به گزارش خبرنگار ایمنا، پس از مدتها انتظار بالاخره امشب سهشنبه _هفدهم آبانماه_ از پیراهن تیم ملی در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر در مراسمی به میزبانی برج میلاد رونمایی خواهد شد.
این لباس را برند «مجید» طراحی کرده و نخستینبار است که تیم ملی با پیراهن و شورتی پا به میدان جهانی میگذارد که یک شرکت ایرانی آن را طراحی کرده است. به همین بهانه در ادامه مروری بر لباس تیم ملی در ادوار مختلف جام جهانی خواهیم داشت.
استارت ساده و شیک با آدیداس
تیم ملی ایران برای نخستین در سال ۱۹۷۸ به عنوان تنها نماینده آسیا و اقیانوسیه راهی جام جهانی شد. در این تورنمنت که تنها تجربه جام جهانی فوتبال ایران پیش از انقلاب بود، تیم ملی با لباسی که «آدیداس» آن را طراحی کرد، وارد مسابقات آرژانتین شد.
لباس اول، متشکل از پیراهن و شورت سفید کوتاه ورزشی که در آن سالها رواج داشت، بود. سه نوار دور آستین قرمز رنگ، سر آستین قرمز، یقه قرمز و اعداد متشکل از چند نوار قرمز با فاصله هم آن را تکمیل میکرد و پیراهن دوم، کاملاً برعکس و با تعویض رنگ قرمز به جای سفید طراحی شده بود. لوگوی متفاوت فدراسیون فوتبال و آرم قدیمی آدیداس هم از دیگر نکات قابل توجه این لباس است.
تیم ملی با هدایت حشمت مهاجرانی در آن دوره، مقابل هلند و اسکاتلند با لباس سفید و در مصاف با پرو، با لباس دوم وارد زمین مسابقه شد و در نهایت با یک امتیاز و رده چهارمی، به کار خود پایان داد.
کیت شلوغ اما بهیادماندنی
بعد از ۲۰ سال دوری از جام جهانی، تیم ملی با معجزه ملبورن پا به جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه گذاشت. این بار فدراسیون طراحی لباس ملیپوشان را به «پوما» سپرد تا یکی از بهیادماندنیترین کیتهای تیم ملی آماده شود. برجستهترین نکته آن نوشته انگلیسی نام ایران با طرح سه رنگ پرچم بود و با نتایج درخشان شاگردان طالبی در آن سال، کاملاً در ذهنها باقی ماند. نوار نسبتاً پهن سبز رنگ آستین در لباس اول و سفید رنگ در لباس دوم (قرمز) که در شورت نیز ادامه مییافت، دیگر نقاط عطف این طراحی بود.
تیم ملی در آن جام تنها یک بار مقابل یوگوسلاوی از لباس سفید خود استفاده کرد و برابر آمریکا و آلمان، قرمز پوشید. کسب نخستین برد تاریخ ایران در جام جهانی علیرغم حذف توانست تجربهای متفاوت برای فوتبال دوستان ایرانی رقم بزند.
معمولی، مثل تیمِ ۲۰۰۶!
برخلاف انتظارها، ایران در جامجهانی ۲۰۰۶ معمولیتر از همیشه ظاهر شد و انگار همین نقیضه، در لباس تیم ملی هم قابل مشاهده بود. برای دومین دوره پیاپی، «پوما» لباس ایران را طراحی کرد و این بار طرحی بسیار ساده را عرضه کرد.
لباس اول، پیراهن و شورت یک دست سفید بود که تنها دو نوار باریک روی شانه و جوراب به رنگ قرمز را در خود جا داده بود و لباس قرمز رنگ دوم، از آن هم سادهتر به نظر میرسید. شاید تنها نقاط تفاوت آن، طرح نوار قرمز رنگ قوسی شکل پشت پیراهن و استفاده از اعداد سبز رنگ بود که پیش و پس از آن هیچگاه برای تیم ملی در جام جهانی تکرار نشد.
ملیپوشان برابر مکزیک لباس سرخ به تن کردند اما در دو مسابقه بعدی، با کیت نخست پا به میدان گذاشتند. شاگردان پرستاره پروفسور در آن سال، تنها به یک تساوی از آنگولا بسنده کردند تا حذف تلخی را تجربه کرده باشند.
با طرح یوز در قلب آمازون
بعد از دو دوره متوالی همکاری فدراسیون با پوما، نوبت به آلاشپورت رسید تا لباس تیم ملی برای جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل را نقش بزند. مهمترین ویژگی کیت تیم ملی در آن سال، طرح یوز ایرانی بود که با خطچین طوسی کمرنگ در وسط پیراهن و به منظور کمک به حفظ این گونه جانوری چسبیده بود و لقب «یوزها» در همان سال برای ملیپوشان قوت گرفت.
استفاده از اعداد مشکیرنگ برای اولین بار، نوار پهن قرمز روی سینه و نوار باریکتر سبز روی شانه از دیگر ویژگیهای این لباس به شمار میرفت. یکی از نکات جالب این لباس، شایعاتی بود که در خصوص فیک یا غیراصل بودن آن مطرح شد و برخی معتقد بودند یکی از شعب آلاشپورت و نه برند واقعی این کیت را طراحی کرده است.
شاگردان کیروش در برزیل، مقابل نیجریه و بوسنی سفید پوشیدند اما برابر یاران مسی در دیداری خاطرهانگیر، قرمز به تن کردند. تیم ملی در آن سال با کسب تنها یک امتیاز و البته نمایش قابل توجه به تهران بازگشت.
فلاشبک به ۴۰ سال قبل با همان برند
با اصرار کیروش و بحث و جدلهای فراوان، پیراهن تیم ملی در نخستین تجربه حضور متوالی در جام جهانی، دوباره به دست آدیداس طراحی شد. این برند سرشناس آلمانی اما دوباره به سراغ همان ایده ۴۰ سال قبل خود در جام جهانی آرژانتین رفت و لباسی ساده با سه نوار قرمز در آستین کیت اول و سفید رنگ در کیت دوم را طراحی کرد؛ با این تفاوت نسبت به ۱۹۷۸ که اعداد در جلو پیراهن نیز درج شد و اعداد پشت نیز از گرد، به صورت خط تیز درآمد.
تیم ملی به جز مصاف با اسپانیا، برای دو دیدار دیگر برابر پرتغال و مراکش لباس سفید را برگزید که اتفاقاً خوشیمن بود. شاگردان کیروش در روسیه توانستند بهترین نتیجه تاریخ فوتبال ایران در جام جهانی را کسب کنند و با چهار امتیاز، در اوج بدشانسی از صعود به مرحله حذفی باز بمانند.
نظر شما