن از کوهها و لذت بردن از مناظر اطراف را ندارند. تحرک شهروندان به واسطه تغییر سبک زندگی کم شده و فعالیت بدنی آنان کاهش پیدا کرده است.
مجموعه عوامل یاد شده ورزش را برای شهروند مدرن ساکن شهرها تبدیل به یک نیاز جدی کرده است، اما ورزش کردن نیاز به تجهیزات خاص در یک مکان مشخص و در دسترس دارد، مکانهایی همچون باشگاههای ورزشی، استخرها، زمینهای بازی، پارکها و فضاهایی ورزشی که به صورت رایگان در دسترس عموم شهروندان باشد. ممکن است تمام شهروندان یک شهر زمان یا هزینه شرکت در باشگاههای ورزشی را نداشته باشند یا ممکن است طی کردن مسافتهای طولانی برای حضور در مراکز ورزشی برای افراد خوشایند نباشد.
مردمی که تمام زمان آنها در شهرهای بزرگ صرف ماندن پشت ترافیک و کار کردن میشود، نیاز دارند با حضور در محلی آرام در نزدیکی محل سکونت به فعالیتهای ورزش بپردازند یا روزانه کودکان خود را برای بازی و ورزش به فضاهای عمومی و بوستانهای شهری ببرند.
سرانه استاندارد ورزشی کشور در حال حاضر ۰.۷۵ مترمربع است، طبق آخرین آمار این سرانه در استان مرکزی ۰.۹۵ مترمربع است، اما این آمار مربوط به فضاهای ورزشی سرباز و سرپوشیده تخصصی است که بیشتر در اختیار قهرمانان ورزشی قرار دارد و زیرساختهای ورزش همگانی را شامل نمیشود.
محوطههای ورزشی در بوستانهای سطح شهر جزو فضاهای ورزش همگانی بوده که شهرداری متولی ایجاد و توسعه آنها در شهرها است. به گفته شهردار اراک از ابتدای آغاز دوره جدید مدیریت شهری در این کلانشهر هفت زمین ورزشی ساخته شده است و احداث چهار زمین ورزشی دیگر در سطح بوستانهای شهر در دستور کار قرار دارد.
شهرداری اراک در نظر دارد در آینده نزدیک احداث سالنهای ورزشی مناسب در محلات این کلانشهر را اجرایی کند. تعداد زیادی از پارکهای سطح شهر مجهز به وسایل ورزشی شده، اما جای خالی زمینهای ورزشی در کنار این وسایل برای شهروندان محسوس است. بسیاری از ساکنان محلات حاشیه شهر از امکانات و وجود فضاهای ورزشی محروم هستند و لازم است مدیریت شهری اراک در راستای پیادهسازی رویکرد محلهمحوری به دنبال رفع این معضل باشد.
ظرفیت ویژه دره گردو در گسترش ورزش همگانی
سیدعلی بنیجمالی، کارشناس ورزشی در این رابطه به خبرنگار ایمنا، میگوید: طبق ماده ۵۵ قانون شهرداریها، توجه به سلامت شهروندان و نحوه سپری کردن اوقات فراغت از وظایف اصلی شهرداری است. این سازمان باید در وهله نخست به ایجاد زیرساختها و تجهیزات ورزش همگانی در سطح شهر بپردازد.
وی میافزاید: ورزش همگانی پشتیبان ورزش قهرمانی است؛ لذا لازم است مدیریت شهری به سمت تأسیس پارکها و زمینهای ورزشی در حاشیه شهر حرکت کند تا تمام شهروندان ساکن در مناطق شهر با دسترسی به وسایل و زیرساختهای ورزشی معمول و اولیه بتوانند به فعالیتهای ورزشی بپردازند.
این کارشناس شهرسازی تصریح میکند: شهرداری طی سالهای اخیر با تأسیس زمینهای ورزشی در رشتههای مختلفی همچون فوتبال، فوتبال ساحلی، والیبال و دوچرخهسواری در سطح بوستانهای شهر اقدامات خوبی در راستای توسعه زیرساختهای ورزشی انجام داده است.
بنیجمالی تاکید میکند: در صورت توجه به نقش مهم شورای اسلامی شهر در سیاستگذاری برنامههای شهری در حوزههای مختلف از جمله ورزش و اجرای این سیاستها توسط شهرداری با مشورت گرفتن از افراد متخصص، گامهای بزرگتری در توسعه ورزش شهر برداشته خواهد شد.
وی با بیان اینکه مدیریت شهری با انجام برنامهریزیهای کوتاهمدت و بلندمدت نقش مهمی در توسعه ورزش شهر دارد، اضافه میکند: منطقه دره گردو از مکانهایی است که هم شهروندان و هم قهرمانان ورزشی شهر در آن به فعالیتهای ورزشی میپردازند که ظرفیت ویژه این مکان و تأثیر آن بر رونق ورزش شهر در بخش همگانی و قهرمانی را نشان میدهد؛ لذا لازم است توسعه زیرساختهای ورزشی در این منطقه به طور جدی در دستور کار مجموعه شهرداری قرار گیرد.
این کارشناس ورزشی خاطرنشان میکند: شهرداریهای سراسر کشور با اخذ مجوز از وزارت کشور در تمام رشتههای ورزشی در سطح قهرمانی فعالیت دارند، در حالی که شهرداری اراک به دلیل ضعف عملکرد مدیران قبلی نتوانسته است طی سالهای اخیر مجوزهای لازم را از سازمانهای نظارتی برای انجام فعالیتهای ورزشی در سطح قهرمانی کسب کند، در حالی که تیمهای ورزشی شهرداری در سالهای گذشته حضور پررنگی در لیگهای برتر کشور داشتهاند.
بنیجمالی ادامه میدهد: امیدواریم با همت مسئولان ذیربط شهرداری، امکان فعالیت مدیریت شهری در حوزه ورزش و قهرمانپروری فراهم شود.
بهرهبرداری از ۳ قطعه زمین چمن مصنوعی تا پایان سال
علیرضا شعبانی، رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اراک نیز به خبرنگار ایمنا میگوید: یکی از رسالتهای سازمان توسعه ورزش همگانی است، به نحوی که تمام شهروندان در هر سن و با هر شرایطی میتوانند در فضاهای در نظر گرفته شده سطح شهر به فعالیتهای ورزشی بپردازند.
وی ادامه میدهد: توسعه زیرساختهای ورزشی در دستور کار سازمان قرار گرفته و برنامههای بلندمدتی برای این موضوع در نظر گرفته شده است.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اراک تصریح میکند: نیروهای سازمان در واحد ورزش در مرحله نخست احداث زمینهای چمن مصنوعی در سطح شهر اراک را در دستور کار خود قرار دادهاند که در حال انجام است.
شعبانی اضافه میکند: در هفته فرهنگی اراک دو قطعه از این زمینها به بهرهبرداری رسید و امیدواریم تا پایان سال سه قطعه زمین چمن مصنوعی دیگر به مرحله بهرهبرداری برسد.
وی اظهار میکند: از دیگر پروژههایی که به تازگی در حوزه ورزش شهر مورد بهرهبرداری قرار گرفته، پیست دوچرخهسواری تریال، بوستان تخصصی شطرنج واقع در کوی صنعتی و زورخانه شهرداری اراک است.
زورخانه شهرداری به آکادمی ورزشی تبدیل شود
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اراک تاکید میکند: مقرر شده است زورخانه شهرداری به عنوان یک آکادمی ورزشی مورد استفاده قرار بگیرد تا نوجوانان و جوانان بتوانند در این فضا به فعالیتهای ورزشی بپردازند، در این راستا برنامههای زیادی پیشبینی شده و حضور مربیان برجسته کشوری و کشف استعدادها مورد توجه قرار گرفته است.
شعبانی با اشاره به مجموعه خدمات سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری در توسعه ورزش، کشف استعدادها و قهرمانپروری خاطرنشان میکند: این سازمان استعدادیابی و کمک به تشکیل تیمهای پایه را در دستور کار قرار داده است.
وی میگوید: در طرح کمک به گذران اوقات فراغت تابستانی شهروندان که سال جاری در سطح شهر اراک برگزار شد، بیش از شش هزار نوجوان و جوان اراکی شرکت داشتند و در رشتههای مختلف ورزشی توپی و غیرتوپی ساماندهی و هدایت شدند؛ بهطور قطع در آینده شاهد درخشش این ورزشکاران در سطوح ملی و بینالمللی خواهیم بود.
نظر شما