به گزارش خبرنگار ایمنا، بیاعتمادی به بورس از دولت قبل آغاز شد و در پی آن، سهامداران ضررهای بسیار سنگین و غیرقابل بازگشتی را تجربه کردند. با نزدیک شدن به انتخاب ریاستجمهوری، تمام نامزدهای انتخابات برای ساماندهی به بورس بهعنوان یکی از اهداف اصلی خود، برنامه داشتند و با روی کار آمدن سیدابراهیم رئیسی، تلاشها برای بهبودی وضعیت بورس آغاز شد.
برای این کار، مسئولان دولت سیزدهم بارها برای بازار سرمایه بستههای حمایتی در نظر گرفتند اما دوام و تأثیر چندانی نداشت و پس از مدتی بورس به رنگ قرمز درمیآمد؛ البته در مقطعی کوتاه رنگ سبز به بورس بازگشت اما پایدار نبود، حتی برخی از این اقدامات نیز انجام نشد. این عوامل موجب شد تا سرمایهگذاران بیش از هر زمانی نسبت به بورس و تصمیمات سازمان بیاعتماد شوند.
همچنین برخی تصمیمات مانند تغییر چندباره دامنه نوسان موجب شد تا ریسک این بازار از هر زمانی بیشتر شود. برخی موارد دیگر مانند دخالتهای بیمورد و قیمتگذاری دستوری، به بیاعتمادی سهامداران دامن زده و سهامداران برخی صنایع را که از قیمتگذاری دستوری تأثیر پذیرفتهاند، به این صنایع و کلیت بازار بدبین کرده است، زیرا احتمال مجدد این اتفاق را میدهند و به همین دلیل محتاطتر عمل میکنند.
اما اخیراً در پی ریزش مجدد و سنگین شاخص کل بورس و نارضایتی سهامداران از سوخت شدن سرمایههای خود، مجید عشقی، رئیس سازمان بورس جلسات متعددی با بازارگردانان و هیئت مدیره سازمان بورس برگزار کرد تا برای وضعیت وخیم دماسنج اقتصاد کشور چارهای بیندیشند که در نهایت بسته حمایتی ده بندی برای تعادل بخشی به بورس تدوین شد که موارد آن به شرح زیر است:
۱. بیمه کردن سهام حاضر در پورتفوی اشخاص حقیقی تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان برای هر نفر (که حدود ۹۶ درصد از تعداد کدهای حقیقی فعال حاضر در بازار را تشکیل میدهند) از طریق انتشار عمومی اوراق تبعی و خرید توسط سرمایهگذاران صورت میگیرد.
سررسید اعمال این اوراق یک ساله بوده و مبلغ تعهد خرید ۲۰ درصد بالاتر از ارزش ترکیب سبد افراد در آخرین روز معاملاتی چهارشنبه، چهارم آبان ۱۴۰۱ میباشد و بر اساس ترتیباتی که سازمان بورس اعلام مینماید اعمال و اجرایی خواهد شد.
۲. انتشار اوراق اختیار تبعی فروش بر روی سهام موجود در صندوقهای درآمد ثابت تا سقف ۴۰۰ هزار میلیارد ریال با تضمین اصل ارزش سبد سهام در ابتدای دوره براساس ترتیباتی که سازمان بورس اعلام میکند.
۳. تزریق منابع جدید توسط صندوقهای حاکمیتی برای خرید سهام در بازار سرمایه و بهمرور افزایش مبلغ مذکور
۴. واریز منابع مندرج در ردیف بودجه سال ۱۴۰۱ به صندوق تثبیت از روز شنبه جمعاً به مبلغ حدود ۵۰ هزار میلیارد ریال
۵. هماهنگی، نظارت و پایش مستقیم و مستمر فعالیت اشخاص حقوقی بازار سرمایه شامل شرکتها و نهادهای مالی شبهدولتی، صندوقهای بازنشستگی و نهادهای نظامی و حمایت این نهادها از سهام ناشران تحت مدیریت خود و توقف فروش تا زمان ثبات در بازار، انجام اقدامات حمایتی ازجمله خرید سهام و انتشار اوراق تبعی حمایتی
۶. همکاری مشترک بانک مرکزی و وزارت اقتصاد جهت مدیریت نرخ سود
همچنین با تصویب هیئت مدیره سازمان بورس نیز موارد ذیل اجرایی خواهد شد.
۷. افزایش سپردهگذاری مستقیم سازمان بورس نزد صندوق تثبیت
۸. محدود کردن بخش فروش بازارگردانها تا اطلاع ثانوی
۹. توقف پذیره نویسی اوراق بهادار و عرضههای اولیه تا زمان بازگشت ثبات به بازار سرمایه
۱۰. بازگشت زمان جلسه معاملاتی در فرابورس به روال سابق از ساعت ۱۳:۰۰ به ۱۲:۳۰.
حال باید دید که این بسته حمایتی کارساز خواهد بود یا مانند سایر اقدامات زودگذر و کوتاه مدت است؟
تکلیف سهامدارانی که کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه دارند چه میشود؟
فردین آقابزرگی، کارشناس بورس درخصوص بسته حمایتی جدید سازمان بورس به خبرنگار ایمنا میگوید: سازوکار اجرایی برای برخی از بندهایی که در این مصوبه قید شده از جمله بیمه کردن سرمایهگذاری سهامدارانی که کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه در بورس دارند، وجود ندارد و مشخص نیست با چه سازوکاری سازمان بورس میخواهد این سرمایهها را بیمه کند.
وی اضافه میکند: ایجاد محدودیت برای بازارگردانها یک رفتار آزمون و خطاست که میتوانست طی ماههای گذشته به آنها تکلیف شود و امروز شاهد نتیجه آن باشیم. با تصمیمی که اکنون گرفته شده است به نظر میرسد روند حمایت از بازار سرمایه همچنان در مدار آزمون و خطا میچرخد.
این کارشناس بورس خاطرنشان میکند: علاوه بر این درخصوص اقدام حمایتی برای انتشار اوراق بیمه یا اختیار فروش تبعی، همچنین هماهنگی بین بانک مرکزی، بازار پول و بازار سرمایه برای تثبیت نرخ مؤثر سود سپرده بانکی و نرخ مؤثر اوراق باید توجه کرد که در حالی این مورد به عنوان یکی از بندهای حمایتی از سازمان مطرح شده که هماکنون نرخ مؤثر اوراق بدهی نسبت به نرخ پیشین خود ۴۰ درصد رشد داشته و به آستانه ۳۰ درصد رسیده است. چطور انتظار داریم با یک کاغذ و اطلاعرسانی و ابلاغیه دغدغههای بازار سرمایه مرتفع شود!
آقابزرگی میگوید: بزرگتر کردن صندوق تثبیت نیز دردی از بورس دوا نمیکند؛ در سال ۱۴۰۰ نیز قرار بود ۵۰ هزار میلیارد تومان دارایی سهام به صندوق تثبیت تزریق شود که این کار نه تنها بیتأثیر بود بلکه حتی انجام هم نشد. برگشت ساعت معاملات به ساعت ۱۲:۳۰ که کمتر از یک ماه است اعمال شده، ریسکهای بازار و تردیدها در نظام معاملات را افزایش میدهد.
وی میگوید: اصلیترین دغدغههای فعالان بورسی قیمتگذاری دستوری، دخل و تصرف در ترکیب تولید و فروش شرکتها، قیمت گذاری بر مواد اولیه مورد نیاز، بهره مالکانه و یا تعرفه صادرات صنعت و تولید و حجم بی حد اوراق بدهی که از پیش در بازار منتشر شده، است.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح میکند: تغییر ۳۰ دقیقهای ساعت فعالیت بازار تأثیر چندانی در نظام معاملاتی ندارد. در روز گذشته این موضوع منجر شد شاخص کل ۱۸۰ درجه اختلاف مدار با شاخص هم وزن داشته است. منفی بودن شاخص هموزن نشان میدهد اساس بازار منفی است. این مصوبات یک روند برای گفتاردرمانی و بستهای است که فقط در ظاهر اعلام شده و در اساس و عمق بازار تغییری ایجاد نمیکند.
مسئولان یکبار هم که شده تصمیمات خود را عملی کنند
مهدی ساسانی، کارشناس دیگر بازار سرمایه درخصوص تصمیمات جدید سازمان بورس به خبرنگار ایمنا میگوید: هر زمانی که صحبت از صدور ۱۰ فرمان برای حمایت از بورس میشود، فعالان بازار ناخودآگاه به یاد ۱۰ فرمانی که طی زمستان سال گذشته توسط هیئت دولت تصویب شد، میافتند. بسیاری از بندهای این مصوبه اجرا نشد و این موضوع مایه تأسف فعالان بازار است.
وی اضافه میکند: هدف آن نیست که این مصوبات را پیش از اجرا زیر سوال ببریم اما بهتر است مسئولان یکبار هم که شده، تصمیماتی را که اعلام میکنند، عملی سازند تا اعتماد فعالان بازار را مجدداً به خود جلب کنند.
این کارشناس بازار سرمایه میگوید: یکی از بندهای این مصوبات به بیمه سهامداران تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان اشاره کرده است. این اقدام مثبت موجب میشود افرادی که ترس ریزش بیشتر سهام را دارند با اطمینان از اینکه سهامشان به علاوه ۲۰ درصد سود بیمه شده است، از فروش احساسی و هیجانی درست بردارند، این موضوع به کسانی که میخواهند سمت تقاضا را تقویت کنند نیز کمک میکند. هر قدر سمت فروش خلوتتر باشد دست خریداران بازتر بوده و بازار ریسک کمتری دارد.
ساسانی با اشاره به تزریق منابع جدید به صندوق تثبیت بازار میگوید: قرار است این منابع در راستای حمایت از بازار به این صندوق واریز شود که اگر اتفاق بیفتد، شرایط خوبی را برای ایفای نقش مثبت صندوق تثبیت بازار ایجاد میکند.
وی اضافه میکند: در این مصوبه اعلام شده بود که فروش بازارگردانها محدود میشود اما در دو روز کاری هفته جاری، شاهد آن بودیم که بازارگردانها کماکان سهام خود را میفروختند و مانع از رشد قیمت سهمها میشدند. اگر قرار است در آینده این اتفاق بیفتد، نباید در مصوبه به آن اشاره شود یا لازم است حتماً به بازارگردانها ابلاغ شود.
این کارشناس بورس تصریح میکند: علاوه بر این اشاره شده بود که با رباتها و الگوریتمهای مخرب برخورد میشود که متأسفانه در روزهای گذشته اجرایی نشده است. میتوان گفت دو مورد از بندهای مصوبه در همین روزهای ابتدایی هنوز اجرایی نشده است.
ساسانی میگوید: تغییر ساعت فعالیت بازار نیز تأثیر چندانی بر بورس ندارد. در مجموع به نظر میرسد فقط به شرطی که این مصوبات اجرایی شده و تأثیر آن روی تابلوی معاملات نمایان شود میتوان به بهبود بازار امیدوار بود زیرا مصوبات کاغذی بازار سرمایه را بهبود نمیبخشد.
سازمان بورس نمیتواند به فرآیند بازارگردانی ورود مستقیم داشته باشد
محمدهادی سلیمیزاده، مدیر روابط عمومی سازمان بورس و اوراق بهادار، در خصوص تصمیمات جدید سازمان بورس به خبرنگار ایمنا میگوید: در این تصمیمات به محدودیت فروش بازارگردانها اشاره شده بود. بازارگردانی آئین نامه و فرآیندی دارد که توسط هیئت مدیره و شورای عالی بورس به تصویب رسیده است. سازمان بورس نمیتواند به این موضوع ورود مستقیم داشته باشد زیرا داراییهای بازارگردانها بخشی از سرمایه بخش خصوصی است. اینکه بازارگردانها را مجبور کنیم چیزی به فروش نرسانند وظیفه سازمان بورس و اوراق بهادار نیست. در واقع شرکت بورس و فرابورس که واحد نظارت بر ناشران و بازارگردانها را در اختیار دارد باید این وظیفه را انجام دهد.
وی اضافه میکند: رایزنیها و تعامل با بازارگردانها در حال انجام است. باید توجه داشت بسیاری از داراییهای کنونی بازارگردانها از جنس سهام بوده و پول نقد نیست، ضمن اینکه اگر اکنون بخشی از این داراییها را در شرایط غیرعادی بازار بفروشند منجر به کاهش قیمت جدی داراییهای خودشان میشود، زیرا با فروش بخشی از دارایی در این شرایط، درصدی از کل دارایی آنها افت میکند.
با بازارگردانها صحبت شد تا در شرایط فعلی کمی صبوری کنند
مدیر روابط عمومی سازمان بورس اظهار میکند: این رفتار غیر عادی است و صحبتهایی با بازارگردانها انجام شده که کمی در شرایط فعلی صبوری کنند و تا زمان بازگشت بازار به شرایط عادی فروشهای خود را کنترل کرده و به تعویق بیندازند. همچنین قرار است منابعی برای بازارگردانها تجهیز شود تا ریسکهایی که با آن مواجه هستند مرتفع شود.
سلیمیزاده خاطرنشان میکند: برخی از فروشهای نامتعارف براساس گفته مدیر نظارت فرابورس در روز ابتدای هفته جاری ابطال شد. این موضوع نشان میدهد مصوبهها در حال اجرایی شدن است. قرار نیست یک مصوبه همه بار اصلاحی بازار را بر دوش بکشد.
وی اضافه میکند: سازمان بورس و اوراق بهادار در قالب برنامههای اقدام فوری و کوتاه مدت مدیریت و کنترل فروش، برنامه میان مدت مدیریت منابع و تجهیز ذینفعان از صندوق توسعه ملی، حمایت از بورس را دنبال میکند.
مدیر روابط عمومی سازمان بورس میگوید: تعیین تکلیف ماده ۹۰ اصل ۴۴، تعیین یک فرمول برای ۱۰ سال آینده نرخ خوراک توسط وزارت نفت، شفافیت مراودات شرکت نفت و پالایشگاهها برای تهاتر نفت و فرآوردههای نفتی و رفع مسئله قیمتگذاری دستوری که به ترتیب برای صنایع مختلف انجام میشود، از جمله مواردی است که در بلند مدت مشکلات بازار را به نحوی رفع میکند که نیازی به حمایت نداشته باشد.
با ابلاغ این بستههای حمایتی کوچک نمیتوان انتظار داشت همه مشکلات رفع شود
سلیمیزاده اظهار میکند: با ابلاغ این بستههای حمایتی کوچک نمیتوان انتظار داشت همه مشکلات رفع شود، اما باید توجه داشت در همان بسته حمایتی ۱۰ بندی سال گذشته نیز تعیین سقف نرخ خوراک به عملکرد بسیاری از شرکتهای بورسی کمک فراوانی کرد.
وی اضافه میکند: در این مدت، قیمت جهانی گاز تا پنج برابر افزایش یافت که منجر میشد قیمت گاز صنایع در برخی زمانها به ۱۱ هزار تومان هم برسد که ورشکستگی مطلق شرکتهای بورسی را به دنبال داشت و صنعت لاستیک، سیمان و پتروشیمی از این موضوع قطعاً متضرر میشدند.
مدیر روابط عمومی سازمان بورس میگوید: همچنین باید توجه داشت که بخشی از منابعی که از طریق صندوق تثبیت بازار سرمایه باید وارد میشد، به بازار تزریق شد و نمیتوان گفت هیچیک از بندهای مصوبات حمایتی عملی نشده است.
افت ۶۳ درصدی سود فولاد مبارکه به دنبال کاهش قیمتهای جهانی
سلیمیزاده تاکید میکند: در چهار ماه اخیر قیمت جهانی بسیاری از محصولات از جمله اسلب کاهش ۴۰ درصدی داشته و همین موضوع ضرردهی شرکتهای بزرگ بورسی همچون فولاد مبارکه را به دنبال داشته است. سود فولاد مبارکه زمستان سال گذشته ۳۰ همت بوده و در تابستان امسال به ۱۱ همت رسیده است. زمانی که سود شرکتها با این روند در حال کاهش است با هیچ سازوکاری نمیتوان از کاهش ارزش سهام آن جلوگیری کرد. بندهای این مصوبه تأثیرات متفاوتی از جمله کنترل شرایط، بهبود در کوتاه و بلند مدت است.
نظر شما