«چناقچی» ایران کوچک در دل یک روستا

روستای «چناقچی علیا» که به ایران کوچک معروف است از توابع بخش خرقان شهرستان زرندیه در ۴۵ کیلومتری شمال غرب شهر ساوه قرار دارد، این روستا قدمت تاریخی دارد، گفته‌ها حاکی از آن است که قدمت این روستا به دوره صفوی می‌رسد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، استان مرکزی از لحاظ تاریخی، طبیعی، گردشگری، صنایع‌دستی و سوغات از ظرفیت‌های خوبی برخوردار است. این استان بیش از دو هزار جاذبه تاریخی و گردشگری دارد که ۸۵۰ مورد از آن‌ها در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده‌اند. از این‌رو خبرگزاری ایمنا در راستای یکی از رسالت‌های مهم خود که معرفی جاذبه‌ها و ظرفیت‌های مهم گردشگری استان اصفهان و ایران است، پنجشنبه هر هفته به معرفی یکی از جاذبه‌های گردشگری کشور که کمتر به آن پرداخته شده است، می‌پردازد.

در «پنجشنبه‌های گردشگری» این هفته ایمنا، به معرفی معروف‌ترین روستای استان مرکزی یعنی «چناقچی» که به ایران کوچک معروف است، خواهیم پرداخت.

روستای چناقچی

کافی است به استان مرکزی سفر کنید و در آنجا با مناظر و چشم‌اندازهای زیبایی همانند کویر میقان، ارتفاعات شازند، آستانه، سربند، هندودر، کمیجان، منطقه حفاظت‌شده هفتاد قله، دامنه‌ها، بیابان‌های استپی با پوشش گیاهی متنوع، معادن سنگ‌های ساختمانی، چشمه‌ها و سراب‌ها امکانات طبیعی بسیاری را ببینید که در اختیار علاقه‌مندان به طبیعت گذاشته‌شده است. اما یکی از جاذبه‌های این استان، روستای «چناقچی» است. چناقچی که عنوان روستای نمونه گردشگری را کسب کرده است، در ۴۵ کیلومتری شمال‌غرب شهر ساوه و ۱۴۰ کیلومتری تهران قرار دارد. این روستا از سطح دریا ۲۴۰۰ متر ارتفاع و اقلیمی گرم و خشک دارد و قدمت آن به دوره صفویه برمی‌گردد.

«چناقچی» ایران کوچک در دل یک روستا

مسیر رفتن به روستا

برای رفتن به این روستا در ۲۰ کیلومتری اتوبان تهران-ساوه باید، وارد اتوبان ساوه-همدان شوید و کمی جلوتر به سمت بوئین‌زهرا به حرکت خود ادامه دهید. از ابتدای اتوبان ساوه-همدان تا ابتدای جاده فرعی رازقان ۳۰ دقیقه راه در پیش دارید. به یک سه‌راهی می‌رسید که یکی به مامونیه می‌رود و دیگری به رازقان و تا رازقان نیز ۲۹ کیلومتر فاصله دارید. برای رفتن به سمت روستای چناقچی ادامه مسیر بدهید و درست ۱۵ دقیقه طول می‌کشد تا به دوزج برسید از آنجا تا تیره ۲۰ کیلومتر راه در پیش دارید و سمت چپ دوراهی علیشار، چناقچی است که در مسیر از دو روستای مصرقان و لار می‌گذرید، همه این روستاها با فاصله ۱۰ دقیقه‌ای از هم قرار دارند.

کجا اقامت کنیم؟

شاید سفر به روستای چناقچی علیا را باید یک مسافرت یک‌روزه دانست؛ زیرا در حال حاضر مکانی به‌عنوان اقامتگاه در روستا وجود ندارد و هنوز حتی اقامتگاه‌های بوم‌گردی در روستا شکل نگرفته است؛ اما اگر تمایل دارید که شب را در این روستا بمانید، باید همراه خود وسایل کمپ‌زدن را همراه داشته باشید. شما می‌توانید در قسمتی از طبیعت زیبا و فراخ این منطقه چادر بزنید و خود را به دستان طبیعت بسپارید. همچنین می‌توانید به نزدیک‌ترین شهرهای اطراف چناقچی علیا بروید و یک اتاق در هتل رزرو کنید.

وسایل لازم برای سفر به روستای چناقچی علیا

شما برای سفر به روستای چناقچی علیا نیازمند وسایلی هستید که در ادامه آن‌ها را ذکر می‌کنیم:

مواد خوراکی مانند آب‌معدنی، غذای کنسروی و تنقلات

وسایل گرمایشی مانند لباس گرم و پتو

پاوربانک برای شارژ وسایل الکترونیکی

کفش راحت.

«چناقچی» ایران کوچک در دل یک روستا

منظره صلیب سبز

منظره صلیب سبز، از زیباترین جاذبه‌های طبیعی روستا به شمار می‌رود که خصوصاً در بهار و تابستان جلوه خاصی دارند. این منظره بدیع را درختان گردو در دامنه کوه پدید آورده‌اند. عمده‌ترین جاذبه‌های روستا را طبیعت کوهستانی، تفرجگاه‌های کوهپایه‌ای تشکیل می‌دهد. از آثاری که در بخش تاریخی این روستا قرار دارد، می‌توان به کلیسای ۴۰۰ ساله سرکیس مقدس اشاره کرد. همچنین آبشار منطقه به‌عنوان تفرجگاه موردتوجه ویژه قرار دارد.

ایران کوچک

چناقچی؛ روستایی دیدنی با مناظر بکر است که زیبایی یک آبشار و گنبد یک کلیسای قدیمی از دور چشم‌های شما را نوازش می‌دهد. وقتی وارد روستای چناقچی می‌شوید در ابتدای روستا دو قبرستان در کنار یکدیگر خواهید دید که یکی متعلق به مسلمانان و دیگری متعلق به مسیحیان است. در انتهای روستا نیز آبشار چناقچی قرار دارد. در این روستا می‌توان یک ایران کوچک را مشاهده کرد؛ آنجا که ساکنانی با تبار ارمنی، ترک و فارس با مذاهبی چون تشیع و مسیحیت در کمال صلح و دوستی در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند. عمده اهالی مسلمان شیعی هستند و اقلیت مذهبی مسیحی ارتودکس هستند. این روستای کوهستانی دارای بافت مسکونی متراکمی است.

طبیعت کوهستانی

کوهستان‌های اطراف این روستای ییلاقی در فصل بهار به اتراقگاه عشایر تبدیل می‌شود. درختان گردوی دامنه کوه اطراف چناقچی، از مهم‌ترین و زیباترین مناظر طبیعی این روستا به‌شمار می‌روند که به آن منظره صلیب سبز می‌گویند که در فصل بهار و تابستان دارای جلوه خاصی است. جاذبه‌های این روستای زیبا شامل طبیعت کوهستانی، تفرجگاه‌های کوهپایه‌ای و مناطق برخوردار از قابلیت‌های ورزش‌های کوهستانی است. اهالی روستای چناقچی به کشاورزی، دام‌پروری و عسل‌گیری اشتغال دارند و با فروش آن‌ها امرار معاش می‌کنند. نکته جالب این‌که در تابستان سیب و در مهرماه گردو برداشت می‌کنند.

«چناقچی» ایران کوچک در دل یک روستا

آبشار زیبا و بکر

آبشاری که از ارتفاع صخره‌ای حدود ۳۰ متری در ضلع شمالی چناقچی فرومی‌ریزد، این روستا را که در بخش خرقان شهرستان زرندیه واقع‌شده است، می‌آراید و چشمان بیننده را به‌سوی خود خیره می‌سازد. سبزه‌زار پایین‌دست آبشار در میان درختان، فضایی بس دل‌نشین برای اتراق چندساعته خانواده‌ها فراهم کرده است کما این‌که در زمستان و موسم یخبندان نیز قندیل‌های این آبشار و نماهای دیدنی آن خالی از لطف نیست. رنگین‌کمان ایجاد شده از تابش نور خورشید بر این آبشار، زیبایی فضا را دوچندان کرده است. این آبشار زیبا و بکر، هرساله و به‌خصوص در فصل بهار، طبیعت دوستان را به‌سوی خود فرامی‌خواند.

آبشار خروشان

آبشار خروشان یکی از بهترین جاذبه‌های این روستا است که گردشگران برای آب‌تنی و آب‌بازی از آن بازدید می‌کنند. این آبشار حدود ۳۰ متر ارتفاع دارد که درون حوضچه‌های زیبایی سقوط می‌کند و صدای سحرانگیز قطرات آبشار شنیدی است. بهترین زمان بازدید از این مکان تابستان است؛ اما از تماشای قندیل‌های یخ‌زده آب در زمستان هم نمی‌توان گذشت.

رود جاری

وجود آب در اطراف این روستا سبب زیبایی و طراوت این منطقه شده است. رود جاری که از روستا می‌گذرد، به حفظ حیات چناقچی علیا کمک زیادی کرده است. برای گذران یک پیک‌نیک خانوادگی حتماً به این جاذبه طبیعی سری بزنید.

کوچه‌باغ‌ها

کوچه‌باغ‌های روستای چناقچی علیا، گویی برای قدم زدن و لذت‌بردن از آسمان و زمین ساخته شده است. وجود درختان این منطقه به ایجاد باغ و بوستان‌های پی‌درپی کمک زیادی کرده است تا مسافران زیر سایه درختان بنشینند و خاطراتی از قدیم‌الایام را با خود زنده کنند.

«چناقچی» ایران کوچک در دل یک روستا

کلیسای سرکیس مقدس

کلیسای سرکیس مقدس از آثار تاریخی این روستا است که قدمتی با حدود چهار قرن دارد. این بنا در سال ۱۷۷۰ میلادی ساخته شده و سطح محراب نسبت به کف تالار به‌طور قابل‌توجهی بلندتر است. نمادها و مظاهر باورهای پیروان حضرت مسیح، در سطوح دیوارهای داخلی کلیسا به‌صورت تابلوهای نقاشی جلوه‌گری می‌کند.

«تپه مشانه» از آثار باستانی این روستا و متعلق به دوران تاریخی پس از اسلام است. شیب زمین بافتی متراکم را برای خانه‌های روستا پدید آورده و بناها به طور عمده یک طبقه با دیوارهای ضخیم و سقفی مسطح دارند. چوب، گل، کاه‌گل و خشت از مصالح به‌کار رفته در خانه‌های قدیمی روستا هستند.

«چناقچی» ایران کوچک در دل یک روستا

مراسم مهم

نان‌های بومی روستا شامل نان فطیر، کوله و نان دستی می‌شود. از مراسم مهم این روستا می‌توان به مراسم مربوط به شب چله، چهارشنبه‌سوری، دعای باران، عروسی‌های محلی و مراسم انگورچینی مسیحیان اشاره کرد. در شهریورماه هرسال نیز مراسم انگورچینی در میان ارامنه ساکن روستا همراه با اجرای موسیقی و خواندن دعای دسته‌جمعی برگزار می‌شود. غذاهای لذیذ محلی چون خورشت اسفناج، خورشت کنگر، خورشت کرفس، آش انار، آش‌ترش، آش رشته و آش بی‌بی سه‌شنبه طبخ می‌شود. انواع جوراب‌های دستباف پشمی رنگارنگ و قالی و قالیچه با طرح‌های محلی اراک، صنایع‌دستی روستا را شامل می‌شوند.

کوسه گلین

مراسم باران یا کوسه گلین در مواقع خشک‌سالی در روستای چناقچی بر پا می‌شود. در اجرای این مراسم فردی پوست گوسفند بر تن می‌کند و با گروهی از اهالی روستا جلوی در خانه مردم روستا می‌روند. این گروه را نوازندگانی نیز همراهی می‌کنند.

نان‌های محلی این روستا ترکیبی از چاشنی‌های محلی همراه با آرد آسیاب شده، تخم‌مرغ و روغن محلی است. وجود یک رودخانه فصلی که از دل این روستا عبور می‌کند نیز منظره‌ای بدیع ایجاد کرده و باغاتی نیز به دلیل وجود این منبع آبی، زیباترین جلوه‌ها را در حاشیه رودخانه خلق کرده است.

سوغات روستای چناقچی علیا

وجود درختان زیاد این روستا به تولید محصولات چوبی رونق فراوانی داده است. علاوه بر این، شغل اصلی مردم اینجا کشاورزی و دام‌پروری است و می‌توان انتظار داشت که محصولات زراعی مرغوب و خوبی از دل خاک این منطقه رشد کنند. به همین دلیل سوغاتی‌های روستای چناقچی علیا بیشتر از دل طبیعت هستند. انواع خشکبار مانند گردو، بادام، صنایع‌دستی همچون قالی‌بافی، گلیم‌بافی، جوراب پشمی، نان فطیر و میوه‌هایی مانند انگور از جمله سوغاتی‌های این منطقه است.

کد خبر 599409

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.