حل معضل فاضلاب گلپایگان در گیرودار وعده‌های مسئولان

کم‌اهمیت جلوه دادنِ نبود سیستم فاضلاب شهری، تبعات نامطلوبی را برای ساکنان شهرها در پی دارد و نیازمند عزم جدی مسئولان برای رفع این معضل است؛ گلپایگان سال‌های زیادی است که با این مشکل دست‌وپنجه نرم می‌کند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سیستم جمع‌آوری و تصفیه‌خانه فاضلاب از مهم‌ترین استانداردهای یک شهر پایدار و یکی از شاخص‌های مهم زیست‌محیطی به شمار می‌رود. گلپایگان در این ارزیابی به دلیل نداشتن سیستم جمع‌آوری فاضلاب، عقب افتاده و همین موضوع موجب شده است ساکنان شهر به ویژه مسکن مهر با مشکلات زیادی دست‌وپنجه نرم کنند.

درحال‌حاضر مسئولیت توزیع آب در کشور برعهده شرکت آب‌و فاضلاب است که در دو بخش «آب» و «فاضلاب» به ارائه خدمات تصفیه و توزیع آب در شهر و روستا می‌پردازد. واگذاری وظایف این شرکت به شهرداری به معنای واگذاری قدرت صدور سایر مجوزهای ساخت‌وساز به این نهاد است و این توان اداری بالا برای پایداری زیست‌بوم‌های شهری خطرناک به نظر می‌رسد.

از سال ۱۳۹۵ طرحی در دولت در دست بررسی است تا مسئولیت توزیع آب در شهرها از شرکت آب‌و فاضلاب جدا شود و در اختیار شهرداری‌ها قرار بگیرد؛ فارغ از اینکه این تغییر تا چه اندازه به بهبود وضعیت فاضلاب کمک می‌کند، سال‌ها است که بعضی شهرهای کشور با این مسئله مواجه هستند و نبود فاضلاب شهروندان را آزار می‌دهد.

ساکنان منطقه مسکن مهر گلپایگان طی تماس‌های مکرر با خبرگزاری ایمنا، از معضل جدی فاضلاب منازل مسکونی خبر دادند و خواستار پیگیری موضوع هستند، آنان از وضعیت موجود گلایه دارند و خواهان همکاری مسئولان برای حل این معضل هستند.

کم‌اهمیت جلوه دادن مشکل تبعات نامطلوبی در پی دارد

محمد زارعی یکی از ساکنان مسکن مهر گلپایگان می‌گوید: به دلیل طراحی غیراصولی در زمان اجرای طرح مسکن مهر، فاضلاب در محیط‌زیست اطراف رها و موجب آلودگی منطقه می‌شود.

وی می‌افزاید: سه سال قبل شهرداری با تغییر مسیر فاضلاب به سمت قنات تا حدودی این مسئله را حل کرد، اما این راه‌حل قطعی نیست، زیرا با پر شدن مخزن‌هایی که در زمان ساخت پروژه طراحی شده است، پس‌زدگی فاضلاب و بوی نامطبوع آن ساکنان را آزار می‌دهد.

این شهروند گلپایگانی خواستار توجه ویژه مسئولان و همکاری با شهرداری برای حل مشکل است و تاکید می‌کند: کم‌اهمیت جلوه دادن این مسئله در آینده تبعات نامطلوب در زمینه بهداشتی و اجتماعی برای ساکنان منطقه به همراه خواهد داشت.

مسئولان برای رفاه مردم با شهرداری همکاری کنند

احمد مرجانی، یکی دیگر از ساکنان مسکن مهر اظهار می‌کند: منطقه مسکن مهر دارای بافت سنگی است که این معضل را حادتر می‌کند، به نحوی که بالازدگی فاضلاب در پارکینگ مجتمع‌ها غیرقابل تحمل است.

وی نبود تصفیه‌خانه فاضلاب در شهر گلپایگان را معضل جدی منطقه مسکن مهر می‌داند و تاکید می‌کند: در زمان احداث مجتمع‌های مسکن مهر، پیمانکار پروژه طراحی فاضلاب را ناقص اجرا کرده، یک مخزن در مجاورت مسکن مهر تعبیه شده است که پس از مدتی پر و در محیط زیست اطراف مجتمع‌ها رها می‌شود.

این شهروند گلپایگانی اضافه می‌کند: شهرداری و شورای اسلامی شهر برای حل این معضل در تلاش هستند و لازم است مسئولان شرکت آب و فاضلاب نیز برای تأمین رفاه ساکنان مسکن مهر با شهرداری همکاری لازم را داشته باشند.

منتظر جانمایی زمین هستیم

پیمان شکرزاده، شهردار گلپایگان نبود فاضلاب شهری را معضل بزرگ شهر و منطقه مسکن مهر می‌داند و خاطرنشان می‌کند: در بازدید ابتدایی شورای ششم از منطقه مسکن مهر و در راستای حل مشکل فاضلاب این منطقه، شورای اسلامی شهر مصوب کرد که شهرداری پکیج سیستم فاضلاب را راه‌اندازی کند تا پساب آن را در اختیار داشته باشیم، اما نظر آبفا بهره‌برداری و نگهداری از پساب نیز باید برعهده شهرداری باشد درحالی‌که توانایی و تخصص نگهداری از پروژه تصفیه فاضلاب شهری را ندارد.

وی با بیان اینکه شهرداری در راستای رفع این معضل جلساتی برگزار کرده است، تصریح می‌کند: در جلسه با معاونت آبفای استان پیگیری‌هایی انجام دادیم، یک‌سری قانون‌های دست و پاگیر وجود دارد و طبق مصوبه‌ای قرار شد اداره راه‌وشهرسازی زمین تأیید شده را تحویل شرکت آب‌وفاضلاب شهرستان بدهد و سپس طی قراردادی طولانی‌مدت، زمین تحویل شهرداری شود.

شهردار گلپایگان ادامه می‌دهد: درحال‌حاضر موضوع جانمایی زمین بوده و چندین نقطه برای این مهم پیش‌بینی شده است تا در صورت تأیید یکی از مکان‌ها با تخصیص بودجه از محل اعتبارات ریاست‌جمهوری، پروژه بلافاصله آغاز شود.

شهرداری به عنوان سرمایه‌گذار ملزم به اجرای طرح است

ناصر دهقانی، مدیر آبفای گلپایگان با اشاره به نبود پروژه فاضلاب شهری در گلپایگان می‌گوید: قسمتی از خط اصلی پروژه لوله‌گذاری فاضلاب شهرستان از شهر گوگد در حال اجرا است که در صورت تخصیص اعتبارات، سرعت کار بالا می‌رود تا در آینده این شهر از سیستم تصفیه فاضلاب شهری بهره‌مند شود.

وی می‌افزاید: نبود پروژه فاضلاب شهری یکی از معضلات گلپایگان به ویژه منطقه مسکن مهر است؛ شهرداری گلپایگان به عنوان سرمایه‌گذار درخواست اجرای پروژه فاضلاب در منطقه مسکن مهر را داده است تا ضمن رفع معضل فاضلاب از پساب آن در بخش فضای سبز شهری استفاده شود.

همکاری سایر دستگاه‌ها با شهرداری به منظور تأمین زیرساخت‌ها

در همین پیوند فرزاد مؤمنی، کارشناس‌ارشد شهرسازی به خبرنگار ایمنا می‌گوید: پساب فاضلاب نیاز به تصفیه دارد تا پس از حذف میکروارگانیک‌ها، قابل استفاده در فضای سبز شهری یا صنایع باشد.

وی می‌افزاید: پساب فاضلاب ممکن است صنعتی، انسانی یا طبیعی باشد و همانند پسماند زباله که از مبدا تفکیک می‌شود تا به طبیعت ضرر نرساند، پساب فاضلاب نیز باید تفکیک شود، در این راستا زیرساخت‌های شهری به گونه‌ای باید طراحی شود که پساب هر نوع فاضلابی از ابتدا بازیافت شود و به چرخه تولید برسد.

کارشناس‌ارشد شهرسازی خاطرنشان می‌کند: لازم است به منظور جلوگیری از نفوذ آب باران به فاضلاب شهری، زیرساخت‌های مورد نیاز در شهرها اجرایی شود تا طی فرآیندی آب باران در بخش فضای سبز شهری مورد استفاده قرار بگیرد.

مؤمنی با بیان اینکه امروزه به دلیل نبود زیرساخت در شهرها آب باران هدر می‌رود، تاکید می‌کند: فضای سبز در فصل تابستان به وسیله تانکر آبیاری می‌شود، در صورتی که اگر دستگاه‌ها دست به دست به هم دهند و با شهرداری همکاری کنند، زیرساخت‌های شهری اجرا و طی فرآیندی پساب به چرخه مصرف در بخش‌های تولیدی می‌رسد و در آینده نیاز به اجرای سیستم فاضلاب شهری نیست.

اجرای طرح فاضلاب با جذب بودجه دولتی

وی ادامه می‌دهد: لازم است برای استفاده از پساب صنعتی، فرآیندی در کارخانه اجرا شود تا آب مصرفی تصفیه و در فضای سبز کارخانه استفاده شود، زیرا کارخانجات آلایندگی‌های شدیدی ایجاد می‌کنند و در اطراف آن‌ها نیاز به ایجاد فضای سبز است.

این کارشناس‌ارشد شهرسازی می‌گوید: شرکت آب‌وفاضلاب با جذب بودجه دولتی می‌تواند زیرساخت فرآیند تصفیه آب در واحدهای مسکونی را ایجاد و بخشی از هزینه را روی انشعاب مشترکان حساب کند.

مؤمنی تصریح می‌کند: ضرورت دارد اداره راه و شهرسازی هنگام ساخت واحدهای مسکونی و در راستای دفع آب‌های سطحی، ورود پیدا کرده و قوانین را در قالب طرح تفصیلی به شهرداری‌ها ابلاغ کند تا شهرداری براساس قوانین راه و شهرسازی، شرکت آب و فاضلاب را ملزم به اجرای طرح فاضلاب کند و پروژه دفع آب‌های سطحی، جداسازی آب باران و تصفیه هر نوع پساب طراحی و توسط پیمانکار اجرایی شود.

وی با بیان اینکه استفاده از قیر و آسفالت در معابر شهری و روستایی موجب بر هم‌زدن اکوسیستم و مانع نفوذ آب باران به لایه‌های زمین می‌شود که یکی از دلایل اصلی خشکی و شکست زمین بوده و به عنوان زلزله خاموش مطرح شده است، می‌افزاید: به جای استفاده از مصالح قیر و آسفالت در جاده و خیابان، باید مصالحی از جنس خاک استفاده شود؛ در کشورهای پیشرفته به جای استفاده از قیر و آسفالت، مصالحی از جنس خاک مخصوص مورد استفاده قرار می‌گیرد تا آب باران به لایه زمین نفوذ کند.

این کارشناس‌ارشد شهرسازی تصریح می‌کند: اجرای پروژه آسفالت آن هم از رنگ سیاه در جاده‌ها جزیره حرارتی ایجاد می‌کند که نخستین پیامد آن خالی نشدن ابرهای بارانی در شهرها است، در فصل‌های بارشی ابرهای بارانی در فراز آسمان دیده می‌شود، اما بارشی اتفاق نمی‌افتد و با عبور به سمت بیابان‌ها شاهد سیلاب هستیم که نتیجه استفاده نکردن از مصالحی از جنس خاک، و استفاده از پلیمرهای مخرب است.

مؤمنی می‌گوید: امروزه برای پیشرفت شهرها و بارش باران لازم است آبراهه‌هایی ایجاد شود تا آب‌های سطحی جمع‌آوری و سیستم جداسازی پساب در لحظه نخست اجرا شود تا شاهد بوی نامطبوع در محله‌ها پس از بارش باران نباشیم.

کد خبر 613575

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.