به گزارش ایمنا، محمدرضا مسجدی در نشستی خبری، اظهار کرد: سالیانه بیش از ۶۰ هزار نفر در ایران در اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست میدهند که اگر روند افزایشی کنترل نشود، میزان مرگومیر در ایران طی ۱۰ سال آینده به دویست هزار نفر در سال خواهد رسید.
وی با اشاره به اینکه مصرف دخانیات، سالیانه موجب مرگ هشت میلیون نفر در جهان میشود، افزود: هفت میلیون نفر به علت مصرف مستقیم و ۱.۲ میلیون نفر به علت قرار گرفتن در معرض دود ناشی از استعمال دخانیات (دود دست دوم) از دنیا میروند. از این تعداد ۶۵ هزار مرگ سهم بچههای زیر شش سال است.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران تاکید کرد: دود دخانیات وارد دستگاه تنفسی زنان بارداری که در معرض دود سیگار و قلیان قرار میگیرند، میشود و از طریق گردش خون از جفت عبور کرده و وارد دستگاه گردش جنین میشود و مرگ، سقط نارس، تولد با وزن کم و مشکل تنفسی نوزاد در روزهای نخست تولد را به دنبال دارد.
وی افزود: براساس محاسبات بانک جهانی و سازمان بهداشت جهانی، دولتها بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان برای درمان بیماریهای ناشی از دخانیات هزینه میکنند. بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه ازجمله کشورهای همسایه نظیر ترکیه و پاکستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس با افزایش مالیات بر دخانیات تا ۸۰ درصد قیمت خردهفروشی، باعث کاهش مصرف محصولات دخانی، افزایش درآمد دولت و کاهش قابل توجه مرگومیر و بار بیماریهای ناشی از آن شدهاند.
مسجدی تاکید کرد: طبق آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی، ایران با نرخ متوسط ۱۵.۵ درصد مالیات، به عنوان یکی از ضعیفترین کشورهای منطقه رتبه بندی شده است و مقایسه ایران با سایر کشورهای منطقه در زمینه اجرای راهبردهای کلیدی کاهش تقاضای مصرف دخانیات نشان میدهد که به رغم اقدامات قابل توجه کشورمان در حیطههای مذکور، وضعیت کشور در حوزه مالیات بر دخانیات قرمز است.
وی گفت: دود سیگار حاوی چهار هزار ماده زیانبخش و دود قلیان دارای ۷۵۰۰ ماده سمی است. از سال ۱۳۹۵ تا سال ۱۴۰۰ بر اساس آمار وزارت بهداشت، ۱۴.۰۱ درصد از جمعیت بالای ۱۸ سال مصرف کننده دخانیات بودند. (۲۵.۸۸ درصد مردان و ۴.۴۴ درصد زنان). درعینحال مصرف قلیان از سال ۹۰ تا ۱۴۰۰ در افراد بالای ۱۸ سال، در زنان ۵۷.۶ درصد و مردان ۱۷.۸ درصد افزایش داشته است و به طور کلی حدود ۲۸ درصد افزایش در گروه سنی بالای ۱۸ سال گزارش شده است.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران ادامه داد: مصرف سیگار از سال ۹۵ تا ۱۴۰۰ در بین گروه سنی (بالای ۱۸ سال) در زنان ۱۷.۲ درصد و مردان ۰.۵۴ درصد و به طور کلی ۷.۴۴ درصد کاهش گزارش شده است.
وی با بیان این که ماده ۲ قانون جامع کنترل دخانیات، تبلیغات محصولات دخانی را ممنوع اعلام کرده است، اظهار کرد: در صورت وجود این تبلیغات دستگاههای قضائی باید با آنها برخورد کنند. متأسفانه در تولیدات سینمایی بخش نمایش خانگی و حتی صدا و سیما به موضوع ممنوعیت تبلیغ مصرف مواد دخانی توجهی نمیشود؛ این در حالی است که طبق قانون مصوب مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۵، هر نوع تبلیغ، حمایت، تشویق مستقیم و غیرمستقیم و یا تحریک افراد به استعمال دخانیات اکیداً ممنوع است. بنابراین انتظار میرود که دستگاههای مربوطه همانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به حل این مساله ورود کنند.
مسجدی با اشاره به اینکه سالانه ۶۰۰ میلیون درخت، برای تولید سیگار بریده میشوند، گفت: این تعداد درخت قطع میشود تا شش هزار میلیارد سیگار تولید شود که همین کار سبب کاهش هوای سالم میشود. سالانه ۳.۵ میلیون هکتار زمین برای کشت توتون از بین میرود. متأسفانه ۴۵ الی ۵۰ درصد زمینهای زراعی کشور در استانهایی مانند آذربایجان غربی، گیلان و… به کشت توتون اختصاص دارد، حتی در آستارا شرکت دخانیات، کشاورزان را به کشت توتون در زمینهایشان تشویق میکند. حالا سوال اینجا است چرا به جای توتون، در زمینها دانههای روغنی کشت نمیشود؟ چرا به جای خودکفایی در گندم به فکر خودکفایی در تنباکو هستند؟
وی درخصوص طرح پاد، اظهار کرد: طرح پاد (پیشگیری از استعمال دخانیات) با هدف کاهش استعمال دخانیات در بین دانش آموزان برای اولین بار در کشور در سال ۹۵ در شهرستان ورامین با همکاری جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات شروع شد. این طرح باهدف اجرا در سطح ملی، هماکنون در ورامین به عنوان پایلوت در حال اجراست که درحالحاضر بیش از پنج هزار نفر دانشآموز را آموزش داده و در شهرستان رباطکریم نیز در حال اجرا است. همچنین واحد فرآموز نفس پاک جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات، برای آشنایی هرچه بیشتر خردسالان با مضرات دخانیات از سال ۱۳۸۸ راهاندازی شده است.
منبع: ایسنا
نظر شما