به گزارش خبرنگار ایمنا، کبوترخانهها که بیشتر آنها در زمان صفویه ساختهشدهاند، عمدتاً برای جمعآوری کود و پناه دادن به کبوتران و پرندگان مهاجر مورد استفاده قرار میگرفتهاند و ارگ شیخ بهایی نیز با شش کبوتر خانه، از این قاعده مستثنا نیست.
ارگ شیخ بهایی در حصار یک باغ به مساحت ۳۰۰۰ مترمربع واقع شده و دارای هفت برج است که شش عدد از آنها کبوترخانه هستند. ارتفاع هر یک از این برجها که نظیر آنها تنها در تبریز یافت میشود، حدود ۱۴ متر است و با دیوارهای کاهگلی به ارتفاع چهار متر به یکدیگر متصل شدهاند.
تقسیمبندی این برجها در اضلاع دیوار و زوایای آنها و در قسمت ورودی ارگ، منظره زیبایی را به وجود آورده است. ورودی ارگ از طریق هشتی، اتاقهایی در بالا و پایین بنا و زیرزمین آن، به داخل ارگ راه پیدا میکند.
ارگ شیخ بهایی یا همان «هفت برج خارون» در گذشته بهمنظور فراهم کردن کود حیوانی (پرندگان) احداثشده و به جهت مصارف کشاورزی مورداستفاده قرار میگرفت که در سالهای اخیر رو به نابودی و تخریب بود.
شهرداری نجفآباد این ارگ را در سال ۱۳۸۲ با هزینهای بالغبر ۳۰۰ میلیون تومان بازسازی کرد و از آن بهعنوان یک مجموعه تفریحی بسیار بزرگ بهرهبرداری کرد. ارگ شیخ بهایی در حال حاضر بزرگترین مجموعه تفریحی غرب استان اصفهان است و اضافهشدن قسمتهایی چون چایخانه فضای سبز و آبنما به آن، روح تازهای به این مجموعه تاریخی باشکوه بخشیده است. این ارگ پس از بازسازی، در سال ۱۳۸۴ در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسید.
نظر شما