شهرام معینی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، درخصوص تفاهمنامه ۴۰ میلیارد دلاری ایران و روسیه، اظهار کرد: این یک قرارداد نیست و فقط تفاهمنامه است. هرگاه دو کشور درخصوص موضوعاتی گفتوگو میکنند و به نتایجی برای همکاری در آینده میرسند، تفاهمنامه امضا میکنند اما امضای تفاهمنامه به معنای داشتن تعهدی توسط طرفین نخواهد بود.
وی افزود: تفاهمنامه به طور بالقوه میتواند به قرارداد تبدیل شود اما به طور بالفعل اساساً قرارداد نیست و آثار عملی ندارد.
این اقتصاددان گفت: در گذشته چندین مرتبه شرکت گازپروم و روسیه تفاهمنامههایی با موضوع مشابه با ایران مطرح کردهاند اما در عمل منجر به قرارداد یا اقدام عملی نشده است.
معینی اضافه کرد: اصولاً اعداد و ارقام تفاهمنامهها جدی نیست، به همین دلیل مبالغ قابل توجهی در تفاهمنامهها ذکر میشود زیرا قرار نیست نتایج عملی داشته باشد.
وی ادامه داد: اگر این تفاهمنامه منجربه قرارداد شود، نتایج خوبی برای ایران به همراه خواهد داشت اما پیش از آن باید توجه داشت که این تفاهمنامه اکنون هیچ بار حقوقی ندارد و الزام عملی ایجاد نمیکند. اگر منافع طرف مقابل با اجرای این قرارداد تضمین شود الزام عملی برای آن ایجاد میکند.
به گزارش ایمنا، شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه سهشنبه _بیستوهشتم تیرماه_ تفاهمنامهای به ارزش حدود ۴۰ میلیارد دلار در زمینه توسعه میدانهای گازی کیش و پارس شمالی، فشارافزایی میدان پارسجنوبی، توسعه شش میدان نفتی، سوآپ گاز و فرآورده، تکمیل طرحهای الانجی، احداث خطوط لوله صادرات گاز و دیگر همکاریهای علمی و فناورانه امضا کردند. هماکنون نیز چهار میلیارد دلار قرارداد با شرکتهای مختلف روسی برای سرمایهگذاری در حال اجرا است.
محسن خجستهمهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: از ۴۰ میلیارد دلار تفاهمنامه امضا شده با گازپروم روسیه، ۲۵ میلیارد دلار برای توسعه میدانهای گازی و تکمیل پروژه الانجی و ۱۵ میلیارد دلار برای توسعه شش میدان نفتی صرف خواهد شد که توسعه کرنج، آذر، چنگوله، آب تیمور و منصوری ازجمله این میدانها هستند.
وی افزود: بناست به سرعت کار مطالعات مفاد تفاهمنامهای که به امضا رسید، انجام شود و بلافاصله در صورت موافقت شرکت ملی نفت ایران با پیشنهاد فنی و اقتصادی طرف سرمایهگذار و شرکت گازپروم وارد مرحلهی انعقاد قرارداد شویم که این همکاریها از نوع بلندمدت خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: هماکنون قرارداد سرمایهگذاری در هفت میدان نفتی با شرکتهای متعدد روسی داریم که ارزش این قراردادها حدود چهار میلیارد دلار است و پیشرفت قابل توجهی دارند که میدانهای پایدار غرب و آبان در منطقه غرب کشور از جمله این میدانها هستند.
خجستهمهر از بهرهبرداری فاز ۱۱ پارسجنوبی تا پایان امسال خبر داد و گفت: توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با شروع به کار دولت سیزدهم و با اتکا به توان داخل برای تولید زودهنگام به سرعت در حال انجام است و امروز تقریباً حفاری بخشی از چاهها و خرید کالا و تجهیزاتش به پایان رسیده است.
وی با یادآوری اینکه در زمستان پارسال برای نخستین بار حداکثر مقدار تولید از میدان مشترک پارسجنوبی به ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز رسید، تصریح کرد: نخستین ردیف پالایشگاه فاز ۱۴ نیز پارسال (۱۴۰۰) به بهرهبرداری رسید و سه ردیف دیگر این پالایشگاه نیز تا پایان امسال به بهرهبرداری میرسند.
توسعه همکاری گازی ایران و روسیه با امضای تفاهمنامه با گازپروم
مجید چگنی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، با بیان اینکه همکاری گازی ایران و روسیه با امضای تفاهمنامه با گازپروم روسیه توسعه مییابد، گفت: طی روزهای گذشته، تفاهمنامهای با شرکت گازپروم به امضا رسید که براساس آن، همکاریهای خود را در حوزه تجارت گاز، توسعه خواهیم داد.
وی ادامه داد: همکاریهای ما با شرکت گازپروم در حوزه سوآپ گاز به کشورهای همسایه و مشارکت با آنان در این بخش است که البته مقدار آن هنوز تعیین نشده، اما با امضای این تفاهمنامه بهزودی و در آینده نزدیک، این مهم به انجام خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران توسعه در تجارت گاز با کشورهای همسایه را از مهمترین اهداف امضای این تفاهمنامه مطرح کرد و گفت: همکاری درباره احداث خطوط انتقال گاز و طرحهای مورد نظر در این زمینه با کشورهای همسایه، براساس توافق انجامشده، با مشارکت گازپروم خواهد بود.
چگنی با بیان اینکه مشارکت در پروژههای الانجی از دیگر زمینههای همکاری است که کشور روسیه به انجام آن، اظهار تمایل کرده است، تصریح کرد: کشورهای همسایه برای اجرای طرحهای ذکرشده، در اولویت هستند و هم اکنون مذاکراتی با کشورهای همسایه در این زمینه آغاز شده است که در آینده هم ادامه خواهد داشت.
نظر شما