به گزارش ایمنا و به نقل از روابط عمومی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، سردار علیمحمد نائینی در چهارمین مراسم «یادها و نامها» که صبح امروز _یکشنبه دهم مهرماه_ با حضور سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برگزار شد، اظهار کرد: در سالی که گذشت، همکاران پرتلاش ما در ادامه تاریخنگاری مستند حوادث دوران هشت ساله دفاع مقدس و تحولات انقلاب اسلامی و در راستای ارائه روایتهای صحیح و منطبق با معیارهای اصولی تاریخنگاری، موفق شدند بستر مناسب برای ثبت و ضبط تاریخ شفاهی ۶۰ نفر از فرماندهان شاخص و مدیران عالی دوران دفاع مقدس را فراهم سازند.
وی با بیان اینکه در یک سال اخیر، علاوه بر برگزاری جلسات تاریخ شفاهی ۴۰۰ نفر از فرماندهان و مدیران ارشد حوزههای تخصصی در سطوح عالی جنگ، تاریخ شفاهی دو هزار نفر از فرماندهان گردانهای رزمی در دستور کار مرکز قرار گرفت و از ۴۰۰ نفر از قهرمانان خطشکن، در سوم خرداد امسال تجلیل شد، افزود: بخشی از کار تاریخ شفاهی مرکز، گفتوگو با روحانیون شاخص در سالهای دفاع مقدس است که در مسئولیتهای گوناگون، به ویژه فرماندهی گردان ایفای نقش کردهاند. در یک سال اخیر، چند پروژه از این افراد نیز به سرانجام رسیده است.
سردار نائینی تاریخ شفاهی فرماندهان را به عنوان یک منبع منحصربهفرد در پژوهشهای دفاع مقدس برشمرد و گفت: معتقدیم به پایان رساندن تاریخ شفاهی ۴۰۰ فرمانده شاخص و دو هزار فرمانده گردان رزمی، بیبدیلترین گنجینه تاریخی را فراهم خواهد کرد.
وی با بیان اینکه در چهارمین مراسم «یادها و نامها»، تعداد ۲۳۳ اثر پژوهشی، اسنادی و صوتی جدید رونمایی میشود، ادامه داد: آثار پژوهشی جدید که در مراسم امروز رونمایی میشود، شامل ۵۱ جلد کتاب است که عبارتند از: ۱۰ اثر جدید از مجموعه کتابهای تاریخشفاهی فرماندهان دفاع مقدس شامل تاریخشفاهی سرداران محسن رفیقدوست، احمد غلامپور، حسین علایی، محمدنبی رودکی، یعقوب زهدی، محمود چهارباغی، مجید بحرینی، صادق رجایی و محمدعلی احمدی میاندشتی.
مشاور فرمانده کل سپاه اظهار کرد: ۱۰ جلد روزشمار جدید شامل روزشمارهای ۱۲، ۲۵، ۲۶، ۲۹، ۳۴، ۴۸ و ۵۵ مربوط به دوران دفاعمقدس و سه جلد از روزشمارهای پس از جنگ از آثاری است که در حوزه روزشمار رونمایی میشود، همچنین امروز از ۴۰ کتاب صوتی و ۱۴۲ کتاب سندی جدید که شامل ۱۹ گزارش عملیات و ۱۲۳ دفتر راوی است، رونمایی میشود.
دفاع مقدس مظهر تدبیر، حکمت و معنویت است
وی با بیان اینکه دفاع مقدس مظهر ایستادگی، مقاومت، تدبیر، حکمت و معنویت است، گفت: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس تلاش کرده است که در آثار تولید شده در این مرکز، به این اصول توجه کافی شود و جنبههای گوناگون آن در همه حوزهها بهخوبی روایت و تبیین شود. در واقع، علاوهبر شرح دقیق و جزئی حوادث، معنی و باطن دفاع مقدس که ایستادگی و مقاومت بود، مورد توجه قرار گیرد.
سردار نائینی با بیان اینکه از تأکیدات مؤکد رهبر معظم انقلاب اسلامی روایت صحیح است، گفت: سبک و روش تولید آثار و اعتبارسنجی روایتهای شفاهی و اسنادی در مرکز، ویژه و خاص است. پژوهشگران مرکز برای اینکه روایت مستند و معتبر عرضه کنند، از سه منبع منحصربهفرد این مرکز شامل گنجینه اسنادی، روایت شفاهی فرماندهان شاخص و روایت مستند راویان، توأمان و محققانه بهره میبرند.
وی با اشاره به اینکه در چند سال اخیر، مرکز علاوه بر رویکرد توصیف تاریخی حوادث، بر تبیین و چرایی جنگ، پاسخ به شبهات و روایتهای مخدوش، اشتباه و دروغ متمرکز بوده است، گفت: افزون بر توصیف و تبیین، تلاش شده است که تا حدودی به حوزه تولید دانش، درسها و دستاوردها و آموزههای دفاع مقدس نیز پرداخته شود.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس خبر از دو هزار و ۷۵ پروژه تعریفشده در نقشه جامع، ۸۵۰ پروژه فعال و جاری در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس داد و گفت: امروز، مرکز یک نقشه راه، در چارچوب مقاطع و مراحل دفاع مقدس و برگرفته از نظام مسائل و موضوعات در اختیار دارد. نقشه جامع پژوهشی مرکز در همین چارچوب تعریف شده است.
وی با بیان اینکه هر چند کار اصلی و اساسی مرکز، تاریخنگاری دفاع مقدس است، پژوهش در مرکز، متوقف در هشت سال جنگ نبوده است، افزود: به طور نمونه بسط تاریخ شفاهی فرماندهان به سایر موضوعات، انتشار روزشمارهای پس از جنگ و پرداختن به سوژه پرکشش «جبهه مقاومت» است که هماکنون در حوزه ادبیات اجتماعی جنگ مرکز، حدود ۲۰۰ عنوان پروژه فعال دارد.
گنجینه تاریخ شفاهی فرماندهان مبنایی برای اعتبارسنجی روایتهای دفاع مقدس است
مشاور فرمانده کل سپاه با تأکید بر اینکه گنجینه اسنادی و روایت شفاهی فرماندهان به طور قطع، مبنایی برای اعتبارسنجی روایتهای دفاع مقدس است، خاطرنشان کرد: در مقابل روایتسازی با اغراض سیاسی و روایتسازی از روی غفلت و فراموشی، این گنجینه، نقش بازدارندگی دارد.
وی سرعت بیشتر برای از دست نرفتن زمان را به عنوان راهبرد مرکز در گویاسازی اسناد و ثبت و ضبط تاریخ شفاهی فرماندهان، بیان کرد و گفت: ۷۰ درصد آثار مرکز با بهرهگیری و استخراج از گنجینه اسنادی بیمانند مرکز تولید میشود که این اسناد به طور مرتب پیاده و گویاسازی میشود و بهصورت کتب اسنادی در اختیار پژوهشگران قرار میگیرد.
راهاندازی سامانه جامع هوشمند گنجینه دفاع مقدس
سردار نائینی از راهاندازی سامانه جامع هوشمند ثبت، سازماندهی و بازیابی اسناد صوتی، ویدئویی و متنی گنجینه دفاعمقدس خبر داد و گفت: این سامانه با هدف تسهیل در جمعآوری، ذخیرهسازی و خدمات اسنادی به پژوهشگران طراحی و راهاندازی شده است. همچنین «دانشنامه جامع روزشمار دفاع مقدس» در هفته پژوهش و همزمان با دوسالانه جشنواره انتخاب پژوهشگران برتر «جایزه شهید سلیمانی» رونمایی خواهد شد.
نظر شما