به گزارش خبرنگار ایمنا، جام جهانی فوتبال پربینندهترین رخداد ورزشی دنیا است و هر چهار سال یک بار برای مشخص شدن قهرمان فوتبال جهان بین تمام کشورها توسط فدراسیون جهانی فوتبال موسوم به «فیفا» برگزار میشود.
جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ قطر، بیستودومین جام جهانی است که از بیستویکم نوامبر تا هجدهم دسامبر ۲۰۲۲ _سیام آبان تا بیستوهفتم آذرماه ۱۴۰۱_ به میزبانی کشور قطر برگزار خواهد شد و نخستین مرتبه است که یک کشور عربی، میزبانی آن را برعهده خواهد داشت. همچنین پس از جام جهانی ۲۰۰۲، این دومین بار است که جامجهانی در آسیا برگزار میشود.
این تورنمنت آخرین دوره از مسابقات خواهد بود که ۳۲ تیم در آن شرکت میکنند و برای جام جهانی ۲۰۲۶ و پس از آن، حضور ۴۸ تیم برنامهریزی شدهاست.
تاریخچه جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد
جام جهانی فوتبال ۱۹۵۸ ششمین دوره جام جهانی فوتبال، به میزبانی سوئد برگزار شد که در آن ۱۶ حضور داشتند و نخستین دورهای بود که بدون حضور مؤسس آن یعنی «ژول ریمه» برگزار میشد. جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد با درگذشت بنیانگذار جام جهانی فوتبال در سن ۸۳ سالگی در روز شانزدهم اکتبر سال ۱۹۵۸ همراه شد.
زمانی که از جام جهانی فوتبال در سال ۱۹۵۸ یاد میشود، احتمالاً اولین چیزهایی که به یاد بیایند گل مشهور پله، ستاره بزریلی و رکورد ژوست فونتین، بازیکن تیم ملی فرانسه است، اما کسی به این پرسش توجه نمیکند که آیا جام جهانی ۱۹۵۸ واقعاً در سوئد برگزار شد؟
تیمهای شرکت کننده در جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد
در جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد ۱۶ از قارههای آمریکای و اروپا حضور داشتند و هیچ نمایندهای از آسیا، آفریقا و اقیانوسیه حضور نداشت. در مرحله مقدماتی این دوره از رقابتهای جام جهانی ۵۵ تیم شرکت داشتند و با اتفاقات شگفتی سازی همراه شد که باعث شد تیمهای بزرگی مانند اروگوئه (قهرمان دو دوره)، ایتالیا (قهرمان دو دوره)، اسپانیا (تیم چهارم ۱۹۵۰)، سوئیس (میزبان دوره قبل)، همچنین بلژیک و هلند در جام ششم شرکت نداشته باشند. در جام ششم برای اولین بار تمام تیمهای بریتانیایی به جام جهانی صعود کردند. تیمهای ولز و ایرلند شمالی که ایتالیا را شکست داد، برای نخستین بار بود که در جام جهانی حضور مییافتند.
قاره آمریکا:
- آرژانتین
- برزیل
- پاراگوئه
- مکزیک
قاره اروپا:
- آلمان غربی
- اتریش
- اسکاتلند
- انگلستان
- ایرلند شمالی
- چکسلواکی
- سوئد
- شوروی
- فرانسه
- مجارستان
- ولز
- یوگسلاوی
شیوه امتیازدهی در جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد
بازیهای جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد به صورت لیگی برگزار شد که در آن هر تیم با تمام تیمهای دیگر گروه خود بازی میکرد و از هر گروه دو تیم که بیشترین امتیاز را داشتند بالا میآمدند. در جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد تیمها برای هر برد دو امتیاز، برای تساوی یک امتیاز و برای باخت صفر امتیاز کسب میکردند.
- امتیاز = مجموع امتیازهای به دست آمده
- بازی = مجموع بازیهای انجام شده
- برد = مجموعه تعداد بردها
- تساوی = مجموع تعداد تساویها
- باخت = مجموع تعداد باختها
- گل زده = مجموع تعداد گلهای بهثمر رسیده
- گل خورده = مجموع تعداد گلهای خورده
- تفاضل = تفاضل گل (گل زده - گل خورده)
گروهبندی جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد
جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد در چهار گروه چهار تیمی برگزار شد که در آن هر تیم با تمام تیمهای دیگر گروه خود بازی میکرد و از هر گروه دو تیم که بیشترین امتیاز را داشتند بالا میآمدند. در گروههای ۳ و ۴ به دلیل یکسان بودن امتیاز تیمهای ولز - مجارستان و انگلستان – شوروی برای گزینش تیم دوم بازیهای گزینشی برگزار شد. مرحله نخست رقابتهای اصلی به هواداران فوتبال امکان داد با تیمهای جدیدی مثل ولز، ایرلند شمالی، سوئد و شوروی سابق آشنا شوند.
پخش تلویزیونی جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد
جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد، اولین جام جهانی بود که با پخش تلویزیونی در کشورهای مختلف جهان مخابره میشد و میتوان گفت ادوار جام جهانی با پخش تلویزیونی به جام جهانی واقعی تبدیل شد و مردم سراسر دنیا با پخش تلویزیونی با ستارگانی مثل کوپا، فونتن، بابی چارلتون، یاشین، گارینشا، واوا و پله آشنا شوند.
تیم ملی فرانسه در جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد
تیم فرانسه با مثلث طلایی خط حمله خود با حضور کوپا، پانتونی و فونتن در این جام توجهات زیادی را به خود جلب کرد. تیم ملی فوتبال فرانسه بالباسهای آبی خود در جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد، رکوردهای مختلفی را به نام خود ثبت کردند از جمله رکورد ۱۳ گل زده شده توسط فونتن، رکورد بهترین خط حمله با ۲۳ گل زده و معرفی بهترین بازیکن جام به نام ریموند کوپا.
فونتین بازیکن پست مهاجم تیم فرانسه جایگزین هم تیمی مصدومش در ترکیب اصلی تیم شد که با ۱۳ گلی که به ثمر رساند، در کنار آقای گلی این جام ششم به یکی از گلزنترین مهاجمین تاریخ جام جهانی تبدیل شد.
تیم فرانسه با به ثمر رساندن ۱۱ گل در سه دیدار از مرحله نخست، به عنوان صدرنشین گروه خود صعود کرد، اما در دیدار نیمه نهایی مقابل برزیل که مدعی قهرمانی بود، مغلوب شد.
تیم برزیل در جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد
تیم برزیل در جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد و با تاکتیکی متفاوت در کنار اتکا به پله و استعداد فوقالعادهاش در خط حمله برای رسیدن به فینال و کسب جام مصمم بودند تا جبرانی برای ناکامیهای پیاپی در سالهای ۱۹۵۰ و ۱۹۵۴ باشد. تیم طلاییپوش برزیل در جام ششم با تیمهای اتریش، انگلیس و شوروی سابق هم گروه بو و با نتایج سه بر صفر مقابل اتریش، تساوی بدون گل مقابل انگلیس و برتری دو بر صفر مقابل شوروی سابق توانست با صدرنشینی به مرحله بعد راه پیدا کند. تیم برزیل با آرایش ۴-۲-۴ در رقابتهای جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد حضور پیدا کرد و پله (Pele) و گاریچا (Gurricha) دو فوقستاره تیم خود را تا بازی سوم خود به میدان نیاورد. برزیل در مرحله یک چهارم نهایی مقابل ولز، تا اواسط نیمه دوم بدون گل بود تا پله با زدن یک گل زیبا تیم برزیل را نجات داد.
در بازی فینال، به دلیل تداخل رنگ لباسهای دو تیم برزیل و سوئد، تیم برزیل با پیراهن آبی به میدان رفت و توانست با نتیجه دو بر پنج سوئد میزبان را شکست دهد. برزیل در جشن قهرمانی خود با پرچم سوئد در زمین رژه رفتند و قلب رقیب خود را به تسخیر درآوردند و از پادشاه سوئد نیز پیام تبریک دریافت کردند. با قهرمانی برزیل در جام ۱۹۵۸ سوئد، تیم برزیل اولین تیمی شد که جام را در قارهای دیگر به دست آورده است.
حضور پله در جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد
پله (Pele) ۱۷ ساله همراه با تیم برزیل در جام جهانی ۱۹۵۸ حضور داشت اما تا بازی سه بازی برای تیم به میدان نرفت اما در بازی چهارم برزیل مقابل تیم شوروی سابق در کنار «گاریچا» دیگر همتیمی خود استعداد عجیب و حیرتآور خود را به نمایش گذاشت. پله اولین گل خود را در بازی مقابل ولز در نیمه دوم به ثمر رساند. در مرحله نیمه نهایی پله در حالی که تیم فرانسه برای متوقف کردنش باز مانده بود، تیم فرانسه را ویران کرد. پله در جام جهانی ۱۹۵۸ سوئد شش گل به ثمر رساند از جمله دو گل در فینال زد که قهرمانی را برای برزیلیها به ارمغان آورد.
فینال جام جهانی ۱۹۵۸ بین برزیل و سوئد میزبان
فینال رقابتهای جام جهانی ۱۹۵۸ بین تیمهای برزیل و سوئد میزبان در ۲۸ ژوئن ۱۹۵۸ برگزار شد و نخستین فینالی بود که بین دو کشور از دو قاره متفاوت برگزار میشد. سوئد که آلمان غربی مدافع عنوان قهرمانی را در نیمه نهایی سه بر یک شکست داده بود، ثابت کرد که تیمی سیال، سازماندهی شده و منسجم است. برزیل با گلهای زاگالو، واوا و پله که دو گل زد، اولین قهرمانی خود را در جام جهانی جشن گرفت.
- لیست بازیکنان تیم برزیل: گیلمار؛ جالما سانتوس، نیلتون سانتوس؛ اورلاندو، بلینی (کاپیتان)، زیتو؛ دیدی، گارینشا، واوا، پله، زاگالو
- لیست بازیکنان تیم سوئد: اسونسون؛ برگمارک، آکسبوم؛ بوئریرسون، گوستاوسون، پارلیاگ؛ هامرین، گرن، سیمونسون، لیدهولم (کاپیتان)، اسکوگلوند
- گلهای زده شده: ۲ واوا، ۲ پله، زاگالو (برزیل) – لیدهولم، سیمونسون (سوئد)
- داوربازی فینال: گویگو (فرانسه)
- تعداد تماشاگران حاضر در ورزشگاه: ۵۵ هزار نفر
نظر شما