به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، مدیران «ابتکار جابهجایی شهری تحولآفرین» که توسط وزارت همکاریهای اقتصادی و توسعه آلمان تأسیس شده است، بر این باور هستند که دادهها نقش مهمی در بهبود تصمیمگیریها در مورد پویایی پایدار ایفا میکند و همین امر به سهم خود میتواند در افزایش کیفیت زندگی شهروندان بسیار اثربخش باشد. این مؤسسه در نظر دارد با همکاری شرکای خود دسترسی به دادههای مربوط به تحرک را در ۴۰ شهر آفریقایی، آمریکای لاتین و آسیا فراهم بیاورد تا در نتیجه آن، تحولات دیجیتالی در بخش پویایی به بهبود کیفیت هوا و به حداقل رسیدن تغییرات اقلیمی منجر شود.
بدیهی است که بین توسعه شهری و حملونقل ارتباط نزدیکی وجود دارد به این معنی که هرچه شهرها با سرعت بیشتری رشد کند، تقاضای تردد نیز میان مردم با شدت بیشتری افزایش مییابد. به همین دلیل برای ایجاد حملونقل دوستدار اقلیم، توجه به اکوسیستمهای پیچیده تحرک از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که این امر، ضرورت بهرهگیری از دادهها را برای پیشبینی میزان نیاز به خدمات پویایی در همان مراحل اولیه به تصویر میکشد.
تفاوتهای موجود در میزان پوشش، کیفیت و قابلیت استفاده از دادهها
در پی انقلاب دیجیتالی، دسترسی به دادهها به طور قابلتوجهی افزایش یافته، ضمن اینکه اشتراک آنها بسیار سادهتر از قبل شده است. با این حال، در کشورهای در حال توسعه و مناطق نوظهور، این پیشرفتها در سطح بسیار پایینی وجود دارد و حتی در بعضی از شهرها به طور کلی اتفاق نیفتاده است که همین امر به وجود تفاوتهای بسیار در قابلیت دسترسی، کیفیت و میزان استفاده از دادهها در آنها منجر شده است. به عنوان مثال، گزارشها حاکی از آن است که ۳۵ درصد از کل شهرهای بزرگ جهان و ۹۲ درصد از کلانشهرهایی با درآمد کم یا متوسط، از دسترسی کامل به نقشههای حملونقل و استفاده از زمینهای شهری برخوردار نیست.
نقشههای مربوط به استفاده از زمینهای شهری که در آنها تقسیمبندی سطح زمین به جنگلها، آبها و توندراها مشخص میشود، اغلب مناطق شهری را به عنوان یک بخش واحد و کلی نشان میدهد و پیچیدگی فضاهای شهری را به تصویر نمیکشد. نرمافزار اوپناستریتمپ یک پروژه مشارکتی برای ایجاد نقشه جهانی قابل ویرایش آزاد بهشمار میرود که در پی محدودیت در استفاده یا قابلیت دسترسی به دادههای نقشه در بسیاری از نقاط جهان و ظهور سامانه ماهوارهای ناوبری جهانی ارزانقیمت ایجاد شده است. گزارشهای حاصل از این نرمافزار نشان داده است که پوشش استفاده از دادهها در کشورهای کمدرآمد و حتی نقاطی از جهان با درآمد پایین بسیار کم است و به عنوان مثال در کشوری مانند هندوستان به ۳۰ درصد نیز نمیرسد. علاوه بر این، از فناوریهایی مانند سنسورهای دیجیتالی که به اندازهگیری میزان آلودگی هوا و شرایط اقلیمی کمک میکند، به میزان لازم در کشورهای در حال توسعه بهره گرفته نمیشود.
راهبرد ابتکار جابهجایی شهری تحولآفرین برای افزایش استفاده از دادهها در پویایی پایدار
بدون شک، کاهش تفاوت بهرهگیری از خدمات دیجیتال در کشورهای مختلف جهان یک ضرورت بهشمار میرود که در نتیجه آن، کیفیت زندگی در شهرها به ویژه در بخش حملونقل به طور قابل توجهی بهبود خواهد یافت. در این راستا، مدیران ابتکار جابهجایی شهری تحولآفرین در تلاش هستند یک مرکز دادههای پویای مجازی ایجاد کنند که در آن، امکان دسترسی به دادههای باز مربوط به پویایی شهری و طراحی آن فراهم میآید. پیش از این، دانشجویان دانشگاه صنعتی زوریخ در آلمان، نقشهای ماهوارهای با شفافیت بسیار بالا ایجاد کردهاند که با استفاده از هوش مصنوعی قادر به نمایش ویژگیهای فیزیکی شهرها است و این قابلیت، تصمیمگیری را برای برنامهریزان جهت ارائه رویکردهای بهتر در راستای بهبود حملونقل شهری یاری میکند. این دادهها با سایر دادههایی از منابع مختلف (مانند دادههای حاصل از نرمافزارهای نصب شده روی گوشیهای تلفن همراه، مشخصات تغذیه حملونقل عمومی ( GTFS)، سامانه موقعیتیاب جهانی و لایدار به عنوان فناوریهای سنجش از راه دور) تلفیق میشود و در نهایت دادههایی جامع به وجود میآورد که استفاده از آنها میتواند در بهبود طراحی حملونقل شهری نقش مهمی ایفا کند. از دیگر ورودیهای دادهها میتوان به جمعآوری دادههای جنسیت-محور اشاره کرد که در حال حاضر در سه شهر آفریقایی لاگوس، نایروبی و خاوتنگ مورد استفاده قرار میگیرد و مبتنی بر دادههای مربوط به پویایی زنان در این مناطق است.
مدیران ابتکار جابهجایی شهری تحولآفرین متعهد شدهاند که دسترسی به دادههای اجتماعی-اقتصادی و همچنین مبتنی بر پویایی زنان را در شهرها در همان مراحل اولیه امکانپذیر کنند و از این طریق به بهبود تحرک پویا در شهرها بپردازند.
نظر شما