به گزارش ایمنا، عباس عبادی امروز _چهارشنبه نهم شهریورماه_ در حاشیه سفر به استان کرمان و در جمع خبرنگاران درخصوص سبک زندگی سالم، اظهار کرد: مواجهه ما معمولاً بعد از ایجاد عارضه است که ریشه در نوع زندگیمان دارد و بخش بسیاری از آن در کل دنیا به دلیل رشد تکنولوژی بوده که سبک زندگی مردم را تغییر داده است.
وی با بیان اینکه توجه داشتن به چهار عنصر اصلی زندگی، موجب تضمین زیستی سالم خواهد بود، افزود: عنصر اول تغذیه، دوم فعالیت فیزیکی و تناسب خواب و استراحت، سوم مدیریت استرس و عنصر چهارم سوءمصرفها است که این چهار عنصر میتواند بر سلامت جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی مؤثر باشد و در آن اختلال ایجاد کند.
عبادی ادامه داد: اگر تلاش ما به عنوان یک فرد یا یک مدیر سلامت، اصلاح سبک زندگی باشد، بسیاری از این معضلات حل میشود.
وی با اشاره به اینکه برخی از بیماریها ممکن است وابسته به سبک زندگی نباشد و به عواملی مانند خانواده، ژنتیک مرتبط شود، درخصوص هزینه بیماری برای فرد و جامعه توضیح داد: خانه سلامت که نام آن را بیمارستان میگذاریم در تأسیس و نگهداری، تجهیزاتی که در آن استفاده میشود، هزینههای مربوط به دارو و مهمترین موضوع در تأمین منابع انسانی با دانش بهروز و متخصص هزینه دارد.
عبادی اضافه کرد: اگر شاهد مهاجرتهایی هستیم، دلیل آن نیروی انسانی است؛ در کشور ما بعد از انقلاب اسلامی در حوزه منابع انسانی سرمایهگذاری شده و تنوع رشتههایی که الان مشغول به تربیت نیروی انسانی هستیم ما را نسبت به آن بینیاز کرده است. حتی تا دهه شصت تعداد زیادی از همکاران ما در حوزه پزشکی از کشورهای دیگر بودند.
وی با بیان اینکه دو مورد سیاستگذاری و فرد بر سلامت انسان و جامعه مؤثر است، گفت: اثر سیاستگذاری سلامت به نظام سلامت و سایر دستگاههای مرتبط برمیگردد اما کاری که خودمان باید فارغ از اینکه دیگران کارشان را درست انجام میدهند یا خیر انجام دهیم، این است که بدانیم عوامل داشتن پیری سالم از دوران نوجوانی و کودکی آغاز میشود.
عبادی افزود: اینکه از دخانیات، داروهای غیرضرور و نوشیدنیهای الکلی استفاده کنیم یا نه یا اینکه ورزش کنیم یا نکنیم انتخاب ما است؛ این مسائل وابسته به ساختارهای نظام و سیاستگذاری نیست ضمن اینکه خوشبختانه سواد سلامت مردم افزایش یافته و هر کس یک دانش اولیه دارد؛ این به معنای نگاه سختگیرانه به زندگی نیست بلکه باید نگاه عاقلانه به آن داشت. اگر شدت درک شده از انجام امور مضر وجود داشته باشد خود انسان به سمت پیشگیری حرکت میکند.
معاون پرستاری وزارت بهداشت درخصوص کمک پرستاران در حوزه پیشگیری ادامه داد: اساس برنامههای آموزشی در دانشگاه برای پرستاران، پیشگیری است. در اصل خدمات پرستاری مربوط به پیش و پس از بیمارستان است اما درحالحاضر پرستار در چارچوب بیمارستان عمل میکند.
عبادی در خصوص واحد آموزش بیمار که روز گذشته در بیمارستان شهید باهنر کرمان افتتاح شد، اظهار کرد: بیمار پس از ترخیص با انبوه سوالات مواجه میشد و به شکل پراکنده آموزش به بیمار پس از درمان ارائه میشود اما کاری در سال گذشته در ۲۸ مرکز انجام شد، همه بیمارستانها موظف شدند واحد آموزش به بیمار داشته باشند و بیمار را برای زندگی پس از درمان آماده کنند؛ در این امر بیمار به مدت یکماه رصد و به سوالات وی پاسخ داده میشود. این کار از مراجعات برنامهریزی نشده و غیرضروری و عوارض پس از بیماری جلوگیری میکند.
وی اظهار کرد: سطوح خدمات پرستاری خارج از بیمارستان یعنی پرستار مدرسه یا محیط کار میتوانند کودک و نوجوان را آماده زندگی سلامت کرده و در حوزه صنعتی از بیماریهای شغلی جلوگیری کنند. اگر ما به سمت حوزه پیشگیری برویم و بیشتر در این حوزه سرمایهگذاری کنیم برای همه جامعه منفعت بیشتری خواهد داشت.
عبادی با بیان اینکه بالغ بر هشت میلیون سالمند داریم که بیش از ۱/۵ میلیون آنها بیش از یک بیماری مزمن دارند و باید چندین دارو مصرف کنند گفت: اگر با همین روند جلو برویم و نرخ رشد جمعیت در میزان حداقلی باشد با مشکل سالمندی جمعیت مواجه میشویم. الان نرخ رشد جمعیت ۱/۶ است که برای ثابت ماندن جمعیت باید حداقل ۲/۲ فرزندآوری داشته باشیم در غیر این صورت نرخ رشد منفی خواهیم داشت.
وی افزود: در چهار دهه گذشته سی و چند سال به عمر مفید ایرانیان افزوده شده اما اگر سالمندی سالمی نداشته باشیم سالمند از زندگی لذت نبرده و نظام سلامت باید هزینه زیادی کند. بالاترین نرخ جمعیت ما در دهه ۶۰ بوده و سبب شد حتی مدارس سه شیفت داشته باشیم اما کنترل جمعیت با شیب تندی انجام و منجر شد نگرانی برای سالهای پیش رو برای سالمندی جمعیت ایجاد شود.
عبادی تأکید کرد: در این چند سالی که فرصت داریم و پنجره جمعیتی باز است اگر برنامههای نظام سلامت اثربخش باشد دیگر در سالهای آینده نگرانی نخواهیم داشت.
معاون پرستاری وزارت بهداشت در خصوص سرانههای پرستاری استان کرمان گفت: طی بازدیدی که از بیمارستان شهید باهنر و افضلیپور داشتم متوجه شدم تعداد پرستاران کم بوده و اکثریت دغدغه فشار کاری بالا را دارند.
عبادی با بیان اینکه میزان پرستاران از سه شاخصه پرستار به جمعیت، پرستار به پزشک و پرستار به تخت مشخص میشود تصریح کرد: در ایران چون پرستار بیشتر در بیمارستان است، شاخصه پرستار به تخت مد نظر قرار میگیرد اما درست این است که پرستار به جمعیت در نظر گرفته شود یعنی جنبه پیشگیری هم دیده شود.
وی با بیان اینکه میانگین پرستار به تخت در کشور تقریباً ۰/۹۵ است و استاندار در ایران تا ۱/۸ میرسد اظهار کرد: وضعیت استان کرمان در این میانگین حدود ۰/۸۲ است؛ در شیفت بخشهای عادی باید به ازای هر چهار تا پنج بیمار یک پرستار وجود داشته باشد اما در بیمارستانهای کرمان به ازای هر ۱۰ بیمار یک پرستار بود.
عبادی تصریح کرد: در این سالها که توسعه تخت در استان کرمان داشتیم باید اصلاح چارت هم صورت میگرفت؛ باید سهمیه استانی براساس تختهای مصوب اختصاص داده شود که در این راستا قرار ما بر این شد همکاران حوزه علوم پزشکی و برنامه بودجه توجه ویژه به این مسئله داشته باشند.
وی اضافه کرد: در آزمونهای استخدامی بعدی اولویت باید به استانهایی که از این میانگین پایینتر هستند داده شود که استان کرمان در این اولویت خواهد بود.
عبادی در خصوص تعرفهگذاری در حوزه نظام پرستاری تصریح کرد: این مسئله بعد از ۱۵ سال امسال در ردیف بودجه آمده و این اتفاق بزرگی است، برخی از آئیننامهها و بخشنامهها یک به یک مصوب شد و اگر به زودی این منابع تأمین شود تا پایان شهریور عملی خواهد شد؛ البته پرداختها از اول فروردین است و معوقات نیز پرداخت خواهد شد.
وی در پایان با تکریم شهدای سلامت بیان کرد: ما به همه شهدا مدیون هستیم و جایگاه شهدا برای ما واضح است؛ شهدای سلامت کمک کردند نهم شهریور امسال با نهم شهریور سال پیش بسیار متفاوت باشد ضمن اینکه یک فوتی هم زیاد است.
منبع: ایسنا
نظر شما