به گزارش خبرنگار ایمنا، استان اصفهان یکی از قطبهای گردشگری کشور است که آثار طبیعی و تاریخی فراوانی دارد و همه ساله گردشگران داخلی و خارجی بسیاری از این استان بازدید میکنند. همچنین اصفهان یک شهر تاریخی با قابلیتهای بسیار خوب است، مورد بیمهری و کمتوجهیها واقع شده که به مرور نقاط قوت آن به نقاط ضعف تبدیل شده است، از این رو لزوم توجه به زیرساختهای گردشگری استان اصفهان احساس میشود چرا که اصفهان زیرساختهای کافی برای گردشگری دارد و توجه به این بخش باید در اولویت قرار گیرد.
از سویی، صنایع دستی و آثار تاریخی اصفهان در معرض تهدید است و در مجموع به دلیل بیمهریهایی که به اصفهان شده یا به دلیل ذهنیتهای نادرستی که وجود داشته، ظرفیتهای استان مورد توجه واقع نشده است. برای رفع معضلات باید در استان اصفهان اقدامات داخلی انجام شود که این فرایند نیازمند همکاری بین استانی و داخل شهری مدیران خواهد بود.
این استان بیش از ۲۲ هزار بنا و اثر تاریخی دارد که یک هزار و ۸۵۰ مورد آن به ثبت ملی و هفت اثر آن به ثبت جهانی رسیده و کانون توجه گردشگران خارجی و داخلی است. میراث تاریخی و گردشگری اصفهان در کشور و دنیا کمنظیر و زبانزد بوده و ایران نیز یکی از ۱۰ کشور تاریخی است، لذا میطلبد نهادهای ذیربط از جمله مدیریت شهری اقدامات لازم جهت رفع معضلات و مشکلات این حوزه را مد نظر قرار دهد تا از برنامههای شعاری به تحقق و عمل دست یابیم.
توجه به تسهیلگری حوزه گردشگری در منشور شورای ششم شهر
مصطفی نباتینژاد رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با بیان اینکه گردشگری و محصولات آن در اصفهان متنوع است، اظهار میکند: گردشگری تاریخی، طبیعی، فرهنگی و ژئوتوریسم که اطراف اصفهان است، میتواند پیرامون شهر را نیز برای جذب گردشگری مهیا کند. در محور تاریخی عنصر و مؤلفه مهم کاربری مذهبی از جمله حسینیهها، مساجد، بقاع متبرکه، رویدادها و مناسبتها فرصت خوبی است تا در تقویم متنوع رویدادهای گردشگری در سطح سال پراکنده شود و به گستره نفوذی که در شهر، استان و حتی کشوری و فراکشوری دارد، جذب شود.
وی با اشاره به اقدامات شورای اسلامی شهر اصفهان در حوزه گردشگری، ادامه میدهد: کارگروه توسعه گردشگری در شورای اسلامی شهر برگزار و جلسات متعددی با هدف همافزایی بین نهادهای مختلف در این راستا تشکیل شده است.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح میکند: در این دوره از شورای اسلامی شهر در منشور شورا بر حوزه گردشگری تاکید شده است که توجه به تسهیلگری در حوزه گردشگری و توسعه اقتصاد شهری مد نظر قرار دارد، از این رو تاکید بر این بوده که تصدی کمتر شود و تسهیلگری بیشتری داشته باشیم.
وی با بیان اینکه تاکید شورای اسلامی شهر بر مطالبهگری و رایزنی بین نهادی در راستای توسعه گردشگری، پایش و ارزیابی فعالیتهای مرتبط با این حوزه بوده است، خاطرنشان میکند: کارگروه توسعه گردشگری به صورت بین نهادی با حضور سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری، سازمان توسعه گردشگری و شرکت توسعه سیاحتی سپاهان که از شرکتهای خاص برای توسعه زیرساختهای گردشگری است برگزار شد، همچنین با قبول عضویت معاونت اداره کل میراث گردشگری در این کارگروه جلساتی را تشکیل دادیم و به دنبال ساماندهی وضعیت موجود گردشگری و ظرفیتهای موجود هستیم چرا که بسیاری از موارد به صورت بهرهور عمل نمیکند و با وجود پراکندگی هنوز ساختار و نگاه راهبردی وجود ندارد، البته در بعضی اقدامات به خوبی کار شده است که باید بیشتر تقویت شود.
لزوم پیگیری رفع موانع فعالان گردشگری در اصفهان
نباتینژاد میافزاید: در راستای ساماندهی و توسعه زیرساختهای بحث گردشگری اقداماتی انجام دادیم، یعنی توسعه زیرساختی و پیگیری از طریق جذب سرمایهگذار و مشارکتکننده از اهداف مهم در این حوزه است. پیگیری رفع موانع و تسهیلگری فعالان گردشگری مد نظر بوده است و سلسله جلساتی با ذینفعان و بازرسی و بررسی پروژههای این حوزه خواهیم داشت.
وی با اشاره به چالشها و موارد مغفول مانده در حوزه گردشگری، میگوید: طی سالهای گذشته در حوزه شهرداری پراکندگی ساختار وجود داشته است، این موضوع نه تنها در شهر اصفهان بلکه در شهرهای دیگر نیز بوده است، اما در شهر اصفهان تجلی بیشتری دارد.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه میدهد: اصفهان شهری است که محور تاریخی و ظرفیتهای گردشگری از جمله فرصتهای فرهنگی و اقتصادی در آن وجود دارد که باید به نحو مطلوب از آن استفاده میکردیم، اما پراکندگی ساختار، تنوع و تکثر ذینفعان تصمیمگیر در این عرصه سبب شده تا مشکلات رفع نشود.
تحریم و کرونا بر گردشگری سایه انداخته است
وی با بیان اینکه طی سالهای گذشته تحریم و کرونا بر صنعت گردشگری سایه انداخته و رغبت فعالان گردشگری کم شده است، تصریح میکند: برخی در حوزه صنایع دستی مشاغل خود را تغییر دادند، از این رو در صورت بازگشت اعتماد عمومی و شرایط گردشگری و صنایع دستی به وضعیت قبل نیازمند پشتیبانی و حمایت ویژه هستیم.
نباتینژاد اضافه میکند: نبود همصدایی در حوزه برند گردشگری و نبود رعایت تشریفات در خصوص توریستها در طبقات مختلف از معضلات و چالشهای این حوزه است. چالشهای مرتبط با فرهنگ مهمانپذیری و فرهنگ مهمانی مسئلهای است که باید آموزش و ترویج شود و مردم نیز باید در این راستا همراهی لازم را داشته باشند.
وی با اشاره به تعیین بودجه توسط مدیریت شهری برای گردشگری اظهار میکند: تعیین بودجه برای بحث گردشگری در حوزههای مختلف انجام گرفته و اعتباراتی در حوزه زیرساخت برای احیا و مرمت بافت تاریخی در نظر گرفته شده است که در اعتبار مناطق واجد بافت تاریخی مانند منطقه یک، سه و پنج و اعتبارات محدودی در سایر مناطق تعیین شده است. همچنین حدود پنج میلیارد تومان اعتبار در حوزه رویدادهای گردشگری در سازمان فرهنگی اجتماعی مد نظر قرار گرفته است.
آیا مدیریت بافت تاریخی به مدیریت شهری واگذار میشود؟
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان خاطرنشان میکند: شرکت توسعه سیاحتی ورزشی سپاهان به عنوان شرکتی که در راستای زیرساختهای گردشگری فعالیت میکند ظرفیتهایی دارد، اعتباراتی که شهرداری به عنوان صاحب سهم در اختیار این شرکت قرار داده است، در راستای توسعه زیرساختهای مرتبط با گردشگری هزینه میکند و اعداد قابل توجهی برای جذب سرمایه در نظر گرفته شده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا مدیریت بافت تاریخی به مدیریت شهری واگذار میشود؟، میگوید: متولی حاکمیتی بافت تاریخی برعهده اداره کل میراث فرهنگی است و تغییر متولی نیازمند قانون مجلس شورای اسلامی است، اما بر اساس اختیارات شورای اسلامی شهر و شهرداری بازنگری در حدود مناطق شهری در صحن علنی شورای اسلامی شهر مطرح شد که در این راستا ایجاد مدیریت بافت تاریخی اولویت دارد و اگر بازنگری در محدوده مناطق انجام گیرد، عمده بافت تاریخی که در مناطق مرکزی یک و سه است، میتواند به عنوان منطقه و ناحیه شهری تلقی شود و تمام اقدامات، مداخلات، منابع و مصارف با رویکرد تاریخی تعریف و اجرا شود.
نظر شما