گرفته‌شدن ابتکار عمل از معماران کشور

یک معمار گفت: متاسفانه ابتکار عمل از معماران کشور بر اساس قوانین موجود شهرسازی گرفته و به نوعی دست معماران در اجرای پروژه‌های خلاقانه بسته شده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، امروز _سه‌شنبه بیست و دوم شهریورماه_ نشست «هم‌نشینی معماری دو» با موضوع «چقدر در طراحی اثر معماری به شهر اندیشیده‌ایم؟» در موزه گرمابه علیقلی آقا برگزار می‌شود.

کم‌توجهی به مصالح شهر و شهروندان در برخی از پروژه‌های معماری

در این نشست مژگان ابراهیمی، عضو شورای تخصصی معماری موزه گرمابه علیقلی آقا اظهار کرد: معماری یک موضوع مهم در شهرسازی است و معماران باید از خود بپرسند با توجه به قوانین و وضع موجود شهرسازی در پروژه‌های معماری خود چه اقدام و رویکرد مثبتی را برای شهر و شهروندان ایجاد کرده‌اند.

وی افزود: در معماری و شهرسازی قدیم شاهد بودیم وقتی خانه و بنایی ساخته می‌شد مصالح همسایه‌ها و شهروندان در ساخت آن خانه و بنا توسط معمار لحاظ می‌شد، به عنوان مثال خانه عقب‌نشینی می‌کرد که سکویی برای استراحت عابران به ویژه سالمندان ایجاد شود، اما هم اکنون برخی معماران حاضر نیستند یک متر از فضای زمین پروژه معماری خود به نفع شهر و شهروندان تغییر دهند و اگر این امر صورت گیرد آن را هدر رفت زمین و پروژه می‌دانند.

این معمار تصریح کرد: برخی معماران علت اینکه پروژه‌های معماری اجرا شده به نفع شهر و شهروندان نیست را کارفرمایان می‌دانند، در صورتیکه این پرسش اساسی مطرح شود شما به عنوان معمار پروژه به چه میزان تلاش کردید که نظر کارفرما و مدیر پروژه را برای اجرای پروژه معماری به نفع شهر و شهروندان تغییر دهید؟

ارتباط تنگاتنگ معماری با موضوعات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی

در ادامه محمد شماعی‌زاده، معمار اظهار کرد: معماری فقط با حوزه شهرسازی ارتباط ندارد بلکه با تمام حوزه‌های اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی، سیاسی در ارتباط تنگاتنگ است و در واقع معماری وابسته به موضوعات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است.

وی افزود: معماری همچون یک کلاف است که مجموعه عواملی همچون قوانین شهرسازی، نظر کارفرمایان، بودجه و اعتبار پروژه، موضوعات اجتماعی، فرهنگی و سایر موارد به آن ربط دارد و هر کدام از این بخش‌ها نقص داشته باشد این کلاف دارای گره و شکل ناموزونی می‌شود.

این معمار تصریح کرد: معماری در بسیاری از کشورهای جهان همچون کلافی است که به وسیله یک دستگاه دقیق و بی‌نقص پیچیده است اما در کشور ما گویی این کلاف را در اختیار کودکی قرار داده‌اند که شکل آن را نامتوازن و گره فراوان ایجاد کند، به همین خاطر ما معماران سعی می‌کنیم تا جایی که امکان دارد این گره‌های کور را با دندان باز کنیم اما برخی مواقع دیگر کاری از دست ما بر نمی‌آید و مجبور هستیم این گره‌ها را به حال خود رها کنیم که این امر تبعات منفی را در حوزه معماری به همراه دارد.

وی با تشریح پروژه‌های شاخص معماری خود برای زیست بهتر شهروندان، گفت: همانطور که از یک معمار انتظار می‌رود که در طراحی و اجرای پروژه‌های معماری خود به غیر از حق مالک، مصالح شهر و شهروندان را در نظر بگیرد، در مقابل نیز انتظار می‌رود شهر و شهروندان نسبت به رعایت حقوق معمار اهتمام داشته باشند، هر چند قوانینی در حوزه حمایت از معماران مانند اینکه معمار حق شکایت از فردی که مشابه پروژه وی ساخته است را دارد، اما تاکنون هیچ معماری اقدام به این کار نکرده است و از طرفی حقوق اولیه یک معمار توسط برخی مدیران شهری شهرهای کشور نادیده گرفته می‌شود.

شماعی زاده اضافه کرد: آموزش مطبوع در دانشگاه‌ها و دفاتر معماری، رقابت سالم، نقد اقتصادی و مهم‌تر از همه ارائه فعالیت خلاقانه به دور از هرگونه تفکر غالب از حقوق اولیه معمار است، اما متأسفانه یک تفکر سلطه‌جویانه در حوزه مدیریت شهری برخی از شهرهای کشور وجود دارد که اجازه احقاق این حقوق‌ها را به معمار نمی‌دهد.

وی تاکید کرد: متأسفانه ابتکار عمل از معماران کشور بر اساس قوانین موجود شهری و شهرسازی گرفته شده است و به نوعی دست معماران بسته شده است به گونه‌ای که اوج وسعت عمل یک معمار می‌تواند به اندازه ارتفاع پرواز یک مرغ باشد.

این معمار ادامه داد: در کنار این مباحث معمار با معضلی به نام کارفرما رو به رو است، کارفرمایی که می‌تواند او را محدود کند هم اکنون معماران کشور با دو نوع کارفرمای فقیر و ثروتمند روبه‌رو هستند.

وی اظهار کرد: هر دو کارفرما برای معماری یک آسیب است، معمار کارفرمای فقیر داشته باشد به دلیل کمبود اعتبارات نمی‌تواند پروژه‌ای مطلوب را اجرا کند و اگر معمار کارفرمای ثروتمند داشته باشد اجازه اینکه پروژه را به نفع شهروندان و شهر ایجاد کند، ندارد و همیشه میزان سود در آن پروژه برای کارفرما مهم و مدنظر است.

شماعی زاده افزود: متأسفانه کشور در حال از دست دادن کارفرمای سطح متوسط است، این نوع کارفرمایان علاوه بر اینکه مبلغ کافی برای اتمام پروژه به شیوه استاندارد را دارند مصالح شهر و شهروندان در اجرای آن پروژه برایشان بسیار مهم است.

وی تاکید کرد: متأسفانه بر خلاف گذشته نگاه مخاطره‌آمیز و تهدید در اجرای پروژه‌های معماری در کشور حاکم است یعنی در اجرای پروژه کارفرما و یا مدیر پروژه این مسئله را به معمار متذکر می‌شود که این پروژه در مقابل سرقت و سایر تهدیدات انسانی معصوم باشد از این رو شاهد هستیم در بسیاری از پروژه‌های معماری کشور شاهد حصار و میله‌های آهنی در اطراف ساختمان و بنای ایجاد شده هستیم.

به گزارش ایمنا سلسله جلسات هم نشینی معماری هر ماه با محوریت هم اندیشی در حوزه معماری به همت موزه گرمابه علیقلی آقا برگزار می‌شود.

کد خبر 604999

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.