به گزارش ایمنا، مصطفی صالحیوزیری درباره روند فعلی شیوع کرونا در کشور اظهار کرد: زیرسویه جدید امیکرون که با نام BA۲.۷۵ شناخته میشود، هنوز در ایران شناسایی نشده است؛ درحالحاضر بیشترین واریانت موجود از کووید ۱۹ در کشور (بیش از ۹۰ درصد) سویه BA۵ بوده که در سایر نقاط دنیا هم سویه BA۵ فراگیر و غالب است.
وی درباره روند بررسی نمونههای آزمایشگاهی کرونا از نظر شناسایی نوع زیر سویه، افزود: با توجه به هزینه قابل توجه تستهای تعیین توالی به روش NGS و به دلیل محدودیت بودجه، درصدی از نمونههای مثبت را که به آزمایشگاه مرجع کشوری ارسال میشود، مورد سکانس ژنی قرار میدهیم.
رئیس آزمایشگاه مرجع کشوری کووید ۱۹ در انستیتوپاستور درباره روند طی شدن موج هفتم کرونا در کشور، تصریح کرد: اگر بخواهیم ایران را با سایر کشورهایی که ابتدا در آنها امیکرون شناسایی شد، مانند آفریقایجنوبی مقایسه کنیم، قاعدتاً موج چندان گستردهای از امیکرون تجربه نخواهیم کرد، اما در کل نمیتوان پیشبینی مطلقی درباره کرونا داشت؛ زیرا ویروس به ما نشان داده است که هر لحظه میتواند اتفاق غیر منتظرهای رخ دهد.
وی تاکید کرد: احتمال بروز موجهای هشتم یا بیشتر کرونا وجود دارد، اما همه چیز به این وابسته است که چه واریانتی از ویروس به وجود آید که این امر هم متأثر از فاکتورهای دیگر است؛ بنابراین نمیتوان گفت موج هفتم، آخرین موج کرونا در ایران است.
صالحیوزیری در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است موجهای بعدی کرونا با سویههای قدیمی همچون دلتا مجدداً فراگیر شود، اظهار کرد: نمیتوان این احتمال را منتفی دانست، ولی این احتمال زیاد نیست. اگر بخواهیم روند تکامل ویروس را درنظر بگیریم، ویروس به سمتی میرود که بتواند انتشارپذیری بیشتر و بیماریزایی کمتری داشته باشد؛ ولی برخی جهشها میتواند در ویروس رخ دهد که سویههایی با رفتار متفاوت ایجاد شود. اگر اتفاق غیر منتطرهای رخ ندهد، احتمالاً جهش خطرناکی نخواهیم داشت اما این موضوع اصلاً قطعی نیست. تنها موضوعی که مقدار بیشتری از آن مطمئن هستیم این است که مرگومیر کمتر خواهد بود؛ زیرا سیستم ایمنی بدن افراد طی این مدت از شیوع کرونا، تحریک شده است و پاسخ ایمنی سلولی میتواند از شدت بالای ویروس جلوگیری کند.
این ویروسشناس با اشاره به اینکه ممکن است در فصل پاییز شاهد بروز و شیوع سایر ویروسهای تنفسی ازجمله آنفولانزا باشیم، گفت: در این مدت قریب به دوسالونیم که کرونا عمده عفونتهای تنفسی را تشکیل میداد با توجه به رعایت پروتکلها و استفاده از ماسک، سایر ویروسهای تنفسی مجال کمتری برای گسترش و انتشار داشتند، اما درحالحاضر با عادیانگاری شرایط و کاهش رعایت پروتکلها احتمالاً شاهد بروز موارد بالایی از آنفولانزا در کنار کرونا باشیم که این موضوع ممکن است یک چالش باشد.
وی درباره باز طراحی واکسنهای کرونا در برابر سویههای جدید ویروس از جمله امیکرون، تصریح کرد: اگر قرار باشد واکسن مناسبی برای جلوگیری از انتشار ویروس وجود داشته باشد، نیازمند بازنگری واکسنها هستیم اما واکسنهای موجود هنوز هم برای کاهش موارد مرگومیر مؤثر هستند.
منبع: ایسنا
نظر شما