به گزارش خبرنگار ایمنا، مادربرد یکی از مهمترین قطعات کامپیوتر محسوب میشود و اولین چیزی که در اسمبل سیستم باید به آن توجه شود، مادربرد است. این قطعه دارای مدلهای مختلفی است که هر کدام ویژگی و خاصیتهای مختص به خود را دارد؛ به همین دلیل هر شخص متناسب با نیاز خود باید بهترین گزینه را انتخاب کند. در ادامه به ارائه نکاتی مهم برای خرید مادربرد میپردازیم:
نکات اولیه مهم در انتخاب مادربرد
مادربرد دارای ویژگیهای مختلفی است و برای انتخاب آن باید به نکات خاصی توجه شود که مهمترین آنها عبارت است از:
انتخاب سوکت مناسب: در انتخاب پردازنده سیستم میتوانید یکی از CPU برتر Intel یا AMD را انتخاب کنید، اما در هر صورت باید مطمئن شوید که برد شما سوکت مناسبی برای پشتیبانی از آن دارد. آخرین تراشههای شرکت AMD از سوکتهای AM4 استفاده میکند، در حالی که نسل ۱۰ و ۱۱ پردازندههای اینتل از سوکتهای LGA 1200 پشتیبانی میکند.
اندازه مادربرد: به طور کلی بزرگتر بودن مادربرد برابر با تعداد اسلات و پورت بیشتر است که بر همین اساس، مادربردها در سه اندازه اصلی Mini-ITX، ATX و Micro-ATX تولید میشود.
ATX: اندازه استاندارد مادربرد بوده که بیشترین فضا را برای دوشاخهها و شکافها ارائه میکند
Micro-ATX: از اندازه قبلی کوچکتر بوده و فضای کمتری برای شکافها دارد.
Mini-ITX: این اندازه برای ساخت کامپیوترهای All in One استفاده میشود؛ این اندازه تنها از اتصال یک کارت گرافیک پشتیبانی میکند و تعداد دیگر اسلاتها در آن کمتر از سایر سایزها است.
قیمت مادربرد: در خرید و انتخاب بهترین مادربرد نیازی به هزینه بالا نیست بلکه شما میتوانید یک مادربرد مناسب را با قیمتی کمتر از ۱۵۰ دلار تهیه کنید، اما در صورتی که قصد اورکلاک کردن تراشه Intel را دارید به PCIe 4.0 نیاز خواهید داشت که در این صورت باید هزینه بیشتری پرداخت کنید.
کدام چیپست مناسب است؟
پردازندهای که قصد خرید آن را دارید گزینه شما را برای خرید مادربرد محدود میکند؛ زیرا سوکت CPU فقط برای مادربردی طراحی شده است که با مدل چیپست همخوانی داشتهباشد به عنوان مثال پردازنده نسل ۱۰ یا ۱۱ اینتل به مادربردی با سوکت LGA 1200 متصل میشود؛ البته در این رابطه AMD دشواری کمتری دارد زیرا این شرکت برای تمام چیپستهای اصلی نسل فعلی خود از سوکت AM4 استفاده میکند، اما اینتل تمایل به تغییر سوکت در هر نسل دارد که البته سوکت LGA 1200 دو نسل باقی مانده است.
اگر قصد استفاده از جدیدترین تراشههای سطح بالای اینتل یا AMD را دارید برای هر کدام تنها یک انتخاب خواهید داشت، اما در صورتی که میخواهید یک کارت گرافیک و چند درایو نصب کنید، چیپستهای زیر Z590 برای اینتل و X750 برای AMD مناسب است.
پورتهای مورد نیاز در انتخاب مادربرد
یکی از مسائلی که در انتخاب مادربرد مهم است، بررسی تعداد پورتهای ورودی و خروجی مادربرد است. از جمله پورتهای مهم در هر مادربرد عبارت است از:
- USB 3 / USB 3.1 Gen1
- USB 2
- USB 3.1/3.2 Gen2
- USB Type-C
- خروجی تصویر HDMI یا DisplayPort
- پورتهای صوتی
- درگاه PS/2
- Thunderbolt
اسلاتهای RAM مورد نیاز
امروزه اکثر مادربردهای معروف از چهار اسلات RAM پشتیبانی میکند، اما مدلهای کوچکتر که پیشتر به آنها اشاره شد تنها دو اسلات دارد. افزایش RAM قدرت سیستم را تعیین میکند؛ بنابراین هر چه تعداد اسلاتهای مادربرد بیشتر باشد، مقدار RAM نیز بیشتر خواهد بود.
اسلاتهای اضافه مورد نیاز
امروزه دو اسلات PCIe x1 کوتاه که برای مواردی مانند USB و SATA استفاده میشود و PCIe x16 بلند که برای اتصال کارتهای گرافیک، کارتهای RAID و حافظههای SSD بسیار سریع کاربرد دارد، بیشتر شناخته شده است؛ بنابراین در صورتی که قصد دارید تنها یک گرافیک، چند درایو SATA یا M.2 و حتی یک کارت صدا استفاده کنید، مادربردهای ATX و Micro-ATX عملکرد خوبی را ارائه میدهد.
برخی از مادربردهای مناسب
مادربرد ایسوس مدل H110M-C
- تعداد اسلات حافظه: دو عدد
- اسلات PCI Express x16: یک عدد
- نوع سوکت پردازنده:Intel LGA 1151
- فرم فاکتور:microATX
- چیپ ست:Intel H110
- بایوس دوگانه: ندارد
- پنل اورکلاک: ندارد
مادربرد گیگابایت مدل H310M 2.0
- تعداد اسلات حافظه:دو عدد
- اسلات PCI Express x16: یک عدد
- نوع سوکت پردازنده:Intel LGA 1151
- فرم فاکتور:microATX
- چیپ ست:Intel H310
- بایوس دوگانه: ندارد
- پنل اورکلاک: ندارد
مادربرد MSI مدل B150M
- تعداد اسلات حافظه: چهار عدد
- اسلات PCI Express x16: دو عدد
- نوع سوکت پردازنده:Intel LGA 1151
- فرم فاکتور:microATX
- چیپ ست:Intel B150
مادربرد بایوستار مدل H110MHC
- تعداد اسلات حافظه: دو عدد
- اسلات PCI Express x16: یک عدد
- نوع سوکت پردازنده:Intel LGA 1151
- فرم فاکتور:microATX
- چیپ ست:Intel H110
نظر شما