به گزارش خبرنگار ایمنا، در مسیر زندگی انتخابهای بسیار مهم و سرنوشتسازی وجود دارد که انتخاب رشته تحصیلی و شغل مناسب یکی از مهمترین آنها است و در آینده فرد بسیار تأثیر گذار است. انتخاب رشته تحصیلی و شغل ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر دارد؛ بنابراین بهتر است با توجه به شغل مورد علاقه، رشته تحصیلی مورد نظر خود را انتخاب کنیم. یکی از رشتههایی که در دفترچه انتخاب رشته کنکور مشاهده میشود امور گمرکی است که داوطلبان در صورت علاقهمندی به این رشته باید پیش از انتخاب، اطلاعاتی پیرامون آن کسب کنند. در ادامه به بررسی و معرفی رشته مدیریت امور گمرکی میپردازیم:
معرفی رشته امور گمرکی
یکی از مهمترین و سرنوشتسازترین مسیرها انتخاب رشته کنکور است؛ بنابراین بهتر است پیش از انتخاب رشته، اطلاعاتی پیرامون گزینه مدنظر خود کسب کنید. یکی از رشتههای موجود در دفترچه انتخاب رشته کنکور، امور گمرکی است و بیشتر داوطلبانی که رتبه و تراز مناسب برای انتخاب رشته این مجموعه کسب کردهاند به دنبال یافتن اطلاعاتی پیرامون مباحث، دروس و بازار کار این رشته هستند.
نقش گمرک چیست؟
گمرک در حمایت از تولیدات داخلی و اجرای مطلوب سیاستهای تجاری خارجی نقش مهمی دارد و نیروهای انسانی سازمان گمرک با گذراندن دورههای آموزشی میتوانند دانش و تجربه کافی را برای انجام وظایف خود کسب کنند.
هدف از فراگیری رشته امور گمرکی
نقش مهم و حساس گمرک در حمایت از صنایع داخلی و اجرای مطلوب سیاستهای تجارت خارجی ایجاب میکند که نیروی انسانی سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران با گذراندن دورههای آموزشی عالی، دانش و تجربه مورد نیاز را برای توانایی انجام وظایف محوله و کارایی مطلوب کسب کند. دوره کاردانی امور گمرکی با برنامهای که پاسخگوی نیازهای روز جامعه گمرکی جمهوری اسلامی ایران است، میتواند کادری آموزش دیده را برای بخش دولتی و خصوصی تربیت کند. هدف این دوره تربیت افرادی است که بتواند قسمتی از نیروی انسانی مورد نیاز بخش دولتی را به ویژه در ارتباط با اجرای قانون امور گمرکی در آئیننامه اجرایی آن، مقررات صادرات و واردات و دیگر قوانین و مقررات مرتبط با گمرک تأمین کند.
تواناییهای لازم برای ورود به رشته مدیریت امور گمرکی
مدیران گمرک با نظارت و راهنمایی کارگزاران برنامهریزی، سازماندهی، هدایت، کنترل و ارزیابی فعالیت ادارات یا مؤسسات را انجام میدهند؛ این شغل بسیار رسمی و اداری است به همین دلیل داوطلب باید علاوه بر داشتن مهارتهایی مانند ارتباط و آشنایی با زبان انگلیسی به فعالیتهای خدماتی نیز علاقهمند باشد. در ادامه تواناییهای لازم رشته امور گمرکی را مشاهده میکنید:
- درک عالی از مقررات تجارت بینالمللی، انطباق و گمرک
- آگاهی از کلیه مقررات
- به خاطر سپردن روندهای پرونده برای حل مسائل پیشرو
- شناخت کامل نسبت به کالاها و اموال مختلف
- علاقهمندی به فعالیت در محیطهای سازمان یافته
- تسلط به مهارتهای کامپیوتری
دروس رشته امور گمرکی در دانشگاه
شناخت و آشنایی با دروس رشتههای مختلف به داوطلبان کمک میکند در رابطه با رشته مورد نظر خود اطلاعات بیشتری کسب و راحتتر تصمیمگیری کند زیرا ممکن است شخصی به رشته امور گمرکی علاقهمند باشد، اما با برخی از دروس این رشته مشکل داشتهباشد؛ بنابراین اگر پیش از انتخاب رشته با دروس رشته آشنا نشود، ممکن است با افت تحصیلی مواجه و ترک تحصیل کند.
مدت مجاز تحصیل در مقطع لیسانس حدود چهار سال و برابر با هشت نیمسال تحصیلی است که این مهلت بر اساس تبصره و قوانین وزارت علوم قابل تغییر است. دانشجو نیز تا زمانی که تمامی تعداد واحدهای خود را پاس کند، میتواند در چهارچوب قوانین موجود دانشگاه به ادامه تحصیل بپردازد؛ بنابراین کسب اطلاع از دروس عمومی و اختصاصی هر رشته برای تحصیل کمککننده است.
دروس پایه و اصلی رشته امور گمرکی
دروس اصلی و پایه رشته امور گمرکی عبارت است از:
- اقتصاد خرد
- اقتصاد کلان
- ریاضیات پایه
- کلیات حقوق
- حقوق و مقررات مدنی
- حقوق تجارت
- حقوق اساسی و آشنایی با تشکیلات جمهوری اسلامی ایران
- مبانی سازمان و مدیریت
- مالیه عمومی و خطمشی مالی دولتها
- مسائل بانکی و اعتبارات اسنادی
- مکاتبات بازرگانی به زمان انگلیسی
- اصول بیمه
دروس تخصصی رشته امور گمرکی
دروس تخصص رشته امور گمرکی عبارت است از:
- قوانین و مقررات گمرکی
- طبقهبندی کالا
- شیمی کانیها و فلزات
- شناخت الیافسنجی و مصنوعات آنها
- سازمان و کنوانسیونهای بینالمللی گمرکی
- آشنایی با صنعت حمل و نقل
- مقررات عمومی صادرات و واردات
- زبان انگلیسی متون تخصصی
- سازمان و وظایف گمرک
بازار کار رشته امور گمرکی
مهمترین بخش انتخاب رشته که تأثیر مستقیمی بر آینده داوطلب دارد، موقعیت شغلی و بازار کار رشته تحصیلی است؛ زیرا دانشجویان امیدوارند پس از تحصیل در دانشگاه، شغلی متناسب با تحصیل خود و با درآمدی مناسب بیابند. فارغالتحصیلان دوره کاردانی امور گمرکی قادر به انجام فعالیتهایی از جمله ارائه خدمات مفید در مشاغل ارزیاب گمرک، مدیر امور گمرکی، کارشناسی امور گمرکی (در صورت کسب تجارب و احراز شرایط) و سایر امور فنی و اجرایی مربوطه جهت اجرای وظایف اصلی گمرک ایران هستند. به طور کلی موقعیتهای شغلی و بازار کار رشته امور گمرکی با توجه به علاقه داوطلب و فراخوانهای استخدامی در سطح مطلوبی قرار دارد.
نظر شما