«مرتضی افقه» در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزارتومانی نیز همچون یارانه ۴۵ هزار و۵۰۰ تومانی بخشی از قدرت خرید از دست رفته مردم ناشی از افزایش قیمتها را جبران میکند، اما باید دید منبع تأمین این یارانه کجاست. درحالیکه موانع فروش نفت هنوز رفع نشده است، اگر دولت برای تأمین این مبلغ اقدام به استقراض کند منجر به تشدید تورم خواهد شد.
وی افزود: البته به نظر میرسد بخشی از این یارانه از محل افزایش قیمتها تأمین خواهد شد، همین موضوع نیز اقتصاد را درگیر چرخه تورمی خواهد کرد. مسئله این است که اقتصاد کشور به نحوی اداره میشود که تورم تداوم دارد؛ بنابراین هر میزان یارانهای که پرداخت شود ممکن است اکنون قدرت خرید مردم را جبران کند، اما اگر همچون یارانه پیشین مقدار یارانه ثابت بماند، با افزایش تورم در دو سه سال آینده این میزان مستهلک میشود.
این اقتصاددان گفت: عملاً قیمتها افزایش یافته و قدرت خرید مردم پس از مدت کوتاهی مجدداً کاهش مییابد؛ بهطوریکه شاهد ریزش طبقه متوسط به خط فقر و فقیرتر شدن فقرا خواهیم بود. کالابرگ نیز با یارانه نقدی تفاوت چندانی ندارد. البته ممکن است افراد با یارانه نقدی کالاهای دیگری خریداری کنند که تأثیرات تورمی در سایر بازارها خواهد داشت، اما کالابرگ به همان کالاهای مورد نظر دولت اصابت میکند.
افقه اضافه کرد: در زمان دفاع مقدس تجربه تخصیص کالابرگ وجود دارد؛ در آن زمان نیز افرادی که به آن کالای خاص نیازی نداشتند، کالابرگ خود را به فروش میرساندند و با پول آن کالاهای دیگری خرید میکردند. به عبارتی، کالابرگ با فاصله زمانی همان تأثیر یارانه نقدی را بر بازار خواهد داشت.
وی تصریح کرد: به هر روی اکنون که با سیاستهای اشتباه، عده زیادی از مردم با مشکلات معیشتی درگیر شدهاند، گریزی از یارانه چه به صورت نقدی، کالابرگ، کوپن یا جیرهبندی وجود ندارد.
این اقتصاددان درخصوص اثرات رفاهی افزایش یارانهها گفت: در کوتاه مدت این یارانهها فقر را کاهش میدهد، اما تأثیرات رفاهی نخواهد داشت. در شرایطی که بیش از ۵۰ میلیون از مردم ایران زیر خط فقر هستند، کشور با رفاه فاصله دارد و پرداخت یارانهها فقط فشار فقر را کاهش میدهد و بخشی از قدرت خرید از بین رفته مردم را جبران میکند.
نظر شما