از سوی دیگر در باغبانی هم کاربرد زیادی دارد و از آن برای رسیدن میوهها استفاده میشود. در واقع این ماده مثل یک هورمون گیاهی عمل میکند که در فرآیند رشد و نمو گیاهان تاثیر زیادی دارد. این مولکول فرار برای بقای گیاهان از جمله جوانه زنی بذر، رشد ریشه، ساقه و میوه تاثیر زیادی دارد؛ اما از آنجا که نقش اساسی در رسیدن میوههایی مثل گوجه فرنگی، موز، گلابی و ... دارد، سعی کردیم در اینجا به طور اختصاصی در مورد آن صحبت کنیم.
دلیل استفاده از گاز اتیلن برای میوه و سبزیجات چیست؟
کشف اتیلن برای اولین بار در دهه 1800 اتفاق افتاد که از آن برای روشن کردن زغال سنگ استفاده میکردند. اما کمی بعد متوجه شدند که نشت این گاز، آسیب زیادی به برگ درختان دارای چراغ میزد. مدتی بعد، دیمیتری نلجوبو مشاهده کرد نهالهای نخود اتیوله شده، رشد عجیبی دارند و بنابراین تاثیر نشت گاز اتیلن روی گیاهان در آزمایشگاه بررسی شد.
یافتهها از اثرات گسترده اتیلن روی سنتز گیاهان صحبت میکرد و محققان را متقاعد کرد که از این هورمون گیاهی بر رشد و نمو گیاهان و میوهها استفاده کنند. در سال 1934 بود که ریچارد گان کشف کرد گاز اتیلن باعث رشد سریعتر گیاهان میشود و در سنتز آنها تاثیر دارد.
این گاز با هورمونهای غیرگاز تفاوت دارد و در داخل گیاه حرکت میکند و میتواند روی محل سنتز گیاه اثر بگذارد. در واقع اتیلن عملکردی شبیه به سیگنال گازی اکسید نیتریک در پستانداران دارد. از آنجا که این گاز از طریق غشاها به سلولهای مجاور منتشر میشود، به پروتئینهای ناقل برای رساندن اتیلن به سلولهای هدف نیاز دارد.
در صورتی که قصد دارید درباره این گاز بیشتر بخوانید و بدانید که گاز اتیلن چیست و چه مشخصاتی دارد، این مقاله از سایت پارس هوای البرز را مطالعه کنید.
کاربرد گاز اتیلن برای میوه
از گاز اتیلن برای گیاهان پرمصرف در سبد غذایی استفاده میشود. جالب است بدانید تاثیر این ماده روی مراحل رشد و رسیدن میوهها، به میزان غلظت اتیلن بستگی دارد و در مواردی که غلظت آن از حد استاندارد عبور کند، ممکن است مضر شود. چرا که مصرف بیش از حد اتیلن باعث فساد محصولات باغبانی و کشاورزی میشود.
وقتی از این ماده برای رسیدن میوهها استفاده میشود، در مرحله بعد باید برای جلوگیری از فساد میوه، سبزیجات و گلها در حین حمل و نقل شرایط ویژهای را درنظر بگیرند. از اسکرابرها جهت حذف اتیلن استفاده میشود تا از بیوسنتز اتیلن جلوگیری شود و سبزیجات و میوهها خراب نشوند.
دلیل اصلی استفاده از این ماده برای محصولات باغبانی و کشاورزی، جلوگیری از خراب شدن و زرد شدن برخی سبزیجات است. از سوی دیگر این ماده باعث میشود تا محصولات سریعتر راهی بازار مصرف شوند و قبل از اینکه دچار سرما، بارشهای پیدرپی و یا گرمای زیاد شوند، باغداران و کشاورزان بتوانند به موقع محصولات خود را برداشت کنند.
تأمین محصولات غذایی مورد نیاز بازار در زمان درست مهمترین دلیل استفاده از اتیلن است. برای مثال در اواخر فصل تابستان که هوا رو به سردی میرود، رسیدن صیفیجات از جمله گوجه فرنگی دیرتر اتفاق میافتد. اما وقتی از گاز اتیلن استفاده میشود، میتواند این میوه را به موقع وارد بازار مصرف کند و از سرمازدگی آن جلوگیری کند.
جالب است بدانید از این ماده برای ایجاد گلدهی برخی درختان میوه نیز استفاده میشود. برای مثال برای بوتههای آناناس از گاز اتیلن استفاده میکنند که روی برگهای گیاه اسپری میشود تا از خوابیدن شاخههای گندمی آن جلوگیری شود. در نتیجه طول عمر بوته بیشتر شده و میتواند آناناس تولید کند.
گاز اتیلن در گوجه فرنگی
گوجه فرنگی از جمله گیاهان پرمصرفی است که در همه فصلها باید مهمان خانهها باشد. اما این میوه که جزء صیفیجات است، در هوای گرم و با وجود نور آفتاب رشد میکند و رسیده میشود. با توجه به تاثیر مثبتی که اتیلن در رشد و نمو گیاهان دارد، از این گاز برای گوجه فرنگی هم استفاده میشود.
در مورد اینکه آیا استفاده از گاز اتیلن برای رشد و نمو گیاهان بیخطر است، محققان میگویند: «به طور طبیعی توسط اکثر میوهها مانند گوجهفرنگی، موز، هلو و آووکادو هم تولید میشود و در عین حال به رسیدن آن کمک میکند. امروزه بیشتر گوجه فرنگی را به رنگ سبز میچینند و سپس به سردخانه حمل میکنند تا از کبودی و فساد در امان باشند. گوجهفرنگی سبز با قرار گرفتن در معرض گاز اتیلن تا حدودی به طور مصنوعی رسیده میشود. این کار نه در سوپر مارکت، بلکه در سردخانهها و محل نگهداری میوه و سبزی صورت میگیرد. استفاده از این گاز هیچ خطری برای سلامت انسان ندارد.»
همه میوهها برای اینکه فرآیند رشد خود را طی کنند، به طور طبیعی مقداری کمی گاز اتیلن تولید میکنند. اما برای رشد و نمو کامل، در سردخانهها میزان بیشتری از این گاز را برای میوهها و به خصوص گوجه فرنگی استفاده میکنند. جالب است بدانید از این گاز به عنوان بیحس کننده هم استفاده میشود.
استفاده از اتیلن برای انگور و موز
انگور و موز از جمله میوههای دیگری هستند که خیلی زود خراب و فاسد میشوند. بنابراین قبل از اینکه کامل رسیده شوند، آنها را نارس میچینند و سپس در اتاقهای مخصوص نگهداری میکنند. دمای اتاق باید خنک باشد تا میوهها خراب نشوند و سپس در معرض گاز اتیلن قرار میگیرند. قبل از اینکه میوههایی مثل انگور یا موز به فروشگاههای محلی برسد، رسیده میشوند. سپس میوه رسیده و شیرین به دست مصرف کننده میرسد.
گاز اتیلن از کجا بخرم؟
با توجه به کاربردهای متعددی که گاز اتیلن در صنعت کشاورزی و باغداری دارد، لازم است تا در مورد این گاز بیشتر صحبت کنیم. این گاز در کپسول عرضه میشود و اگر قصد خرید آن را دارید، باید آن را به این صورت خریداری کنید. بهتر است برای تهیه گاز اتیلن با مجموعههای معتبر و خوشنام همکاری کنید. شرکت پارس هوای البرز از جمله بزرگترین تولیدکنندگان و تامین کنندگان این حوزه است که انواع گازهای خالص آزمایشگاهی و صنعتی را با بهترین کیفیت در اختیار مشتریان خود قرار میدهد.
گاز اتیلن در کشاورزی و باغداری
اتیلن از جمله گازهای پرکاربردی است که به طور مستقیم با سفرهها ارتباط پیدا میکند. از آنجا که چیدن میوه و سبزیجات رسیده و نگهداری آنها در بنگاهها و سردخانهها باعث خراب شدنشان میشود، نارس و سبز چیده میشوند. سپس برای رسیده شدن قبل از ورود به خردهفروشیها، با کمک گاز اتیلن آن را رسیده میکنند. در واقع گاز اتیلن یک هورمون گیاهی محسوب میشود که در رشد و رونق صنعت کشاورزی و باغداری تاثیر زیادی داشته است.
نظر شما