به گزارش ایمنا، کتاب «پیام دانشجو (ارگان سازمان دانشجویان جبهه ملی ایران ۱۳۴۰_۱۳۴۴)» با گردآوری و مقدمه انوش صالحی بهتازگی توسط انتشارات جهان کتاب منتشر و راهی بازار نشر شده است. این کتاب چهاردهمینعنوان مجموعه «برگی از تاریخ» است که این ناشر منتشر میکند.
جنبش دانشجوی ایران پس از واقعه شانزدهم آذر ۱۳۳۲ دچار رکود شده بود اما پاییز ۳۸ هویت و جانی تازه پیدا کرد و در دانشگاه تهران، یککمیته موقت برای هماهنگی فعالیتهای صنفی و سیاسی دانشجویان تشکیل شد. با رسیدن تابستان ۳۹ و تشدید فعالیتهای جبهه ملی دوم، بخش دانشجویی، فعالترین واحد این جنبش را تشکیل داد و در اغلب مؤسسات آموزش عالی شعبههایی پیدا کرد. کمیته دانشجویان دانشگاه تهران و در ادامه سازمان دانشجویان جبهه ملی ایران با چاپ و عرضه نشریه «پیام دانشجو» موفق شدند با انعکاس دیدگاههای دانشجویان، با شبکه انتشار و توزیع این مجله به انسجام تشکیلاتی جنبش دانشجویی کمک کنند. این مجله از آذر ۳۹ تا شهریور ۴۴ منتشر شد.
پیام دانشجو فقط خبرهای مربوط به جنبش دانشجویی را چاپ نمیکرد بلکه موضوعات سیاسی روز و بحثهای جاری در نیروهای جبهه ملی را هم شامل میشد. مکاتبات دانشجویان منتقد به رهبری جبهه ملی دوم با دکتر مصدق و همچنین پاسخهای رهبران که منجر به استعفای شورای رهبری جبهه ملی دوم شد، برای اولینبار در همیننشریه منتشر شد.
بهجز شمارههای مختلف «پیام دانشجو» که در این کتاب چاپ شدهاند، مطالب و توضیحات گردآورنده نیز مانند روزنامه و در قالب دو ستون روبرو چاپ شدهاند.
کتاب پیشرو بهجز مقدمه و توضیحات انوش صالحی که در سهبخش «با پیام دانشجو در جنبش دانشجویی دهه چهل»، «ضمایم» و «فهرست مندرجات» تنظیم شدهاند، ۵ فصل اصلی دارد که به این ترتیباند:
پیام دانشجو ۱۳۴۰، پیام دانشجو ۱۳۴۱، پیام دانشجو ۱۳۴۲، پیام دانشجو ۱۳۴۳ و پیام دانشجو ۱۳۴۴.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
غمانگیزترین زندگیها نصیب روشنفکرانی است که معلمند یا بعد بکار معلمی خواهند پرداخت. معلمین پرکارترین کارمندان بوده و شاقترین کارها و در عین حال خطیرترین و ظریفترین مسئولیتها را بعهده دارند. معلمین جوانی و زندگی خود را بر سر این کار میگذارند. معلمین با ۲۲-۲۴ ساعت کار هفتگی و خصوصاً بعلت عدم تکافی حقوق و با کار اضافه در کلاسهای شبانه، اکابر یعنی ۳۰ ساعت کار طاقتفرسا در هفته هراندازه هم دارای اعصاب پولادین باشند خیلی زود از پا درمیایند. این حرفها بیشتر برای آن دسته معلمینی که بکار خود عشق میورزند قابل درک است آنها میفهمند که این مفاهیم نماینده چه رنج و غم کشنده ایست. اکثر بیماران بیمارستانهای روانی را معلمین آنهم جوانان تشکیل میدهند - خستگی کار و فرسودگی اعصاب و انواع ناراحتیها و حرفهای پایه و اساس رنج آنهاست. این بیماریها و خستگیها فرسودگیها بخاطر آنست که زندگی معلمین در ایران بهیچوجه با کارشان مناسب نیست. معلمین مملکت نه تنها از آسایش و استراحت و امتیازات فرهنگی برخوردار نیستند بلکه دردمندترین زندگیها را دارند.
این کتاب با ۲۳۸ صفحه مصور، شمارگان ۳۰۰ نسخه و قیمت ۱۸۰ هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما