در شورای مشورتی تالار هنر لابی‌گری وجود دارد؟

تالار هنر بدون شک تنها دفتر تخصصی و حمایتی از هنرهای نمایش در استان اصفهان است که نزدیک به ۲۰ سال در عرصه هنرهای نمایش شهر اصفهان فعالیت می‌کند و سالن‌های این تالار تاکنون میزبان گروه‌های مختلف نمایشی بوده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، تالار هنر اصفهان که زیر نظر سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان فعالیت می‌کند به نوعی حامی هنرمندان تئاتر شهر اصفهان است و همواره نبودن مرکز دیگری مانند تالار هنر برای حمایت از هنرمندان هنرهای نمایشی یکی از معضلات تئاتر اصفهان به‌شمار می‌رود، اما موضوع‌هایی مانند اختصاص دادن بودجه‌ای کلان برای یک نمایش تا پرداخت جزئی‌تر به گروه دیگر، احتمال نفوذ افراد و لابی‌گری، انحصارطلبیِ عده‌ای خاص و مسائل دیگری که متأسفانه در برخی از دوره‌های مدیریتی تالار هنر اصفهان دیده شده است، از جمله مباحثی است که طرح آن‌ها همواره بدون پاسخی صریح باقی‌مانده است. از این‌رو بر آن شدیم تا با مدیریت جدید این تالار گفت‌وگو کنیم و پاسخ بعضی سوالات مطرح‌شده در این‌خصوص را به صورت شفاف‌تر دنبال کنیم.

علی دادفر که پیش از این، فعالیت در حوزه خبرنگاری، مدیریت روابط عمومی هیئت‌های ورزشی، مدیریت روابط عمومی سازمان ورزشی شهرداری اصفهان، کارمند اسبق سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان و فعالیت در پروژه پیاده‌راه‌سازی چهارباغ از ابتدا تا راه‌اندازی آن را در کارنامه دارد کمتر از دو ماه است که ریاست دفتر تخصصی هنرهای نمایشی و مدیریت تالار هنر اصفهان را به عهده گرفته است.

آنچه می‌خوانید گفت‌وگوی اختصاصی خبرنگار ایمنا با علی دادفر، رئیس دفتر تخصصی هنرهای نمایشی و مدیریت تالار هنر اصفهان است.

تالار هنر چگونه از هنرمندان و گروه‌های هنری حمایت می‌کند؟

مهم‌ترین نکته این است که متولی تئاتر، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و حوزه هنری استان اصفهان است و بدون تأیید و نظر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان هیچ فعالیتی در تالار هنر انجام نمی‌شود. احساس نیاز شهرداری اصفهان در زمینه اجتماعی و فرهنگیِ مردم و نیاز حمایتی از گروه‌های هنری باعث شد تا بحث حمایتی صورت بگیرد.

شهرداری اصفهان در کنار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و حوزه هنری استان اصفهان یک بازوی توانمند برای حمایت از هنرمندان است. گروه‌های هنری آثار خود را به تالار هنر ارائه می‌کنند و ما بنا بر بضاعت، آن چیزی را که بتوانیم را در اختیارشان قرار می‌دهیم از جمله چهار پلاتوی حرفه‌ای، دو سالن نقش جهان و مهتاب و کمک مالی که به اکثر گروه‌ها پرداخت می‌شود. همچنین در بحث تبلیغات نیز در زمینه چاپ پوستر، بروشور، ساخت تیزر، عکاسی و فیلم‌برداری از آن‌ها حمایت می‌کنیم و حتی آثاری که در تالار هنر اجرا نمی‌شود در سالن‌های دیگر و در شهرستان‌ها اجرا خواهند شد و اگر ظرفیت‌های لازم را داشته باشند مورد حمایت خود قرار می‌دهیم.

در خصوص پرداخت کمک‌های مالی به گروه‌ها تا چه میزان شفافیت وجود دارد؟

فکر می‌کنم این شفاف‌سازی حداقل برای گروه‌های تئاتری وجود دارد، اما شاید از بیرون ملموس نباشد و نیاز هم نیست که در اختیار عموم قرار بگیرد. وقتی یک نمایش مجوز اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی را می‌گیرد، شورای مشورتی دفتر تخصصی هنرهای نمایشی آن نمایش را بر اساس نیازها و دیدگاه‌های شهرداری بررسی می‌کند تا مشخص شود که می‌تواند مورد حمایت قرار بگیرد یا خیر. در ادامه نیز کیفیت‌سنجی شده و بر اساس آن رتبه‌بندی و قیمت‌گذاری می‌شود و به آن گروه کمک نقدی تعلق می‌گیرد.

با حضور شورای مشورتی، نقش تالار هنر از حمایت‌کننده به انتخاب‌کننده تبدیل می‌شود و بعضاً آثاری که مورد تأیید اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قرار گرفته از سمت این شورا رد می‌شود. شورایی که در ارتباط با گروه‌ها و افراد مختلف است، آیا لابی‌گری صورت نمی‌گیرد؟

اصلاً این اتفاق نمی‌افتد! شورا هفت‌نفره است و هر فرد یک رأی دارد و نفوذ و لابی‌گریِ افراد آن‌قدر باید بالا باشد که بتوانند رأی‌های دیگر را نیز به‌دست بیاورند که تقریباً غیرممکن است. اسناد جلسات موجود است و درباره هر نمایشی جلسه برگزار و معایب و محاسن آن نیز صورت‌جلسه شده است و بر اساس رأی اکثریت که آیا این نمایش قابلیت اجرایی دارد یا خیر، انتخاب می‌شوند.

برخی آثار با سیاست‌های شهرداری اصفهان همخوانی ندارد و نمی‌توانیم از آن‌ها حمایت کنیم. سیاست این است که کمک کنیم تا تئاتر روی پای خود بایستد و اگر شهرداری اصفهان از اثری را حمایت نکرد در مکان دیگری اجرا شود، اما اینکه لابی‌گری یا تحمیل صورت بگیرد را قطعاً رد می‌کنم چون هفت نفر باید رأی بدهند. من این قول را به شما می‌دهم که نه خودم این کار را انجام دهم و نه اجازه بدهم فردی در شورا نظر شخصی خود را اعمال کند و اگر قرار است کاری انجام شود بر اساس نظر شورا باشد نه سلیقه شخصی هر فرد دیگر.

گروه‌ها و هنرمندان در هر سال چه تعداد آثاری را می‌توانند اجرا کنند؟

طبق قانون، همه کارگردان‌ها در سال می‌توانند دومرتبه به صورت فصلی؛ شش ماهه اول سال با یک اثر و شش ماهه دوم نیز با یک اثر از حمایت تالار هنر برخوردار شوند؛ مگر این‌که تالار هنر به یک کارگردان کاری را سفارشی دهد که آن جزو سهمیه کارگردان لحاظ نمی‌شود.

برخی از آثار به دلیل حضور در جشنواره‌ها نیاز دارند که ۱۰ شب اجرای عموم داشته باشند تا بتوانند در جشنواره شرکت کنند که در این خصوص اجرا را به دو بخش تقسیم کرده‌ایم که بر این اساس می‌توانند ۱۰ شب قبل از جشنواره و ۱۰ شب نیز اجرای عمومی داشته باشد و این موضوع صرفاً برای حمایت از گروه‌ها و هنرمندان است تا بتوانند در جشنواره‌ها شرکت کنند.

آیا تولید آثار خیابانی به‌صورت مشارکت با تالار هنر انجام می‌شود؟

من به آن نمایش خیابانی نمی‌گویم چون با لفظ خیابانی مشکل دارم. ما در بحث کارهای بیرونی هیچ کار مشارکتی را انجام نمی‌دهیم و متولی و اجرا کننده نیز نیستیم، اما معاونت فرهنگی شهرداری اصفهان تشخیص داده است که یک دفتر تخصصی برای آثار بیرونی تشکیل شود تا هرکدام از مراکز شهر به اجرای آثار بیرونی تمایل داشت به ما اطلاع بدهند.

چرا فراخوان‌ها در زمینه تولید کارهای بیرونی دیر اعلام می‌شود؟ در این زمینه برای نوروز ۱۴۰۱ چه برنامه‌هایی در نظر گرفته شده است؟

متأسفانه گلایه‌ها به‌حق است و ما در یک بازه زمانی کوتاه قرار می‌گیریم که راه گریزی هم نداریم و به ناچار فراخوان‌ها دیر اعلام می‌شود و زمانی برای همه گروه‌ها باقی نمی‌ماند. تقریباً برای عید نوروز به ۲۰ کار بیرونی نیاز داریم و هنوز فراخوان آن اعلام نشده است، اما گروه‌ها همیشه باید کار نوروزی و مناسبتیِ آماده داشته باشند و افرادی که با شیوه شهرداری کار کرده‌اند، می‌دانند که باید به فکر باشند و بدانند که هرسال به کار نوروزی نیاز داریم، اما تعداد و دیگر اطلاعات آن مشخص نیست!

در ادامه نیز بازبینی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام خواهد شد تا مشخص شود چه تعداد اثر از این اداره مجوز می‌گیرند، سپس شورای مشورتی آثار را می‌بیند و قیمت را تعیین می‌کند. موضوع دیگر این است که قبل از عید حالت بازارچه‌مانندی را در تالار هنر برگزار می‌کنیم تا گروه‌هایی که مجوز اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و تأیید شورای مشورتی دفتر تخصصی هنرهای نمایشی را گرفته‌اند در آن حضور پیدا می‌کنند و مدیران و معاونت‌های مناطق مختلف شهرداری نیز دعوت خواهند شد تا کارها دیده شود و آثار برگزیده از میان آن‌ها انتخاب شوند.

اینکه چه تعداد آثاری اجرا خواهند شد به عهده مناطق و معاون فرهنگی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری است و با توجه به روند کاهشی آمار کرونا بعید است برنامه‌ها تعطیل باشد و فقط ممکن است با محدودیت‌ها اجرا شود و تجمع صورت نگیرد.

افراد و گروه‌ها در تصمیمات اجراییِ تولید و نمایش آثار چه نقشی را در تالار هنر اصفهان ایفا می‌کنند؟

انسان‌ها برای من ملاک نیستند و فرقی ندارد کارگردانِ اول باشند یا کارگردان باسابقه؛ حمایت‌ها از سوی تالار هنر اصفهان به همه افراد و با توجه به اینکه موضوعات مرتبط با شهرداری اصفهان باشد تعلق می‌گیرد. در مورد گلایه‌ها همیشه باید صحبت کرد. تالار هنر، خانه همه اهالی تئاتری اصفهان است و مکان و دفتر کار من نیز به روی همه باز است.

گفت‌وگو از: جمال نوروزباقری، خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر ایمنا

کد خبر 558319

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.