به گزارش خبرنگار ایمنا، دانشگاه ارومیه با داشتن یازده دانشکده و مرکز آموزش عالی و پنج پژوهشکده و مرکز مطالعاتی، تحقیقاتی و خدماتی، پردیس دانشگاهی، مرکز آموزش زبان، مرکز نیمهحضوری، مرکز رشد و موزه تاریخ طبیعی بزرگترین دانشگاه غرب کشور و یکی از معتبرترین دانشگاههای جامع دولتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که در غرب شهر ارومیه تأسیس شده است. دانشگاه ارومیه یکی از برترین دانشگاههای ایران در حوزه علوم مهندسی و پایه است که در رتبهبندی دانشگاههای ایران براساس بازده علمی، جزو هفت دانشگاه برتر پژوهشمحور کشور و براساس گزارش رتبهبندی دانشگاههای دولتی، بهعنوان سطح دوم کیفی شناخته شده است.
تاریخچه تأسیس دانشگاه ارومیه
بنای ابتدایی دانشگاه ارومیه توسط جوزف کاکرن، پزشک آمریکایی متولد ارومیه در اواخر قرن نوزدهم و در محل فعلی پردیس شهر دانشگاه ارومیه ساخته شد. مؤسسه کاکرن با نام وستمینستر یک کالج پزشکی بود که وظیفه آموزش علوم پزشکی به دانشجویان ایرانی را بر عهده داشت. مدارک این دانشجویان به صورت مشترک توسط مظفرالدین شاه و جوزف کاکرن امضا میشد. فعالیت این مؤسسه تا زمان مرگ ناگهانی دکتر کاکرن در سال ۱۹۰۵ میلادی ادامه داشت؛ اما با گذشت زمان پردیس شهر دانشگاه ارومیه در محل کالج پزشکی جوزف کاکرن تأسیس شد.
دانشکده کشاورزی و دامپروری
به عنوان یک مرکز آموزش عالی در استان آذربایجانغربی این دانشکده در قالب آموزشکدهای در یک باغ ۱۵ هکتاری در مسیر جاده بند به ریاست مهندس «شیبانی» در سال ۱۳۴۴ تأسیس شد. در آن زمان اعضای هیئت علمی بسیار محدود بود و هر دوره تعداد ۲۰ الی ۳۰ نفر دانشجو برای آموزش در علوم کشاورزی پذیرفته میشدند. در سال ۱۳۴۸ موافقتنامهای بین بنیاد خاور نزدیک و وزارت فرهنگ وقت جهت افزایش دوره دانشکده از دو به چهار سال امضا شد و «جعفر راثی» ریاست دانشکده را برعهده گرفت.
دانشکده ارومیه
به دنبال تأسیس دانشکده کشاورزی و دامپروری، دانشکدههای دامپزشکی و علوم نیز در راستای توسعه کمی و کیفی دانشگاه به ترتیب در سالهای ۱۳۵۶ و ۱۳۵۸ افتتاح شد که منجر به تأسیس دانشگاه ارومیه شد. پس از آن فعالیت گستردهای برای توسعه پردیس نازل شد که به تدریج هر سه دانشکده به پردیس دانشگاه در روستای نازلو انتقال یافت. در سال ۱۳۵۹ دانشکده پزشکی نیز در این دانشگاه تأسیس شد. در سال ۱۳۶۴ به دنبال طرح تفکیک دانشکدههای پزشکی از وزارت علوم دانشکده پزشکی، دانشگاه ارومیه مستقل از دانشگاه علوم پزشکی به فعالیت خود ادامه داد.
دانشکدهها و گروههای آموزش
دانشکده دامپزشکی
این دانشکده در سال ۱۳۵۴ تأسیس شد و از نظر قدمت سومین دانشکده دامپزشکی ایران محسوب میشود. گروههای آموزشی این دانشکده عبارت است از:
- علوم پایه
- پاتوبیولوژی
- بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی
- جراحی و تصویربرداری تشخیصی
- بیماریهای داخلی و کلینیکال پاتولوژی
- مامایی و طیور
- میکروبیولوژی
دانشکده ادبیات و علوم انسانی
این دانشکده با هدف تأمین نیروی انسانی متخصص به عنوان چهارمین دانشکده دانشگاه ارومیه با راهاندازی گروه زبان و ادبیات فارسی در سال ۱۳۶۷ تأسیس شد. نخستین گروه دانشجویان پذیرفته شده شامل کارشناسی دبیری ادبیات فارسی در سال ۱۳۶۷ و دبیری تربیت بدنی در سال ۱۳۶۸ بود. گروههای آموزشی دایر در این دانشکده به شرح زیر است:
- علوم تربیتی
- تاریخ
- جغرافیا
- فقه و حقوق اسلامی
- معارف اسلامی
- زبان و ادبیات فارسی
- زبان انگلیسی
- زبان و ادبیات ترکی استانبولی
دانشکده علوم
این دانشکده در سال ۱۳۵۸ با پذیرش دانشجو در دو رشته علوم گیاهی و دبیری فیزیک شروع به فعالیت کرد که با گذشت زمان رشتههای آن گسترش یافت. گروههای آموزشی این دانشکده عبارت است از:
- ریاضیات
- فیزیک
- زیست شناسی
- زمین شناسی
- نانو فناوری
دانشکده فنی و مهندسی
در سال ۱۳۶۹ دانشکده مهندسی دانشگاه ارومیه با کوشش استادان فنی این شهر ازجمله دکتر «مهدی ثابت» تأسیس شد. محل اولیه این دانشکده در کیلومتر ۱.۵ جاده سرو بود که در دهه ۱۳۸۰ به مکان کنونی این دانشکده یعنی در پردیس نازلو منتقل گردید. دانشکده فنی ارومیه در حال حاضر دارای زیرگروههای زیر است:
- مهندسی عمران
- مهندسی مکانیک
- مهندسی معدن
- مهندسی صنایع
- مهندسی مواد
- مهندسی شیمی
- مهندسی پلیمر
دانشکده کشاورزی
این دانشکده جزو قدیمیترین دانشکدههای ارومیه است که شامل گروههای آموزشی زیر است:
- مهندسی آب
- زراعت و اصلاح نباتات
- علوم دامی
- مکانیک بیو سیستم
- گیاه پزشکی
- علوم و صنایع غذایی
- علوم خاک
- باغبانی
- اقتصاد کشاورزی
- اصلاح و بیوتکنولوژی
دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی
این دانشکده شامل گروههای آموزشی زیر است:
- آسیبشناسی و حرکات اصلاحی
- رفتار حرکتی
- فیزیولوژی ورزشی
- مدیریت ورزشی
دانشکده هنر
این دانشکده شامل گروههای آموزشی زیر است:
- معماری
- مهندسی شهرسازی
- نقاشی
- مرمت و احیا بناهای تاریخی
دانشکده منابع طبیعی
گروههای آموزشی این دانشکده به شرح زیر است:
- مرتع و آبخیزداری
- جنگلداری
- شیلات
دانشکده شیمی
گروههای آموزشی این دانشکده به شرح زیر است:
- شیمی تجزیه
- شیمی آلی
- شیمی معدنی
- شیمی فیزیک
دیگر دانشکدههای دانشگاه ارومیه
- دانشکده مهندسی پتروشیمی
- دانشکده برق و کامپیوتر
- دانشکده اقتصاد و مدیریت
پژوهشکدههای و مراکز تحقیقاتی دانشگاه ارومیه
- پژوهشکده میکروالکترونیک
- پژوهشکده زیست فناوری
- پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه
- پژوهشکده میکرو ماشین
- پژوهشکده مطالعات و تحقیقات آذربایجانشناسی
- مرکز تحقیقات نانو فناوری
نظر شما