فاضل بیژنی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: دوشنبه _بیستوپنجم مهر_ ماه ساعت ۱۳:۵۰ به اوج زمینی (Apogee) میرسد و در این زمان ۴۰۴۰۰۰ کیلومتر با زمین فاصله خواهد داشت. درواقع ماه به دورترین نقطه در امتداد مدار خود به زمین خواهد رسید و کمی کوچکتر از زمانهای دیگر به نظر میرسد.
فاصله ماه از زمین متفاوت است زیرا مدار آن کاملاً دایره نیست و کمی بیضیشکل است. ماه در کمترین فاصله با زمین به حدود ۳۵۶ هزار کیلومتری از کره خاکی ما میرسد و در دورترین نقطه نسبت به زمین، حداکثر بیش از ۴۰۶ هزار کیلومتر با زمین فاصله خواهد داشت و به همین دلیل در اعلام فواصل اجرام آسمانی معمولاً میانگین فاصله مد نظر قرار میگیرد که برای ماه ۳۸۵ هزار کیلومتر است. اندازه زاویهای آن نیز بین ۲۹.۴ و ۳۳.۵ دقیقه قوسی متفاوت است، روشنایی آن هم تغییر میکند؛ اگرچه تشخیص این مسئله در عمل و با چشم دشوار است زیرا فازهای ماه همزمان تغییر میکند. ماه ۲۲ روزه در این شب ۴۸ درصد روشنایی دارد و ساعت ۲۲:۰۶ در صورت فلکی جوزا طلوع میکند.
تربیع آخر ماه
وی افزود: آنچه ما در شبهای پیاپی از ماه در آسمان میبینیم از تاریکی مطلق آغاز میشود سپس به صورت هلالی باریک درمیآید و تا یک قرص کامل درخشان پیش میرود و در نهایت مسیر مشابهی را بازمیگردد تا در آسمان محو شود. دوشنبه _بیستوپنجم مهر_ ماه در موقعیت صورت فلکی ثور وارد ربع آخر این دوره میشود؛ ساعت ۲۲:۰۶ طلوع میکند و حوالی ساعت ۱۲:۴۱ روز بعد غروب میکند. در این زمان از فازهای ماهانه، تقریباً به طور نیمی از ماه شبیه یک نیمدایره روشن به نظر میرسد.
بیژنی ادامه داد: لحظه دقیق قرار گرفتن ماه در ربع آخر زمانی است که طول دایرهالبروجی ماه از دید ناظران زمینی دقیقاً ۹۰ درجه از طول دایرهالبروجی خورشید فاصله دارد؛ بنابراین به طور کلی اگر به زمین، ماه و خورشید از بالا نگاه کنیم، میبینیم که رخ دادن گامهای مختلف ماه به نوعی از تغییر زاویهی میان ماه، زمین و خورشید نتیجه میشود. اگر زمین را رأس زاویه در نظر بگیریم، مشاهده میکنیم که به هنگام ماه نو زاویه میان ماه و خورشید صفر است در یک چهارم نخست به ۹۰ درجه میرسد، هنگام ماه کامل ۱۸۰ درجه و در یک چهارم سوم ۲۷۰ درجه است.
مقارنه ماه و ستاره پولوکس
این کارشناس تیم علمی رصدخانه لارستان اضافه کرد: دوشنبه _بیستوپنجم مهر_ ماه ۲۲ روزه در فاز تربیع آخر با ۴۸ درصد روشنایی حدود ساعت ۲۳:۰۹ در موقعیت مقارنه با ستاره پولوکس با جدایی زاویهای ۳.۵ درجهای قرار میگیرد. برای رصد این اجرام کافی است افق شمال شرق را مشاهده کنید. ستاره پولوکس به عنوان بتای جوزا شناخته میشود و دوقلوی کمی روشنتر از کاستور، ستاره روشن دیگر در صورت فلکی دوپیکر، است. این ستاره با رنگ طلایی، هجدهمین ستاره درخشان آسمان شب زمین است.
وی ادامه داد: قدر ماه در این وضعیت منفی ۱۱.۰۶ و ستاره پولوکس ۱.۱۶ است. رصد این پدیده بدون ابزار اپتیکی امکانپذیر است. پولوکس از ساعت ۲۲:۴۹ تا سپیدهدم و ماه از ساعت ۲۲:۰۶ در آسمان حضور دارند. زمان دقیق رسیدن دو جرم به کمترین فاصله زاویهای ساعت ۱۹:۱۱ است.
نظر شما