چرا متل قو به این نام معروف شد؟

متل قو، ساقی کلایه یا سلمان شهر، اولین شهرک ساحلی در ساحل دریای کاسپین است که تمام شهرت آن به مجموعه‌ای اقامتی به نام متل قو برمی‌گردد.

متل قو از پرطرفدارترین مقاصد گردشگری در شمال کشور است و با وجود ساحل ماسه‌ای، ارتفاعات ییلاقی و جنگل‌های سرسبز، یکی از زیباترین جاهای دیدنی مازندران به حساب می‌آید. این شهر در گذشته‌ای نه چندان دور تاسیس شده است و شهرت خود را مدیون مجموعه‌ای اقامتی به نام متل قو است که توسط فردی به نام «جمشید جوانشیر» در دوره پهلوی دوم ساخته شد. در ادامه با کجارو همراه باشید تا شما را با این شهر، تاریخچه، جاهای دیدنی و دلیل شهرت آن به متل قو آشنا کنیم.

متل قو کجاست؟

  • آدرس: استان مازندران، شهرستان عباس آباد، سلمان شهر

متل قو یکی از شهرهای کوچک استان مازندران است که در شهرستان عباس‌آباد قرار دارد. این شهر در فاصله هشت کیلومتری شرق عباس‌آباد و پنج کیلومتری غرب کلارآباد واقع شده است. متل قو حدود ۷۵۰ هکتار وسعت دارد و یکی از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری در شمال کشور به شمار می‌آید.

متل قو از یک طرف به دریای خزر و از طرفی دیگر به جنگل منتهی می‌شود. این شهر ساحلی و مدرن، دارای مراکز تجاری مختلفی است و هر سال، هزاران گردشگر را به‌سمت خود می‌کشاند. متل قو تا تهران حدود ۲۲۰ کیلومتر فاصله دارد و دسترسی به آن از راه‌های مختلفی از جمله جاده‌های چالوس، هراز و اتوبان قزوین- رشت امکان‌پذیر است.

تاریخچه متل قو

چرا متل قو به این نام معروف شد؟

متل قو در گذشته تنها نقطه‌ای از ساحل زیبای دریای کاسپین بود؛ تا زمانی که شخصی به نام «جمشید جوانشیر» به این منطقه سفر کرد. وی در طول سفر خود، عاشق طبیعت چشم‌گیر و نزدیکی جنگل و دریا شد و به فکر تبدیل این جنگل متروکه به باغ مرکبات افتاد. البته این طرح به‌دلیل بستر نامناسب خاک و سرمای هوا شکست خورد؛ به همین دلیل، جمشید جوانشیر به فکر تاسیس یک متل ارزان‌قیمت، اما باکیفیت در این منطقه افتاد که همه اقشار جامعه بتوانند از آن استفاده کنند. در آن زمان در شمال کشور، تنها سه هتل بسیار گران‌قیمت در شهرهای رامسر، بابلسر و چالوس وجود داشت و پرداخت هزینه آن‌ها در توان هرکسی نبود.

جمشید جوانشیر در مدت زمان کوتاهی موفق به ساخت یک سالن اجتماعات به مساحت ۲۲۰ متر، ۱۲ اتاق و دو ویلای شیک در آن منطقه شد و به این ترتیب، متل قو در سال ۱۳۳۸ شمسی، درب‌های خود را به روی مسافران و گردشگران باز کرد. در آن زمان، هزینه اقامت در اتاق‌های این متل به‌ازای هر شب، ۱۰ تومان و هزینه اقامت در ویلاهای آن، ۲۵ تومان بود؛ به همین دلیل، قشر متوسط جامعه نیز می‌توانستند در آن اقامت کنند. به‌تدریج، مسافران بیشتری به این منطقه سفر کردند و این ناحیه ساحلی رونق گرفت.

در نهایت، در این منطقه شهری کوچک شکل گرفت که نام آن را «ساقی کلایه» گذاشتند. کلایه در زبان گیلکی به‌معنای محله ترجمه می‌شود و «ساقی» نام دختر جمشید جوانشیر بود. البته در همان زمان، بیشتر مردم، این شهر را با نام متل قو می‌شناختند. شهرداری مشترک کلارآباد و ساقی کلایه در سال ۱۳۴۱ تاسیس شد و خانم «پریمرز فیروزگر»، همسر آقای جوانشیر را به‌عنوان اولین شهردار زن ایرانی و شهردار این شهر منصوب کردند.

جمشید جوانشیر و خانواده وی، در زیباسازی و ساماندهی این شهرک کوچک ساحلی نقش فراوانی داشتند. وی پس از انقلاب ۱۳۵۷ از ایران رفت و اموال وی توسط دولت مصادره شد. نام این شهرک نیز به «سلمان شهر» تغییر یافت؛ اما کماکان بیشتر مردم منطقه و مسافران، این منطقه را به‌عنوان متل قو می‌شناسند.

چرا متل قو به این نام معروف شد؟

جالب است بدانید که جمشید جوانشیر، سازنده متل قو، در خاطرات خود به این موضوع اشاره کرده است که به‌دلیل وجود چند قو در ساحل دریای کاسپین، نام این مجموعه اقامتی را متل قو گذاشته است. به گفته وی، زمانی که در سال ۱۳۳۸ شمسی مشغول پیاده‌روی در ساحل و فکر ساخت متل بود، چند قوی زیبا را در ساحل دید و تصمیم گرفت، نام «قو» را برای متل خود برگزیند.

جاهای دیدنی متل قو

چرا متل قو به این نام معروف شد؟

‌مجتمع قو الماس خاورمیانه (برج‌های عظیم زاده) از دیدنی‌های مهم متل قو است؛ برج‌هایی که امروزه به نماد اصلی شهر تبدیل شده است. این مجتمع شامل دو برج دوقلوی ۲۵ طبقه و یک برج دیگر می‌شود که پس از ساخت دو برج اول به پروژه اضافه شد. مجتمع مسکونی قو، مجتمع تجاری الماس قو خاورمیانه، هتل پنج ستاره دلوکس بین‌المللی الماس و مجتمع ورزشی الماس از بخش‌های مجتمع قو الماس خاورمیانه هستند؛ مجتمعی که رونق را به متل قو بازگرداند و شب‌ها با نورپردازی زیبا نظر هر بیننده‌ای را به‌سمت خود جلب می‌کند.

غار آبی دانیال (دومین غار بزرگ رودخانه‌ای ایران با بیش از ۲,۰۰۰ متر طول)، روستای اسب چین با قدمت هزار ساله، جنگل تیلاکنار و پلاژ ساحلی با امکانات تفریحی نظیر فوتبال و والیبال ساحلی، شنا، جت‌اسکی، قایق‌سواری، اسکی روی آب، شاتل دریایی، هاورکرافت و پاراسل، مکان‌هایی برای دوش گرفتن، مراکزی جهت عرضه تجهیزات و وسایل شنا و فروشگاه‌های عرضه مواد غذایی، رستوران‌ها و کافه‌ها از دیگر جاهای دیدنی متل قو هستند.

بهترین زمان سفر به متل قو

شما می‌توانید در تمام فصول سال به متل قو سفر کنید؛ اما طبق نظر بسیاری از گردشگران اوایل اردیبهشت تا اواخر شهریور بهترین زمان سفر به این شهر ساحلی هستند. متل قو در نوروز بسیار شلوغ است و معمولاً ترافیک بسیاری در آن شکل می‌گیرد که ممکن است برای بسیاری ناخوشایند باشد. فصل بهار آکنده از عطر و طراوت شکوفه‌های بهارنارنج است و فصل تابستان نیز زمان مناسبی برای استفاده از تفریحات آبی به شمار می‌رود. پاییز متل قو با چشم‌اندازهای خیره‌کننده و بارش باران نیز زمانی فوق‌العاده برای سفر به این شهر است.

کد خبر 590449

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۹:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۲۹
    0 0
    آره خیلی قشنگه من خودم شهرک صنعتی شرکت ارد سر کارم