به گزارش خبرنگار ایمنا، داستان تورم و کوچک شدن سفره معیشتی خانوار به نظر میرسد به جایی رسیده که شاید حقوق کارمندان و بازنشستگان لشگری و کشوری امسال دوباره افزایش پیدا کند.
آخرین گزارش مرکز آمار از وضعیت تورم نشان میدهد که نرخ تورم سالانه تیر ماه امسال برای خانوارهای کشور به ۴۰.۵ درصد رسیده است که نسبت به ماه قبل آن در سال ۱۴۰۰، ۱.۱ درصد افزایش دارد.
در این میان، نرخ تورم نقطهای نیز در تیر ماه ۱۴۰۱ به عدد ۵۴ درصد رسیده که این عدد در مقایسه با ماه قبل ۱.۵ واحد درصد افزایش یافته است. نرخ تورم نقطهای گروه عمده خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات نیز با افزایش ۴.۴ واحد درصدی به ۸۶ درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با افزایش ٠.١ واحد درصدی به ۳۶.۹ درصد رسیده است.
احتمال افزایش دوباره حقوق
با توجه به این آمارها و داستان تورم و کوچک شدن سفره معیشتی خانوار، به نظر میرسد شرایط به جایی رسیده که شاید حقوق کارمندان و بازنشستگان لشگری و کشوری امسال دوباره افزایش پیدا کند.
از قرار معلوم، سازمانهای «امور اداری و استخدامی» و «برنامه و بودجه» در پیشنهادی مشترک، الگوی جدیدی از افزایش حقوق و مستمری کارمندان و بازنشستگان را جهت بررسی و اتخاذ تصمیم به دولت ارائه کردهاند.
این پیشنهاد با هدف بهبود و کمک به معیشت کارمندان و بازنشستگان کشوری و لشکری و ارتقای قدرت خرید آنها به دولت ارائه شده است و در روزهای آینده روال قانونی تأیید آن طی خواهد شد.
بر این اساس، برخی روایتها و گزارشها حاکی از آن است که در صورت تأیید این پیشنهاد، احتمالاً افزایش مجدد حقوق کارکنان و بازنشستگان لشکری و کشوری در دستور کار دولت قرار گرفت. در سال جاری افزایش ۱۰ درصدی حقوقها برای غیرحداقلبگیران در دستگاههای اجرایی اعمال شده است.
فشار مجلس به دولت
در این میان، دیروز در مجلس نیز برخی از نمایندگان نسبت به وضعیت بازنشستگان لشکری و کشوری انتقاد کردند. در همین رابطه، محمد وحیدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس در نشست علنی مجلس عنوان کرد: افزایش ۱۰ درصدی برای حقوق بازنشستگان شاغل از کارکنان لشگری و کشوری شرایط سختی را برای آنها در کشور ایجاد کرده است.
علی باباییکارنامی، رئیس فراکسیون کارگری مجلس نیز در صحن علنی مجلس طی یک تذکر شفاهی خطاب به دولت گفت: علاوه بر اینکه باید به وضعیت کارگران توجه ویژهای داشته باشد، باید برای افزایش حقوق بازنشستگان در حوزههای کشوری و لشگری که برای ما بسیار مهم هستند تصمیم بگیرد. همچنین رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز باید نسبت به دولت گذشته در خصوص وضعیت بازنشستگان لشگری و کشوری و همه مزد بگیران دولت مهربانتر عمل کند.
افزایش حقوق کارمندان به نیمه دوم سال میرسد؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه از شروع بررسی افزایش مجدد حقوقها در دولت خبر داد. به گفته وی در یک سناریو ممکن است حقوقها برای هفت ماه افزایش یابد. در سناریو دیگر امکان دارد افزایش حقوقها فقط نیمه دوم را در بر بگیرد.
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه هم خبر داد برای افزایش حقوقها دو سناریو افزایش یک رقم ثابت یا کالابرگ مطرح شده است.
حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۱
بیستوسوم مرداد اعلام شد سازمانهای امور اداری و استخدامی و برنامه و بودجه در پیشنهادی مشترک، افزایش حقوق و مستمری کارمندان و بازنشستگان کشوری و لشکری را جهت بررسی و اتخاذ تصمیم به دولت ارائه کردهاند. در توجیه این پیشنهاد گفته شد که هدف بهبود و کمک به معیشت کارمندان و بازنشستگان کشوری و لشکری و ارتقای قدرت خرید آنها است. قرار است مجدداً حقوق افراد مشمول، افزایش یابد.
در بودجه ۱۴۰۰ حقوق کارمندان دولت ۱۰ درصد افزایش یافت
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۱ درباره دلیل چنین تصمیمی به خانه ملت گفت: در زمان تصویب افزایش حقوق سال ۱۴۰۱ کارمندان در مجلس، نمایندگان برای افزایش حقوقهای بین پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تا ۱۵ میلیون تومان تلاشهایی کردند. حتی در شورای نگهبان نیز این موضوع مورد بررسی قرار گرفت، اما دولت زیر بار نرفت و اعلام کرد اگر حقوقها افزایش یابد به چهار همت اعتبار نیاز است. دلیل دوم دولتمردان مبنا قرار گرفتن حقوق دولتی برای بخش خصوصی بود و تصور میکردند دولت هر چقدر حقوقها را بالا ببرد دستمزد کارگران هم به همان میزان بالا خواهد رفت. به همین دلیل نظر یک افزایش حداقلی داشتند.
حاجی بابایی اشاره کرد: در ادامه با وجود افزایش حداقلی حقوق کارمندان حقوق (کارگران) افزایش بیشتری داشت.
افزایش حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۱
وی گفت: دولت در لایحه بودجه پیشنهاد افزایش ۲۹ درصدی حداقل حقوق را داده بود، اما این موضوع در مجلس ۶۰ درصد رشد داشت و حداقل حقوق در مجلس یازدهم پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان شد.
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه تصریح کرد: میزان افزایش حقوق ۱۴۰۱ کارمندان بیش از پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان نیز، ۱۰ درصد تعیین شد که ممکن است ایراداتی به این موضوع وارد باشد. البته در مجلس تلاش شد این ایراد از طریق موضوع مالیات پلکانی معکوس جبران شود. به این معنا که افرادی که از پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تا ۱۵ میلیون تومان دریافت میکنند، ۱۰ درصد مالیات پرداخت کنند. در واقع براساس مصوبه مجلس فردی که ۱۵ میلیون تومان حقوق دریافت میکند، حدود شش درصد مالیات میدهد. زیرا تا پنج میلیون و ۶۰۰ تومان معاف از مالیات است حال آنکه در لایحه دولت، این فرد باید ۱۰ درصد مالیات پرداخت میکرد.
افزایش مجدد حقوق کارمندان
مسعود میرکاظمی موضع سازمان برنامه و بودجه را درباره افزایش حقوق اعلام کرد. او گرچه پیشنهاد دهنده مجدد افزایش حقوق عنوان شده از فحوای سخنانش بر میآید که دل نگران منابع است.
به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه در بودجه سال ۱۴۰۱ بندی وجود دارد که براساس آن، شورای عالی حقوق دستمزد اجازه افزایش حقوق در سال جاری را نخواهد داشت. در نتیجه افزایش حقوقها حتماً باید به تصویب مجلس برسد.
وی افزود: در لایحهای که دولت پیش از این به مجلس ارسال کرد، علاوه بر بحث ترمیم حقوق، این موضوع مطرح شد که دولت اجازه پیدا کند در مواردی که نیاز وجود دارد ترمیم حقوق انجام بدهد. در نتیجه اگر این لایحه به تصویب برسد دیگر نیازی به لایحه ترمیم حقوق نخواهد بود. متوسط افزایش حقوقهای در نظر گرفته شده برابر ۱۰ درصد است که بحثهای مربوط به عائلهمندی و قانون جمعیت نیز در آن مؤثر خواهند بود.
وی در عین حال تاکید کرد با توجه به اینکه افزایش حقوقها به صورت ماهانه هفت هزار میلیارد تومان برای دولت بار مالی به دنبال دارد امیدوار هستیم به نحوی تأمین مالی صورت بگیرد که سبب افزایش نقدینگی نشود. در حقیقت اگر افزایش حقوقها را برای شش ماه در نظر بگیریم حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان و اگر برای هفت ماه در نظر گرفته شود، بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان منابع مورد نیاز خواهد بود.
نظر شما