به گزارش خبرنگار ایمنا، فردیس، شهری نیممیلیون نفری بیخ گوش پایتخت است که در برخی ساعات شبانهروز در کوره ترافیک میسوزد. در این بین سگهای بلاصاحب با جثهای عظیم به صورت گلهای تردد میکنند و علاوه بر تشدید ترافیک و گاه تصادفات رانندگی، موجب وحشت و نارضایتی شهروندان میشوند. زیستگاه این سگها شهر است که نه تنها موجب ایجاد بیماریهای متعدد میشود بلکه ترس را در دل شهروندان میاندازند.
مردم فردیس در مجامع و رسانههای مختلف از کثرت جمعیت سگهای بلاصاحب، امنیت شهروندان و حتی کمکاری شهرداری فردیس برای جمعآوری سگهای بلاصاحب گلایه دارند و بارها خواستار جمعآوری این سگها از سطح شهر شدهاند. طی روزهای گذشته ویدئویی از لاشه سه قلاده سگ در حوالی نیروگاه فردیس در فضای مجازی منتشر شد، در این ویدئو فردی با فریادهای پیدرپی مردم و مسئولان را برای دیدن این صحنه دعوت و شهرداری را متهم به کشتن سگهای بلاصاحب با دارت سمی در منطقهای غیر مسکونی میکند.
به گفته عوامل شهرداری، شهرداریها باید برای زندهگیری و عقیمسازی هر قلاده سگ بلاصاحب هزینهای گزاف بپردازند، به علاوه برخی شهروندان و حامیان حیوانات از جمعآوری سگها جلوگیری میکنند و شهرداری مجبور است زندهگیری سگها را با اخذ حکم دادستانی انجام دهد.
زندهگیری؛ رویکرد شهرداری فردیس برای سگهای بلاصاحب
حسین روستایی، معاون خدمات شهری شهرداری فردیس ویدئوی منتشر شده و مسموم کردن سگهای بلاصاحب توسط عوامل شهرداری فردیس را تکذیب میکند و میگوید: رویکرد شهرداری فردیس درخصوص سگهای بلاصاحب، زندهگیری و عقیمسازی است و هرگز درخصوص کشتن آنها اقدامی انجام نداده است.
وی با بیان اینکه جمعیت سگهای بلاصاحب فردیس به بیش از چهار هزار قلاده میرسد، افزود: زندهگیری سگهای بلاصاحب در فردیس از ابتدای بهمنماه با قرارداد پیمانکاری به صورت روزانه و با اولویت گزارشهای مردمی سامانه ۱۳۷ شهرداری فردیس، در حال انجام است و تاکنون حدود ۶۰۰ قلاده سگ زندهگیری، عقیمسازی و پلاککوبی شده است که هزینه این فرآیند به ازای هر قلاده سگ برای شهرداری فردیس حدود دو میلیون تومان است.
معاون خدمات شهری شهرداری فردیس خاطرنشان میکند: با توجه به اعتراض شهروندان و مشکلاتی که از حضور سگها در محلات مختلف شهر فردیس به سامانه ۱۳۷ گزارش میشود؛ شهرداری نسبت به زندهگیری سگهای بلاصاحب اقدام میکند.
روستایی تصریح میکند: ممکن است برخی شهروندان برای کنترل جمعیت سگها و جلوگیری از حضور آنها در سطح شهر، خودسرانه اقدام به مسموم کردن آنها با غذای مسموم کنند، البته شهرداری برای زندهگیری سگها، دارتهای بیهوشی در اختیار دارد اما هرگز اقدامی برای مسموم کردن آنها نکرده است.
وی تاکید میکند: مرکز نگهداری سگهای بلاصاحب شهرداری فردیس فعال بوده و آماده پذیرش شهروندان و اصحاب رسانه برای بازدید از این مرکز است.
لزوم کنترل جمعیت سگهای بلاصاحب
اگرچه کشتن حیوانات و حیوانآزاری، حتی درخصوص حیوانات درنده، اذهان عمومی را جریحهدار میکند اما از طرفی ازدیاد جمعیت حیواناتی نظیر سگها میتواند تهدیدی برای تنوع زیستی باشد.
فردین حکیمی، مدیر کل حفاظت محیطزیست استان البرز در این خصوص میگوید: وجود سگها در مناطق حفاظت شده و زیستگاههای حیات وحش، آثار جبرانناپذیری به لحاظ ایجاد استرس، کاهش میزان زادآوری و جابهجاییهای اجباری گونههای جانوری داشته است.
وی خاطرنشان میکند: کثرت سگهای بلاصاحب در زیستگاههای حیات وحش به یکی از بزرگترین تهدیدها برای تنوع زیستی کشور و استان البرز تبدیل شده است.
مدیر کل حفاظت محیطزیست استان البرز انتقال برخی بیماریهای مشترک ویروسی و مسری میان گوشتخواران حیاتوحش را عامل تأثیرگذاری بر تهدید امنیت زیستی سایر جانوران میداند و میافزاید: تغییر ژنتیک برخی جانوران که متأثر از وجود سگها در محدوده حیات وحش و آمیزش میان سگها و گرگها است، مصداق این موضوع است که حاصل آن ایجاد گونه خطرناک گرگاسها برای انسان است.
حکیمی، سگهای بلاصاحب را یک رقیب غذایی ناخواسته در زیستگاههای حیاتوحش میداند و تاکید میکند: سگها امنیت غذایی بسیاری از گونههای مهم و در معرض خطر انقراض ازجمله یوزپلنگ ایرانی را به خطر میاندازند و شهرداریها بهعنوان متولی جمعآوری سگهای بلاصاحب در محیط شهری باید برای مدیریت جمعیت این سگها فکری بکند. سازمان همیاریهای شهرداری باید در این خصوص دستورالعملی تدوین و به شهرداریها ابلاغ کند.
تناقض دو تفکر در مورد سگهای بلاصاحب
تناقض دو تفکر حاکم درخصوص حمایت از حیوانات و کنترل جمعیت آنها بهویژه درباره سگهای بلاصاحب، کار شهرداریها را دشوارتر کرده است. مردم در حوالی خانههایشان و گوشه و کنار شهر به سگها غذا میدهند و از طرفی از شهرداری میخواهند سگها را جمعآوری کند.
جمعآوری سگهای بلاصاحب در فردیس که شهری بدون حریم مرزی با شهرهای همجوار است، دشوار است. برخیها شهرداریهای اطراف سگهای زندهگیری شده را در پهنههای باز اطراف شهر رها میکنند که موجب شده جمعیت سگها در شهر فردیس بیشتر شود؛ به طوری که جمعیت سگها در مناطق جنوبی فردیس مثل شهرک ناز و شهرک سپاه از هفت تا هشت گله فراتر میرود و مردم به ویژه زنان و کودکان را برای تردد در معابر به وحشت میاندازد.
بارها جلساتی در خصوص جمعآوری سگهای بلاصاحب با حضور شهرهای همجوار و شهرداریهای شهرهای استان تهران در استانداری البرز تشکیل شده اما نتایج مثبتی نداشته است. باید دید این بار قرار است مسئولان مربوطه این موضوع را چگونه مدیریت کنند!؟
نظر شما