لطمه‌های ناشی از نبود تنوع‌زیستی کافی بر کره خاکی چیست؟

تنوع‌زیستی به‌معنای وجود شکل‌های متنوع حیات بر کره خاکی است که سلامت اکوسیستم را به تصویر می‌کشد؛ بیست‌ودوم ماه می هر سال به عنوان «روز جهانی تنوع‌زیستی» معرفی شده است.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، «تنوع زیستی» واژه‌ای ساده به نظر می‌رسد که کاربردهای بسیاری را دربرمی‌گیرد. واژه «تنوع» به تنهایی به گستره‌ای از چیزهای مختلف اشاره دارد و «زیست» نیز به معنای زندگی است. در نتیجه، تنوع زیستی بر گوناگونی زندگی روی کره خاکی دلالت می‌کند که هر چه میزان آن بیشتر باشد، سلامت و رفاه موجودات زنده نیز بیشتر خواهد بود. به عبارت دیگر، تنوع‌زیستی به تعداد گونه‌های گیاهی، جانوری، میکروارگانیسم‌ها، تفاوت در اکوسیستم‌های طبیعی و تنوع ژن‌ها در موجودات زنده اشاره دارد و می‌تواند حتی یک تک‌سلولی در اعماق دریاها و یا یک گل تنها در بیابانی بزرگ را در بر گیرد.

امروزه بحران‌هایی نظیر تغییرات اقلیمی و آلودگی هوا بر دنیا حاکم است که تنوع‌زیستی می‌تواند اثرات آن را بر موجودات ساکن در کره خاکی به حداقل برساند. در واقع، هرچه تنوع‌زیستی بیشتر باشد، تاب‌آوری انواع گونه‌های جاندار در مقابل این بحران‌ها نیز بیشتر خواهد بود که در نتیجه، اثرات آن‌ها نیز بر کره سرخ به حداقل خواهد رسید. مردم سراسر دنیا، همه ساله بیست‌ودوم ماه می را به مناسبت روز جهانی تنوع‌زیستی در کنار یکدیگر جشن می‌گیرند تا از این طریق، اهمیت آن را بر رفاه موجودات زنده به تصویر بکشند.

تاریخچه روز جهانی تنوع زیستی

روز جهانی تنوع‌زیستی برای اولین بار در سال ۱۹۹۳ به جهانیان اعلام شد که در آن زمان، مردم در بیست‌ونهم ماه دسامبر هر سال، رویدادهایی برای بزرگداشت این روز برگزار می‌کردند. پس از گذشت تنها هفت سال یعنی در سال ۲۰۰۰، تاریخ روز جهانی تنوع‌زیستی تغییر یافت و به بیست‌ودوم ماه می منتقل شد و از آن پس تا کنون، همه ساله مردم در همین تاریخ، رویدادهایی برای به تصویر کشیدن اهمیت تنوع‌زیستی برگزار می‌کنند.

ترویج زراعت تک‌کشت، که در آن در هر مزرعه تنها یک محصول خوراکی پرورش داده می‌شود، اثرات منفی بسیاری بر تنوع‌زیستی به جا گذاشته است. به عنوان مثال، بسیاری از ساکنان هر منطقه از کره خاکی، بدون آگاهی از انواع هویج (یا سایر محصولات زراعی) به مصرف تنها یک گونه از آن می‌پردازند و از مزایای خوردن سایر انواع هویج‌ها بی‌بهره می‌مانند. این در حالی است که طی دهه‌های گذشته، به عنوان مثال در هر زمین کشاورزی تنوعی از هویج‌ها پرورش داده می‌شد و مردم با مصرف آن‌ها از مزایای زیادی برخوردار می‌شدند. از سوی دیگر، ترویج زراعت تک‌کشت منجر به ناپدید شدن بسیاری از انواع گونه‌های خوراکی نظیر موز شد به طوری که امروزه تقریباً تنها یک گونه موز در میان مردم سرو می‌شود. این اتفاق‌ها تنها چند مورد از لطمه‌های ناشی از نبود تنوع‌زیستی کافی بر کره خاکی است، با این حال چنانچه راه‌حلی برای حفظ جانداران مختلف ارائه نشود، در آینده نزدیک مشکلات بیشتری پیش روی موجودات زنده و محیط زیست قرار خواهد گرفت.

همه ساله در روز جهانی تنوع‌زیستی، موضوع ویژه‌ای به مردم سراسر جهان معرفی می‌شود تا علاقمندان دست به دست هم برای ترویج دانش خود در این زمینه و آگاهی هرچه بیشتر سایرین از اهمیت تنوع‌زیستی بکوشند و رفاه را برای خود و سایر موجودات زنده به ارمغان بیاورند.

چگونه می‌توان روز جهانی تنوع زیستی را جشن گرفت؟

گرامیداشت روز جهانی تنوع‌زیستی می‌تواند رویدادهای بسیار جالبی را در برگیرد و حتی به سرو خوردنی‌های لذیذ منجر شود. به عنوان مثال، مردم می‌توانند به بازدید از مزارع کشاورزی در محیط‌های اطراف زندگی خود بپردازند و از خوردن محصولات تازه و خوشمزه آن‌ها نهایت لذت را تجربه کنند. علاوه بر این، والدین و مربیان می‌توانند با استفاده از محصولات کشاورزی و میوه‌های رنگارنگ، یک رنگین‌کمان یا اشکال مختلفی را برای فرزندان خود به وجود آورند تا از همین سنین کودکی، آن‌ها را با اهمیت وجود تمام محصولات در کنار یکدیگر آگاه کنند.

همچنین افرادی که علاقه‌مند به شرکت در رویدادهای مربوط به روز جهانی تنوع‌زیستی هستند، می‌توانند با حضور در فضاهای سبز و طبیعی به پاکسازی آن‌ها از آلودگی کمک کنند تا از این طریق، رشد بهتر را برای پوشش‌های گیاهی به عنوان منابعی ارزشمند در حفظ تنوع‌زیستی به ارمغان بیاورند. از بین بردن گیاهان هرز نیز از دیگر اقداماتی است که می‌تواند در این روز توسط مردم انجام شود و رشد بهتر و بیشتر سبزی‌ها و سایر پوشش‌های سبز مفید را در پی داشته باشد. حضور در طبیعت و تماشای زیبایی‌های محیط از دیگر اقدامات مفید در روز جهانی تنوع‌زیستی به حساب می‌آید که می‌تواند به افزایش آگاهی بشر از اهمیت این روز منجر شود.

کد خبر 576781

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.