به گزارش ایمنا و به نقل از روابط عمومی بوستان کتاب، کتاب «تازهها در اندیشه آیتالله علامه حسنزاده آملی (ره)» اثر اسماعیل منصوری لاریجانی همزمان با ایام سالگرد ارتحال این عالم ربانی به همت مؤسسه بوستان کتاب در ۴۰۸ صفحه به چاپ رسید.
نویسنده با هدف تنویر افکار علاقه مندان به مباحث فلسفی و عرفانی علامه حسن زاده آملی (ره)، کتاب حاضر را نگاشته است تا کسانی که استاد را تقریر کننده آثار گذشتگان یا شارح اندیشه آنان میدانند، با نوآوریها و تازههای اندیشه آن بزرگوار در حوزه علوم طبیعی، ادبیات، معرفت نفس و روانشناسی، حوزه عرفان نظری و حکمت عملی و نیز شواهد بدیعی قرآنی و روایی آشنا شوند.
علامه حسن زاده آملی (ره) در نهایت ادب و حفظ امانت آثار و اندیشه بزرگان عرصه فلسفه و عرفان، نکاتی بدیع و تازه در آثار خود آوردهاند که در عین تصحیح و تنظیم و تکمیل آثار گذشتگان، منشأ تحول در سیر متون عرفانی و فلسفی محسوب میشود؛ مخصوصاً سیر انفسی ایشان در قرآن کریم و روایت معصومین (ع) گوی بیان و بنان را از همگان ربوده است.
این اثر در هفت فصل تألیف شده است؛ در ابتدای این اثر به شرح احوال و آثار علامه حسنزاده آملی (ره) پرداخته شده و در فصل اول به «تازهها در حوزه علوم طبیعی» اشاره و در این راستا علم طب و علم ریاضی و نجوم مورد تبیین قرار گرفته است.
نویسنده در دومین فصل از این اثر که به «تازه ها در حوزه ادبیات» اختصاص یافته، آثار ادبی، تازهها در حوزه ادبیات عرفانی، و تاریخچه ادبیات عرفانی، نمونهای از غزلیات علامه حسن زاده آملی (ره) و همچنین سیری در دیوان اشعار این عالم صورت گرفته است.
«تازه ها در حوزه معرفت نفس و روان شناسی» عنوان سومین فصل از این کتاب است که ضمن تبیین عیون مسائل نفس، به ۱۰ نظریه درباره معرفت نفس اشاره شده و تازهها در قالب تبصره و بارقه نیز ذکر شده است.
در چهارمین فصل از کتاب مذکور، «تازه ها در حوزه عرفان اسلامی» مطرح و در فصل بعدی، «تازه ها در حوزه فلسفه اسلامی» به برهان و عرفان در ساحت قرآن، برهان صدیقین، فلسفه علوم، وحدت وجود، طهارت و مراتب آن مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
ششمین فصل از کتاب حاضر، به «تازه ها در حوزه حکمت عملی (اخلاق دینی)» میپردازد و مباحثی با عناوین سلوک قرآنی، آداب سیر و سلوک، توبه، طهارت، زهد، ذکر و فکر، محاسبه و مراقبه، عبادت، دعا و نیایش و… تشریح شده است.
در هفتمین و آخرین فصل از این اثر، که با عنوان «تازه ها در شواهد قرآنی و روایی» نگارش یافته، با هشت آیه شریفه به عنوان نمونه رو به رو میشویم که علامه حسن زاده آملی (ره) از شواهد و بوارق آنها در آثار خود بهره برده است.
نظر شما