به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، پارکها و فضاهای سبز از زمان پیدایش شهرها از اهمیت ویژهای برخوردار بوده؛ چرا که مزایای بسیاری برای مناطق و ساکنان آنها در پی داشته است. با این حال، طراحی نادرست شهری از یکسو و سیاستهای مدیران از سوی دیگر، همواره باعث شده است اغلب مردم دنیا به طور نابرابر از وجود فضاهای سبز بهره ببرند. به عنوان مثال، در شهرهای آمریکایی افراد سیاهپوست به مراتب کمتر از مناطق غنینشین و سفیدپوستان به پارکها در نزدیکی محل زندگی خود دسترسی دارند و در نتیجه، کمتر نیز از مزایای بیشمار این مکانهای عمومی برخوردار میشوند. پارکها از جنبههای مختلف، زندگی شهری را تحت تأثیر قرار میدهد که در ادامه به معرفی بهترین مزایای آنها پرداخته میشود.
رونق اجتماعی
پارکها یکی از پیچیدهترین عناصر شهری بهشمار میرود که میتواند با کاربردهای مختلف خود، به بهترین شکل ممکن، رونق را برای جوامع در پی داشته باشد. عملکرد این فضاهای سبز بسیار تخصصی است و میتواند نیاز بشر را به وجود جاذبههای بصری تأمین کند. از سوی دیگر، فضاهای سبز میتواند به شهرها و مناطق هویتی دوباره ببخشد و به عنوان ابزاری بسیار قدرتمند برای رونق اجتماعی عمل کند.
توسعه اقتصادی
پارکها از جنبههای مختلف نظیر حفظ محیط زیست، زیباییشناسی و تأمین نیازهای تفریحی، مزایای بیشماری را برای ساکنان شهری به ارمغان میآورد، ضمن اینکه میتواند به عنوان منبعی برای رونق اقتصادی عمل کند. وجود فضاهای سبز ارزش داراییها را بیشتر میکند، درآمدهای شهری را میافزاید، به گردهم آمدن سرمایهگذاران و متخصصان منجر میشود و در نهایت بازنشستگان را برای گذراندن زندگی در محیطی سبز و پاک به خود جذب میکند.
ایجاد مناطقی با امنیت بیشتر
اگرچه بسیاری از مردم جهان بر این باور هستند که وجود فضاهای سبز میتواند به گردهم آمدن افراد سودجو و در نتیجه ارتکاب جرم منجر شود، با این حال شواهد عکس این فرضیه را نیز به اثبات رسانده است. در واقع، تجربه نشان داده است که در مناطقی با بیشترین نرخ وجود پارک، ساکنان کمتر مورد آزار از سوی افراد متجاوز قرار میگیرند، ضمن اینکه مردم نیز در حمایت از همسایگان خود، مشتاقتر عمل میکنند.
افزایش مشارکت شهروندی
مشارکت شهروندی به فرآیند عملکرد جمعی اشاره دارد که مردم و گروهها را به حضور در پیادهسازی پروژههای مختلف برای تحقق اهداف مشترک سوق میدهد. در زمینه پارکها و فضاهای سبز، مشارکت اجتماعی به مدیران شهری و کارمندان امکان سهیمسازی مستقیم مردم را در طراحی، برنامهریزی و مدیریت منابع شهری فراهم میآورد. مشارکت اجتماعی اگرچه گاهی اوقات میتواند جدالآفرین باشد، با این حال در اغلب موارد مزایای بیشماری در پی دارد و میتواند به عنوان یک عنصر اساسی در ایجاد فضاهای سبز موفق شهری عمل کند.
زیرساختهای سبز
مدیران شهری نباید تنها به توسعه زیرساختهایی نظیر جادهها، سیستمهای آب و فاضلاب و خدمات شهری بپردازند، بلکه لازم است برای به ارمغان آوردن مزایای بیشمار فضاهای سبز برای شهرها و مردم، گسترش این مکانها را نیز در رأس اهداف خود قرار دهند. وجود فضاهای سبز در شهرها میتواند به حفظ و حتی افزایش تنوع زیستی منجر شود و مزایایی مانند پایداری هوا و آب، سلامت شهرنشینان و نشاط آنها را در پی داشته باشد. از سوی دیگر، زیرساختهای سبز، یک سیستم حمایتی بهشمار میرود که میتواند به حفظ زندگی طبیعی مردم کمک کند که این امر به سهم خود در افزایش سلامت جسمی و رفاه شهرنشینان نقش مهمی به عهده دارد.
افزایش قدرت یادگیری در کودکان
دوران کودکی فرایندی بسیار مهم به حساب میآید که میتواند زندگی افراد را برای همیشه تحت تأثیر قرار دهد و جالب اینکه از یک فرد به دیگری متفاوت است. بسیاری از افراد در سالهای ابتدایی زندگی خود یاد میگیرند به طور فعال در فرآیندهای جمعی مشارکت کنند که این امر میتواند به افزایش فعالیت آنها در مدارس و سایر دورههای آموزشی کمک کند. وجود فضاهایی غیر از محیط مدرسه برای افزایش قدرت یادگیری در کودکان بسیار حائز اهمیت است که در این راستا، حضور آنها در پارکها و فضاهای سبز میتواند بسیار اثربخش باشد.
زمینهسازی برای برگزاری نمایشگاههای هنری و رویدادهای فرهنگی
پارکهای شهری همواره برای پیوند مردم با هنر و برگزاری رویدادهای فرهنگی موفق عمل کرده است. به عنوان مثال، در قرن نوزدهم پارکها به عنوان مراکزی مهم برای پخش موسیقی و برگزاری کنسرتها بهشمار میرفت و این در حالی بود که با آغاز قرن بیستم، رویدادهای دیگری نظیر تئاتر، ورزش و مسابقات مختلف در پارکها به وفور مردم را گردهم جمع میکرد.
نظر شما