به گزارش خبرنگار ایمنا، عصر پنجشنبه _دوازدهم آبانماه_ کمیسیون انتخابات رژیم صهیونیستی نتایج رسمی نهایی شمارش آرا را اعلام کرد. بر اساس نتایج نهایی، ائتلاف راست و مذهبی ۶۴ کرسی از ۱۲۰ کرسی «کنست»، مجلس اسرائیل، را بهدست آورده است. پایگاه خبری رسمی اسرائیل (والانیو) در این رابطه تاکید کرد: نتانیاهو روز پنجشنبه یک سیاستمدار ارشد حزب لیکود، به نام یارین لوین را که مورد اعتماد خود است، مسئول مذاکرات تشکیل ائتلاف دولت جدید کرد. لوین نیز بلافاصله دیدار و گفتوگو با سران احزاب در جناح راست و مذهبی را آغاز کرده است.
پیروزی غیرمنتظره ائتلاف راستگرایان
پرونده انتخابات اسرائیل بیش از هر چیز به اسم شخص بنیامین نتانیاهو گره خورده است؛ فردی که برای کسب قدرت و ماندن در قدرت از هیچ کاری فروگذار نمیکند. بر اساس نتایج ستاد انتخابات، لیکود با کسب ۳۲ کرسی بزرگترین حزب در «کنست» خواهد بود. لیکود در اتحاد با حزب راست افراطی «صهیونیسم دینی» (با ۱۴ کرسی) و دو حزب مذهبی «شاس» (با ۱۱ کرسی) و «یهودیت تورات» (با ۷ کرسی)، سه کرسی بیش از ۶۱ کرسی مورد نیاز برای تشکیل دولت در اختیار دارد.
یائیر لاپید، رهبر حزب «یش آتید» و نخستوزیر چهارماه گذشته، با وجود کسب ۲۴ کرسی برای حزب خود که دومین حزب در مجلس خواهد بود، شکست را پذیرفت زیرا جمع کرسیهای احزاب حامی او به ۵۱ کرسی رسیده که از حد نصاب لازم برای تشکیل دولت، دور است. ائتلاف حامی لاپید، حزب عربی «القائم الموحده» را نیز شامل میشود که پنج کرسی کسب کرده است. حزب ائتلافی عربی به نام «تغییر» با کسب پنج کرسی حامی هیچیک از دو جناح نیست اما ابقای خود در این دوره را جشن گرفته است.
لاپید شکست خود را پذیرفت و در تماس تلفنی با نتانیاهو پیروزی وی در انتخابات را تبریک گفت. لاپید، نخستوزیر فعلی، به رهبر اپوزیسیون پیروز گفت که به دفتر خود دستور داده است تا برای انتقال منظم قدرت آماده شود. از سوی دیگر، برای نخستین بار در ۳۰ سال گذشته حزب چپ مرتز که مهمترین حزب اسرائیلی در حمایت از تشکیل کشور مستقل فلسطینی بود، به پارلمان راه نیافته است.
طبق قانون، اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهور، رهبر حزب لیکود یعنی بنیامین نتانیاهو را مکلف کرده و به او چهار تا شش هفته مهلت داده است تا مأمور تشکیل دولت ظرف ۴۲ روز باشد.
در این میان، حزب میانهرو «وحدت ملی» به رهبری دو ژنرال ارشد پیشین، بنی گانتز و گادی آیزنکوت، اعلام کرد: در ائتلاف دولت نتانیاهو مشارکت نخواهد کرد، زیرا چنین دولتی متکی به «افراطیون» خواهد بود و تشکیلدهندگان آن باید مسئولیت اخلاقی عواقب تصمیمهای این دولت را برعهده بگیرند. سران «صهیونیسم دینی» گفتند که این حزب نیز از تشکیل سریع دولت حمایت میکند و منتظر مکلف شدن نتانیاهو از سوی رئیسجمهور نخواهند ماند.
حضور احتمالی ایتامار بنگویر، سیاستمدار افراطی که عامل تقویت حزب «صهیونیسم دینی» بوده و در گذشته دیدگاههایی «نژادپرستانه» علیه فلسطینیان داشته است، در ترکیب دولت ائتلافی نتانیاهو، از هماکنون موجب ملاحظاتی از سوی دیگر کشورها شده است.
انتخابات در اسرائیل، روز ترسناکی برای دموکراسی
دو روز گذشت و نویسندگان ستونهای نظر و سرمقالههای سایتهای بینالمللی انگلیسیزبان نتایج انتخابات اسرائیل را هضم کردند و نتیجهگیری دلگرمکننده نیست. بیشتر آنها در مورد تهدیدات مورد انتظار برای سیستم قضائی و حقوق مدنی اسرائیل از جمله حقوق اقلیتها هشدار میدهند و بر تأثیری که تقویت راست افراطی و نفوذ آن در دولت بر کل کشور خواهد گذاشت، تأکید میکنند. این یعنی یک دولتی با بن گویر و اسموتریچ روابط آمریکا و اسرائیل را تهدید میکند.
روزنامه هاآرتص در این رابطه نوشت: اسرائیل با انتخاب تندروها هزینه سنگینی در روابط با آمریکا خواهد پرداخت. نتانیاهو با اتحاد با افراطیها پیروز انتخابات شد اما نگرانیهایی به دلیل انتخاب تندروهای ضد عرب و احتمال تشدید تنشها و حمایت نکردن آمریکا در داخل جامعه صهیونیستی به وجود آمده است.
روزنامه تایمز اسرائیل نیز در این رابطه نوشت: دولت نتانیاهو با حضور تندروهای افراطی، روابط با آمریکا و کشورهای عربی را تهدید میکند. پیروزی احزاب افراطی در انتخابات کنست و احتمال همکاری نکردن دولت آمریکا با وزرای افراطی از جمله بن گویر و اسموتریج، باعث نگرانی صهیونیستها شده است؛ به طوری که دو مقام آمریکایی شب گذشته در این خصوص به اسرائیل هشدار دادند.
رسانه اسرائیلی والانیوز روز یازدهم آبان گزارش داد که دولت آمریکا از چند روز پیش به نتانیاهو پیام داده که اگر ایتامار بنگویر عضو دولت او شود، با این فرد همکاری نخواهد کرد. آمریکا و حزب لیکود این امر را تأیید یا رد نکردهاند. در همین حال، بنگویر تاکید کرده است که پست وزارت امنیت داخلی باید به او واگذار شود.
سرمقاله روزنامه انگلیسی «گاردین» نیز در این رابط نوشت: «انتخابات در اسرائیل: روزی ترسناک برای دموکراسی». در این مقاله آمده است: «پیروزی راست افراطی _که به خودی خود یک واقعیت شگفتآور است_ میتواند به از بین رفتن کنترل و تعادل سیستم قضائی توسط قدرت سیاسی منجر شود.» آنچه اساساً تکاندهنده است، پیروزی راست افراطی نژادپرست در قالب متحدان مذهبی-صهیونیست بنیامین نتانیاهو است که میخواهند شهروندان فلسطینی را از اسرائیل «اخراج» و کرانه باختری را ضمیمه کنند.
این مقاله همچنین به نگرانی دولت بایدن در مورد روابط اسرائیل و ایالات متحده در پرتوی نتایج شدید اشاره دارد. دولت بایدن قبلاً گفته است که "کار با بن گابیر کوشر بسیار دشوار خواهد بود"، اما این واقعاً نتانیاهو را آزار نمیدهد. او به جمهوریخواهان و بازگشت دونالد ترامپ به ریاستجمهوری در انتخابات ۲۰۲۴ متکی است.
این مقاله میگوید: «این میتواند نقطه عطفی در دموکراسی اسرائیل بهویژه در سیستم قضائی آن باشد و پیامدهای شوم و وحشتناکی به همراه داشته باشد. لیکود و صهیونیستهای مذهبی فقط یک چیز میخواهند، آن هم محدود کردن دادگاه عالی و دیگر نهادهای دموکراتیک مانند استقلال و قدرت دادستان کل. نتانیاهو میخواهد مشکلات حقوقی اش از بین برود و آماده است برای آن قوانین غیرقانونی وضع کند که راه را برای یک دستور کار افراطی هموار میکند.
در رسانه سیانان، گزارش پس از انتخابات بر ظهور جناح راست افراطی متمرکز بود که راه را برای بازگشت نتانیاهو به قدرت انجام داد. این متحدان ممکن است افراطیترین دولت جناح راست در تاریخ اسرائیل را تشکیل دهند. این مقاله به تشریح وخامت روابط بین اسرائیل و فلسطینیها در زمینه قدرت بزرگی که اوتزما جودیت دریافت کرد، میپردازد. این مقاله همچنین به دیدگاههای همجنسگرایانه اسموتریچ و تغییر بنیادینی که او میخواهد در سیستم قضائی اعمال کند، از جمله از بین بردن امکان متهم کردن یک مقام منتخب به نقض اعتماد و تقلب اشاره میکند.
وب سایت «اسکای نیوز»، درباره انتخابات اسرائیل توضیح میدهد که «چرا پیروزی نتانیاهو ممکن است «روز سیاه» برای اسرائیل باشد. این مقاله به طور عمده مبنی بر تأثیری است که دولت با بن گابیر به عنوان وزیر کشور بر زندگی اعراب در کشور خواهد داشت و همچنین بر تصویر اسرائیل در جهان تأکید میکند.
در لسآنجلس تایمز، تحلیل انتخابات بر روابط بین دولت آینده نتانیاهو و دولت بایدن متمرکز است و ادعا میکند که باید منتظر «روابط» بین دو طرف بود. در این بیانیه آمده است: «این نتایج روابط اسرائیل با ایالات متحده را پیچیده خواهد کرد. در این مقاله به دوستی بین نتانیاهو و دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق ایالات متحده و تمجیدهایی که ترامپ از نتانیاهو کرد. از جمله اقدامات افراطی مانند انتقال سفارت به اورشلیم، اشاره شده است. سیاست دولت بایدن کاملاً متفاوت است که منجر به مشکلاتی در روابط با دولت نتانیاهو خواهد شد.
همچنین نوشته شده است که ائتلاف جدید نه تنها ممکن است به هرگونه مذاکره با فلسطینیها لطمه بزند، بلکه به گسترش روابط جدید اسرائیل با کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز آسیب برساند. برخلاف وال استریت ژورنال، ادعا میشود که نزدیکترین همسایگان اسرائیل از جمله لبنان، خود را در مقابل پسزمینه قرارداد تاریخی دریایی که به تازگی بین این کشور و دولت لاپید امضا شده است، آماده میکنند. نتانیاهو قبلاً وقت داشته است تا توافق را محکوم کند و بگوید در صورت به قدرت رسیدن آن را لغو خواهد کرد.
در مقالهای که به دیدار لاپید از پادشاه اردن در ماه ژوئیه نیز اشاره شده است، انتظار نمیرود اردن از دولت جدید استقبال کند، با توجه به این واقعیت که در دوره لاپید، روابط بین دو کشور واقعاً بهبود یافت. یکی از مصاحبه شوندگان در این مقاله میگوید: «انتخاب این دولت فضای منطقه را مسموم میکند.»
از محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، هنوز اظهار نظر علنیای درباره بازگشت بنیامین نتانیاهو به قدرت منتشر نشده اما جبرئیل رجوب، یک مقام ارشد سازمان آزادیبخش فلسطین، روز ۱۲ آبان گفت که «اسرائیل به گرداب فاشیسم سقوط کرده است.»
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، شامگاه چهارشنبه _یازدهم آبانماه_ گفت که کشورش عادیسازی رابطه با اسرائیل را فارغ از هر فردی که نخستوزیر آن کشور باشد، ادامه خواهد داد.
روز سیاه برای اسرائیل
برای فهم چرایی اینکه نتانیاهو حاضر شده است با فردی چون بنگویر که به طورعلنی و عملی از کشتار فلسطینیها حمایت میکند، ائتلاف کند. باید بدانیم که موقعیت نخستوزیری برای نتانیاهو چیزی بیش از یک موقعیت قدرت است. نتانیاهو از ١٩٩٨ تا ٢٠٢٠ با موارد متعددی از اتهامات فساد مالی و اخلاقی و سوءاستفاده از قدرت سیاسی روبهرو بوده که تا الان با تهدید و تطمیع و رشوه و فساد بیشتر از پاسخگویی درباره این مسائل شانه خالی کرده است. به همین دلیل است که نتانیاهو زمانی با حزب کار که یک حزب نزدیک به چپ و مرکز است همراه شد تا رأی بیاورد و اکنون نیز با صهیونیستهای مذهبی که تقریباً راستگراترین حزب سیاسی اسرائیل هستند.
صهیونیستهای مذهبی متهم به این هستند که سالها قبل دست به ترور نخستوزیر اسرائیل زدند زیرا به قدر کافی فلسطینیها را به قتل نرسانده و به آنها سخت نگرفته است. این حزب حالا سومین حزب بزرگ در پارلمان اسرائیل و متحد اصلی نتانیاهو در پارلمان است. نکته مهم دیگر این است که این حزب بهشدت طرفدار سیاستهای افزایش جمعیت، برگرداندن مجازات اعدام به قانون و مخالف شدید همجنسبازی است.
آنچه که روشن است، یکی از دلایل عمده تغییر پارادایم دائمی نتانیاهو این است که ائتلافهایی که تشکیل میدهد مدام با شکست مواجه میشوند و او مجبور است مدام نیروهای جدیدی را جایگزین کند و این مسئله باعث شده است کارش به ائتلاف با راستگراها بکشد. بنت یا لاپید که الان مخالف نتانیاهو هستند، زمانی متحد سیاسی نتانیاهو محسوب میشدند.
یک دلیل عمده موفقیت ائتلاف مخالفان نتانیاهو، اتحاد احزاب عرب بود که موفق شدند در انتخابات گذشته 51 کرسی را از آن خود کنند. اما در این انتخابات به دلیل اختلاف، هر کدام ساز خودشان را زدند و دو حزب از سه حزب اصلاً در آستانه ورود به کنست هم قرار نگرفتند. مسئله این است که اگر احزاب تندرو در کابینه نتانیاهو قدرت بگیرند، این ائتلاف ممکن است دوباره شکل بگیرد.
اما در صحنه خارجی حضور نتانیاهو بهطور قطع با مشکلاتی برای روابط با آمریکای بایدن ایجاد خواهد کرد. اینکه روابطبه کلی تحت تأثیر قرار بگیرد یک توهم است اما ممکن است دستاندازهایی ایجاد شود. در کل انتخاب نتانیاهو برای اسرائیل نوعی بازگشت به عقب محسوب میشود.
نظر شما