به گزارش ایمنا به نقل از وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا، ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور در یک کنفرانس خبری در پاسخ به این سوال که در صورت به کار نیامدن برجام، پلان B(نقشه دوم) آمریکا چه خواهد بود، گفت: برجام از نظر ما هنوز در راستای منافع امنیت ملی ماست، در اصل به این خاطر که دوباره میتواند بر برنامه هستهای ایران محدودیت اعمال کند که از سال ۲۰۱۸ در موقعیتی قرار گرفته که توانسته به روشهایی که برای ما و بسیاری از متحدان و شرکایمان در سراسر جهان غیر قابل قبولند، پیشرفت داشته باشد.
پرایس ادامه داد: اگر ما در موقعیت بازگشتی دوجانبه به پایبندی کامل به برجام قرار بگیریم، کاری که میکند این خواهد بود که دوباره سختترین مقررات نظارت و راستیآزمایی را که تا به حال مورد توافق قرار گرفته، دوباره اعمال میکند. نکته مهم دیگر این است که موجب طولانیتر شدن زمان گریز [هستهای] ایران خواهد شد، یعنی مدت زمانی که اگر ایران بخواهد مسیر تسلیحاتی شدن را در پیش بگیرد، بتواند مواد شکافتپذیر لازم را به دست بیاورد. بازگشت به برجام باعث طولانیتر شدن این بازه زمانی خواهد شد که برای ما به طرز غیرقابل قبولی کوتاه است.
او همچنین گفت: بنابراین ما میدانیم که وضعیت موجود نمیتواند مدت زیادی ادامه پیدا کند. یا ما در موقعیت بازگشت به پایبندی به برجام قرار میگیریم و شاهد اعمال دوباره آن محدودیتها بر برنامه هستهای ایران خواهیم بود یا مسیر دیگری را در پیش میگیریم. از ابتدا برای ما روشن بود که هیچ وقت تضمینی برای بازگشتی دوجانبه به پایبندی وجود نداشت. هیچ وقت امری قطعی نبود. بنابراین، بحث و گفتوگو با متحدان و شرکایمان در زمینه رویکردی جایگزین چیزی نیست که در همین چند روز یا چند هفته اخیر در پیش گرفته باشیم. ما ماههاست که این بحثها را با متحدان و شرکایمان در جهان داریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا علاوه بر این گفت: رئیس جمهور بایدن تعهد دارد که ایران هیچ گاه نتواند به یک سلاح هستهای دست پیدا کند. اگر برجام دوباره اجرایی شود، وسیله این کار خواهد بود. اما با متحدان و شرکایمان در جهان همکاری میکنیم تا ابزاری برای عملی کردن این تعهد رئیس جمهور بایدن تعیین کنیم، چه برجامی در کار باشد چه نباشد.
پرایس در پاسخ به اینکه آیا گزینه نظامی روی میز است، گفت: ما بر این باوریم که دیپلماسی و گفتمان موثرترین، پایدارترین و بادوامترین ابزار را برای اطمینان یابی از اینکه ایران هیچ گاه به یک سلاح هستهای دست پیدا نمیکند، در اختیار ما میگذارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه در توضیح برخی ارزیابیهایی که درباره وقفه در مذاکرات وین و آینده برجام مطرح شدهاند، گفت: میخواهم درباره این موضوع با صراحت صحبت کنم چون میدانم که برخی اطلاعات نادرست در این باره وجود داشته است. هیچ «ارزیابی سریای» مبنی بر این وجود ندارد که بازگشت دوجانبه به اجرای کامل برجام دیگر در راستای منافع ملی ما نیست.
او افزود: کارشناسان ما در اینجا و در جامعه اطلاعاتی و جاهای دیگر مدام در حال ارزیابی مزایای بازگشت بالقوه به برجاماند. معیاری که استفاده میکنیم، این است. ما موقعیت فعلیمان را با مزایای بالقوه بازگشت احتمالی به برجام مقایسه میکنیم. در این مرحله، چنین بازگشتی همچنان ما را به مهمترین و فوریترین اهدافمان در زمینه عدم اشاعه تسلیحات هستهای میرساند و حداقل از دید دولت، قویاً در راستای منافع ملی ماست. به همین دلیل است که ما همچنان حداقل فعلاً به دنبال بازگشتی دوجانبه به پایبندی هستیم.
پرایس در این راستا گفت: ممکن است زمانی فرا برسد که ارزیابیها نشان دهد برنامه هستهای ایران بیش از حد پیشرفت داشته است که اجرایی کردن بازگشتی بالقوه به برجام دیگر در راستای منافعمان نیست. اما ما هنوز به آن نقطه نرسیدهایم.
نظر شما