به گزارش خبرنگار ایمنا، محمد نورصالحی امروز _پنجشنبه بیستوششم آبانماه_ در جلسه کمیسیون اقتصادی، حقوقی و گردشگری با موضوع هماندیشی «اقتصادی شهر اسلامی و چگونگی تأثیرپذیری آن از اقتصاد کلان» اظهار کرد: در مباحث نظری، گفتوگو بسیار اهمیت دارد، زیرا میتوان بررسی کرد که چگونه از وضع موجود به وضعیت مطلوب برسیم.
وی پیشنهاد داد: چنین نشستی با محوریت کمیسیون اقتصادی و حقوقی شورا با حضور مدیران شهری اصفهان و رؤسای کمیسیون اقتصادی دیگر شهرها به طور مرتب تشکیل شود، حتی میتوان زمینه ارتباط زنده با کارشناسان اقتصادی خارج و داخل کشور را نیز در این نشستها فراهم کرد.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با تاکید بر اینکه مباحث نظری باید کاربردی باشد تا تحقق یابد، تصریح کرد: در این راستا پنج طرح در شهر اصفهان به مشورت نخبگان و حتی عموم مردم گذاشته شود، زیرا معتقدیم یک فرد عام گاهی نظری میدهد که به ذهن ۴۰ متخصص نمیرسد، البته نقش هر منطقه درباره این پنج طرح مشخص شود تا همه آنها را به هم گره بزنیم و پروژهها را در شهر اجرا کنیم و مردمی که بابت این پروژهها پول میدهند اجرای آن را در شهر حس کنند.
وی با تاکید بر ضرورت شفافسازیها، افزود: با شفاف سازی مردم بیشتر مطلع میشوند و میدانند حتی رونق کسبوکار نیز به صورت غیرمستقیم به مدیریت شهری به عنوان متولی شهر مربوط میشود، بنابراین اگر به رفع فقر و فساد کمک میکنیم، اقدامی در راستای تحقق شهر آباد انجام دادهایم.
نور صالحی با تاکید بر اینکه مباحث عملیاتی در شهر باید به مشورت گذاشته شود، ادامه داد: در حوزه احیای بافت فرسوده با ایجاد قرارگاه مسکن و بافت فرسوده به این موضوع ورود کردیم تا کار تحولی شکل بگیرد، اگرچه کار سخت است و مقاومتهایی در برابر آن وجود دارد.
بستر خوبی در شهر برای اجرای پروژههای خیرخواهانه وجود دارد
عباس حاج رسولیها، رئیس کمیسیون اقتصادی، حقوقی و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در این نشست اظهار کرد: برای پروژههایی که در نظر داریم با مشارکت مردم اجرایی کنیم، باید مدل تعریف شود.
وی ادامه داد: این پروژهها باید برای مردم ملموس باشد، در واقع مردم باید شفاف درباره این پروژهها بدانند و اطلاع داشته باشند.
رئیس کمیسیون اقتصادی، حقوقی و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح کرد: هفته گذشته در منطقه یازده ورزشگاهی در دل محله محروم به بهرهبرداری رسید که با استقبال مردم روبرو شد، این نشان میدهد بستر خوبی در شهر برای اجرای پروژههای خیرخواهانه وجود دارد.
مشارکت نخبگان در فرایند تصمیمگیری شهری
مصطفی نباتی نژاد، رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه با گفتوگو برای ایجاد تحول میتوان به اجماع رسید، اظهار کرد: اقشار مختلف در کشور انرژی خود را خرج میکنند و وارد مباحثه در موضوعات مختلف میشوند، اما نتایج آن به جامعه تسری پیدا نمیکند، در واقع با اینکه مباحثهها عمق نظری پیدا میکند، اما با حوزه اجرا ارتباط پیدا نمیکند و دنیای آنها چیز دیگری است.
وی با تاکید بر اینکه در عرصه ایده و نظر عقب نیستیم، گفت: تعامل با نخبگان به عنوان یک ایده در قالب باشگاه شهراندیشان وجود دارد، لذا در فرایند تصمیمگیری نخبگان دانشگاهی مشارکت دارند.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به موضوع اقتصاد وقف افزود: در سازمان آرامستان ها به صورت محدود این اتفاق را انجام دادیم و بر این اساس حساب وقف و نذر داوطلبانه ایجاد شد تا مردم برای انجام این نوع کار در شهر مشارکت کنند و از کار خیر خود در قالب ساخت نیمکت، پل و سقاخانه در شهر لذت ببرند.
نباتینژاد با تاکید بر اینکه مشکل ما در حوزه اجرا و تسری این دیدگاهها به سیستم است، گفت: بهرهمندی از کارگروه فقه مدیریت شهری برای نقاطی که قانون ابهام دارد یا متوجه موضوع نیست و با شرع در تعارض است، میتواند کارساز باشد.
وی با بیان اینکه یکی از چالشهای جدی مدیریت شهری این است که برخی تصور میکنند همه امور شهر بر عهده شورای اسلامی شهر و شهرداری است، در حالی که برخی امور از اراده مدیریت شورا و شهر خارج است، ادامه داد: باید شیوهای شکل بگیرد تا این خلأ جبران شود، اصفهان در این زمینه میتوان شهر پایلوت برای رفع این نوع مشکلات باشد، به طور مثال اگر دبیرخانه کمیسیون ماده ۵ در شهرداری فعال شود، منافع عمومی بهتر حاصل خواهد شد.
تشکیل کمیسیون اقتصادی در دوره ششم شورا
علی صالحی، عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر اصفهان در این نشست اظهار کرد: در دوره ششم شورای اسلامی شهر به سمت تشکیل کمیسیون اقتصادی و مدیریت بخش عمومی با حضور اساتید حوزه اقتصاد حرکت کردیم.
وی گفت: در این راستا چندین جلسه با حضور مشاوران اقتصادی تشکیل دادیم، اما بسیاری به میدان اجرا اشراف ندارند و وقت هم برای آشنایی نمیگذارند، در واقع نگاه شهری در دیدگاههای آنها وجود ندارد.
عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر اصفهان مشکل دیگر این عرصه را نبودن و نداشتن سرعت کافی در حل مسئله شهری از سوی اقتصاددانان دانست و تصریح کرد: آنها برای حل مسئله میخواهند به سوی نوشتن پایان نامه بروند، اما مدیران اجرایی نمیتوانند حل مسئله را تا آن زمان نگه دارند.
وی خاطرنشان کرد: هرگاه زمان را از دست دادیم راه حل از طریق تجربه مجریان به دست آمده است، چون نتیجه قابل قبولتری دارد.
خانههای مسکونی اجارهای در حاشیه شهر احداث شود
حجت الاسلام محمد علی بهبهانی، پژوهشگر و کارشناس حوزه اقتصاد در این جلسه اظهار کرد: بسیاری از مشکلات اقتصادی ما به این دلیل است که خود را از علم اقتصاد محروم کردیم، اما باید دانست که علم اقتصاد غیر از مکتب اقتصاد است و نمیشود علم اقتصاد را به دلیل اینکه مکتبی وجود دارد، تعطیل کنیم.
وی گفت: باید به علم اقتصاد بیشتر بها دهیم و به صورت تخصصی کار کنیم، در این راستا اقتصاددانهای موفقی در خارج و داخل کشور وجود دارند که علاقهمند به پیشرفت کشور هستند.
این پژوهشگر حوزه اقتصاد با تاکید بر اینکه دشمن کشور به علم اقتصاد بسیار اهمیت میدهد، اما ما از این علم غافل هستیم، تصریح کرد: فرار مغزها به نوعی فرار سرمایهها است، از این رو باید با راهکاری این مسئله را جبران و فرصتی فراهم کنیم تا این سرمایهها صنعت و تکنولوژی را برای کشور به ارمغان بیاورند.
وی ادامه داد: شورای اسلامی شهر باید تحولی در شهر ایجاد کند تا اصفهان به لحاظ مذهبی به شهر فاطمی و علوی تبدیل شود و همچنین مرکز تمام فناوریها باشد و تحول اقتصادی در آن رخ دهد.
حجت الاسلام بهبهانی با بیان اینکه باید از پیشرفتهای اقتصادی در دنیا بهره مند شویم تصریح کرد: لازم است به فعالیت شورای مشاوران اقتصادی اهمیت داده شود، در واقع شورای اسلامی شهر و شهردار جمعی از اقتصاددانها را بهکار گیرند تا بتوانیم بهترین طرحهای اقتصادی را در شهر و کشور خود پیاده کنیم.
وی با اشاره به اینکه مباحث اقتصادی کلان در بلند مدت و کوتاه مدت باید به صورت متفاوت سنجیده شود تصریح کرد: تورم و بیکاری باید در برنامههای بلند مدت و کوتاه مدت به صورت متفاوت ارزیابی شود.
پژوهشگر حوزه اقتصاد با بیان اینکه علم اقتصاد تخصصی شده است گفت: اقتصاد شهری یکی از بخشهای تخصصی حوزه اقتصاد است که در شش موضوع نقش نیروهای بازار، بنگاه و خانوار در توسعه شهرها، کاربری زمین، حمل و نقل شهری، مشکلات شهری، سیاست گذاریهای عمومی در موضوع خانه سازی و مالیات خلاصه میشود و باید روی آن کار کرد.
وی با اشاره به مشکلات شهری به عنوان یکی از بخشهای اقتصاد شهری گفت: اقتصاددانان شهری در این بخش بحث از جرم و جنایت، بیکاری و فقر میکنند، زیرا حاشیه نشینی در شهرها همراه با فقر، اعتیاد و جرم است، لذا اگر بتوانیم بر روی حاشیه نشینی شهرها کار کنیم توانستهایم فقر، اعتیاد و جرم و در نهایت پروندههای قوه قضائیه را کاهش دهیم.
حجت الاسلام بهبهانی با تاکید بر ضرورت توجه به بافت فرسوده در شهر گفت: با روشهای جدید میتوان در شهر تحول ایجاد کرد و ساختمانهایی ساخت که نماد شهر شود.
وی با بیان اینکه پویش اطلاع رسانی درباره طرحهایی که شهرداری در شهر اجرا میکند، اجرا شود، افزود: تفکری شکل گرفته است که مردم از پرداخت پول به شهرداری ناراحت هستند، علت این است که مردم از ارزش طرحهای عمومی بیاطلاع هستند.
پژوهشگر حوزه اقتصاد تصریح کرد: در این راستا شهرداری و شورای شهر اصفهان پنج طرح را که مردم بابت اجرای آن خوشحال میشوند و لذت میبرند، برای اجرا با مردم در میان بگذارند و با آنها مشورت کنند.
حجت الاسلام بهبهانی با بیان اینکه بعضی طرحها بدون توجه به مباحث اقتصادی در کشور اجرا میشود، خاطرنشان کرد: نظام برنامه و بودجه ما طرح را بدون سنجش تصویب میکند و در ادامه که بودجه کم میآید، پول خلق میکنیم و در نهایت تورم ایجاد میشود، زیرا بدون مشاوره با اقتصاددان کار انجام دادهایم.
وی اضافه کرد: اجرای طرحهای عمومی را در شهر به عنوان یک کار خیر معرفی کنید تا مردم با رضایت در آن مشارکت کنند، در این راستا اگر رضایت حاصل شد فرار مالیاتی کم میشود و اقدامات توسعه مییابد.
حجت الاسلام بهبهانی با تاکید بر اینکه در بحث مالیات شفاف سازی انجام شود، افزود: در موضوع مالیات برنامهریزی خاص داشته باشید و از هر فردی که برای طرحهای خیر در شهر پیشگام شد عوارض نگیرید.
پژوهشگر حوزه اقتصاد یادآور شد: هر چه با مردم در امور دینی و مذهبی ارتباط داشته باشید از نظر اقتصادی هم برکت شامل حال شما میشود، زیرا اصل اقتصاد از آن خدا است و برکت را خواهد داد، در این راستا نهادی را در مدیریت شهر ایجاد کنید که ویژه مناسبتهای مذهبی باشد.
وی پیشنهاد داد: خانههای مسکونی اجارهای در حاشیه شهر احداث کنید و طرحهایی را در شهر اجرا کنید که نماد مدرنیته مذهبی شود.
نظر شما