به گزارش خبرنگار ایمنا، نشست تخصصی معماری با محوریت مباحث کلی پنجرههای معماری در موزه گرمابه علیقلی آقا برگزار شد.
در این نشست ملیحه قریشیان، دبیر شورای تخصصی موزه گرمابه علیقلی آقا با اشاره به فعالیتهای شاخص این شورا در سال جاری، گفت: یکی از راهبردهای مهم شورای معماری، شناسایی بناهای تاریخی ارزشمند اصفهان است که کمتر به آن پرداخته شده است و مردم نسبت به وجود این بناها اطلاعات کافی ندارند.
وی ادامه داد: درواقع شورای معماری به دنبال حفظ و حراست از این بناهای تاریخی ارزشمند است که تخریب نشوند و بتوان از بناها در کارهای تحقیقاتی و مطالعاتی این شورا در حوزه معماری استفاده کرد.
دبیر شورای تخصصی موزه گرمابه علیقلی آقا تصریح کرد: در این راستا شورا با همکاری حسین شفیعی، یکی از فعالان حوزه معماری شهر اصفهان اقدام به بررسی و برداشت دانههای ارزشمند دوره پهلوی کرده است که این شناسایی در محله باغ زرشک صورت گرفت و در پایان ۱۵ خانه ارزشمند شناسایی شد که قرار است که طی نامهنگاری با دستگاههای متولی، تصویربرداری، پلانبندی و کارهای پژوهشی در حوزه معماریدر خصوص این خانهها صورت گیرد.
وی اضافه کرد: طرح بررسی و برداشت دانههای ارزشمند دوره پهلوی اصفهان فقط مختص محله باغ زرشک اصفهان نمیشود و قرار است این طرح در سال جاری و سال ۱۴۰۲ مناطق و محلههای بیشتری از شهر اصفهان را در بر گیرد.
جزئیات طرح بررسی و برداشت دانههای ارزشمند دوره پهلوی اصفهان
علی عطریان، رئیس شورای تخصصی موزه گرمابه علیقلی آقا اظهار کرد: طرح بررسی و برداشت دانههای ارزشمند دوره پهلوی اصفهان اقدام خلاقانه این شورا است که با هدف ارتقای جایگاه و تقویت هویت اصفهان با تمرکز بر میراث، هنر و فرهنگ، افتخارات، نمادها و تقویت سلامت فردی و اجتماعی شهروندان شروع به کار کرده است.
وی افزود: فاز اول مطالعاتی این طرح در منطقه باغ زرشک اصفهان اجرا شد. یکی از پیشنهادها برای فاز دوم شناسایی دانههای دوره پهلوی، محدوده چهارباغ بالا تا حکیم نظامی و از حکیم نظامی تا خیابان وحید است زیرا این منطقه دارای بافت و بناهای تاریخی ارزشمندی است که نیاز است بیشتر بررسی و شناسایی شود.
رئیس شورای تخصصی موزه گرمابه علیقلی آقا تصریح کرد: یکی از بروندادهای طرح بررسی و برداشت دانههای ارزشمند دوره پهلوی اصفهان، به صورت کتاب چاپ میشود تا مبنای مطالعاتی قوی در حوزه معماری و مهمتر از همه مبنای تصمیمگیری در حوزه بناهای تاریخی شهر اصفهان باشد زیرا شاهد هستیم نه در اصفهان بلکه سایر شهرهای کشور اطلاعات بافتها و بناهای تاریخی ارزشمند به صورت مجمعالجزایر در اختیار نهادها و ارگانهای مختلفی قرار دارد.
وی اضافه کرد: در این طرح فقط به بحث کالبدی بناها پرداخته نمیشود بلکه به جزئیات معماری خانهها، ارتباطهای کاربری، تأثیرات فرهنگی، اجتماعی و هنری این بناها پرداخته میشود. و در این طرح سعی خواهد شد که این جزئیات در قالب عکس و مدیا بیان شود.
عطریان تأکید کرد: شورای معماری برای سال جاری و سال آینده موضوعاتی را تحت عنوان پنجرهها انتخاب کرده است که بر اساس این پنجرهها شورای معماری سیاستگذاری و برنامههای آتی خود را انجام میدهد، این پنجرهها شامل آرشیو، رسانه، کودک، گردشگری، میانرشتهای میشود. که در ذیل هر پنجره کارگروهی تشکیل و فعالیتهای مرتبط با این حوزه را برنامهریزی و اجرا میکند.
وی ادامه داد: یکی از اقدامات محور پنجره گردشگری برگزاری تور معماری با عنوان «از خانه تا شهر» است که قرار است در این تور مکانها و بناهای معماری ارزشمند اصفهان که کمتر به آن پرداختهشده از لحاظ معماری به مردم بیان شود.
رئیس اداره هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان اظهار کرد: تفاوت تور معماری با سایر تورهای گردشگری در این است که رویکرد تورهای معماری تفریحی و سرگرمی نیست بلکه آشنایی شهروندان با مباحث معماری به زبان ساده است، درواقع یک بنای تاریخی برای شهروندان از نگاه و دریچه معماری توضیح داده میشود تا شهروندان بیش از گذشته به اهمیت معماری پی ببرند.
ناشناس بودن بناهای تاریخی اصفهان
مژگان ابراهیمی، عضو شورای تخصصی معماری اظهار کرد: طرح بررسی و برداشت دانههای ارزشمند دوره پهلوی اقدامی ارزشمند است زیرا باعث میشود که خانهها و بناهای تاریخی در جریان توسعه شهری کمتر مورد تخریب قرار گیرد و بتوان متولیان امر را برای تخریب نکردن این بناها به بهانه توسعه شهر مجاب کرد.
وی افزود: اصفهان دارای بناهای و مکانهای تاریخی ارزشمند ازلحاظ معماری است اما متأسفانه در سالهای اخیر بافت این مناطق به دلیل توسعه شهری از بین رفته است و ارتباط این دانههای ارزشمند با یکدیگر از بین رفته و تأسفبارتر این است که بافت اجتماعی این مناطق جذابیتش را از دستداده و حتی از امنیت لازم جهت حضور برخوردار نیست.
عضو شورای تخصصی معماری تصریح کرد: متأسفانه در اجرای طرح تفصیلی به ارزشمندی معماری بناهای تاریخی توجه نمیشود و همین امر باعث شده است که بناهای تاریخی زیادی در اصفهان تخریب یا بافت مناطقی که در آن این بناها وجود دارد از بین برود، به همین خاطر بیش از گذشته نیاز اجرای طرح بررسی و برداشت دانههای ارزشمند دوره پهلوی اصفهان احساس میشود.
وی ادامه داد: متأسفانه بسیاری از متولیان امر از بناها و مکانهای تاریخی ارزشمند شهر اصفهان اطلاع ندارند بهعنوانمثال کمتر مسئولی سرای تاریخی قصر جمیلان اصفهان را میشناسد؛ به همین جهت نیاز است با اجرای طرحهایی همچون طرح بررسی و برداشت دانههای ارزشمند دوره پهلوی اصفهان این بناها را به شهروندان بهویژه متولیان امر معرفی کرد و در کنار آن از تخریب این مکانهای ارزشمند معماری جلوگیری کرد.
فریدون فراهانی، عضو شورای تخصصی معماری اظهار کرد: طرحهای جامعه و تفصیلی در دنیا منسوخ شده است اما متأسفانه این طرحهای ناکارآمد هنوز در کشور ما اجرا میشود؛ به همین جهت در شهرسازی کشور شاهد رویکرد ساطوری هستیم، درواقع رویکردی که در آن توسعه شهری بر پایه تخریب بناها و مکانهای ارزشمند تاریخی صورت میگیرد.
در معماری و شهرسازی اصفهان دچار سلبریتی بناها شدهایم
وی ادامه داد: متأسفانه در معماری و شهرسازی اصفهان دچار سلبریتی بناها شدهایم یعنی هم شهروندان و هم مسئولان اصفهان بناهای تاریخی و ارزشمند اصفهان را فقط چند بنای تاریخی میشناسند، درصورتیکه بناها، سزاها و مکانهای تاریخی ارزشمند از لحاظ معماری در شهر اصفهان وجود دارد که افراد کمتری از آن اطلاع دارند.
نظر شما