به گزارش ایمنا و به نقل از روابط عمومی نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی کتاب «تعامل با دوستان بر اساس آموزههای قرآن و اهل بیت (ع)» اثر سیدعلی ساداتفخر است که در پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه و توسط نشر این پژوهشگاه در ۶۵ صفحه منتشر و راهی بازار نشر شده است.
نویسنده اینکتاب تلاش دارد با بهرهگیری از آموزههای قرآن و اهل بیت (ع) و تدوین فرهنگنامه سبک زندگی، اطلاعات کاربردی موضوعات مرتبط با حوزههای گوناگون فردی، خانوادگی، اجتماعی و محیط زیست را در اختیار علاقهمندان قرار دهد.
در میان مدخلهای این فرهنگنامه، برخی موضوعات فرهنگی وجود دارد که عموم افراد جامعه به صورت گسترده با آن سروکار دارند. از این رو، به منظور ارتقا و تقویت سبک زندگی اسلامی، شایسته است آموزههای دینی مربوط به این گونه موضوعات علاوه بر ارائه در فرهنگنامه، به صورت کتابچههای مستقل نیز در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد. بر همین اساس، در اثر پیشرو شاخصههای مربوط به تعامل با دوستان در آموزههای قرآن و اهل بیت (ع) تهیه میشود و در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد.
در این اثر، پس از مفهومشناسی سبک زندگی اسلامی و مبانی و گستره سبک زندگی، اهمیت همکاری با دوستان و مفهومشناسی دوست مورد بررسی قرار گرفته و معیار دوستگزینی تبیین شده است.
نویسنده، در ادامه این اثر، شناخت اعتقادات دوست و اصل بنیادین رفتار با دوستان را بیان و بر رعایت قاعده زرین تأکید کرده است.
سپس، عوامل نگهداشت دوستی بر اساس آموزههای قرآن و اهل بیت (ع) تبیین شده است که از جمله این رفتارها میتوان به محبت، ایمان به خداوند، پیوند نسبی و سببی و رعایت انصاف اشاره کرد.
«اهداف تعامل با دوستان» از دیگر مباحث این اثر است که در این راستا بر همدردی و مواسات، نیازهای اقتصادی، و نیازهای روانی و معنوی، بر اساس آموزههای قرآن و اهل بیت (ع) توصیه شده است.
در این اثر، «آثار تعامل با دوستان» تشریح شده است که در این راستا، رفع کدورت و دشمنی، تحکیم پایههای ایمان، و افزایش مکارم اخلاقی و انسانی تبیین شده است.
در پایان «شیوه تعامل با دوستان» مورد بحث و بررسی قرار گرفته است که از جمله این شیوهها میتوان به رعایت ادب در سخن، رایزنی و مشورت، رعایت ادب در گوشسپاری، رازداری، امانتداری، خوشگمانی، امیدآفرینی، نیکی، وفای به وعده، هدیه دادن، رعایت عدالت، ترک دوستی با دشمن و بخشش لغزشها پرداخت.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
۱- رفع کدورت و دشمنی: ایجاد ارتباط، برقراری دوستی و تعامل دوستانه تأثیر مستقیمی در رفع کدورت و دشمنی دارد. یکی از مهمترین هنرهای انسان، تبدیل دشمن به دوست است. در قرآن نیز دستور داده شده است با دشمن به روش احسن تعامل شود تا تبدیل به دوست شود.
۲- تحکیم پایههای ایمان: پایههای ایمان در تعامل با دوستان مسلمان تحکیم میشود؛ همچنین تعامل دوستان اهل بیت (ع) ولایتمداری عشق و به خاندان عصمت و طهارت تقویت میشود.
۳- افزایش مکارم اخلاقی و انسانی: یکی از آثار مشهود روابط انسانها تأثیرپذیری از رفتار و گفتار همدیگر است. به همین دلیل بسیار تأکید شده است انسان آگاهانه دوست انتخاب کند؛ زیرا اگر دوست بد و شرور انتخاب کند، با مشکل روبهرو خواهد شد و سالم نمیماند. البته نکته مهم این است که انسان باید به اندازه قدرتمند و تأثیرگذار باشد که بتواند در تعامل با دوستان رفتار و گفتار آنان را در جهت صحیح تغییر دهد؛ اگر احساس کرد نمیتواند تأثیرگذار باشد، باید قطع رابطه کند.
نظر شما