مهرداد زینلیان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا درباره هفته «سلامت مردان» اظهار کرد: مردان جامعه در معرض برخی عوامل خطر قرار دارند؛ نخست به دلیل رفتارهای پرخطری که بیش از زنان از خود نشان میدهند، یا برخورد بیشتر با عوامل شغلی پرخطر در محیطهای کار؛ همچنین از نظر ژنتیکی و هورمونی نیز ریسک برخی بیماریها از جمله قلبی و عروقی و دیابت و سرطانها در مردان بیش از زنان است.
طول عمر مردان کوتاهتر است
وی مردان را بیش از زنان در معرض خطر ابتلاء و مرگومیر دانست و افزود: آمارها نیز نشان میدهد که طول عمر مردان نسبت به زنان کوتاهتر است و با اینکه مردان نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل میدهند اما امید به زندگی آنها کمتر از زنان است و میزان مرگومیر بالاتری دارند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، با اشاره به کم توجهی مردان به موضوع سلامتی، گفت: به طور کلی فرهنگ سلامت در بین زنان جامعه در مقایسه با مردان بیشتر است و زنان به دلیل خودمراقبتی و حساسیت بیشتری که نسبت به سلامت خود دارند، در زمان مناسبتری به مراقبان سلامت در مراکز جامع سلامت مراجعه میکنند.
وی مراجعه دیرهنگام مردان برای تشخیص مشکلات سلامتی را تهدید جدی برای سلامت آنها دانست و ادامه داد: این مراجعه دیرهنگام باعث میشود زمانی بیماران به مراکز درمانی مراجعه کنند که بیماری پیشرفت کرده و عوارض خود را نشان داده و فرصت زیادی برای درمان از دست رفته است.
گروه اصلی مبتلایان در دو سال پاندمی کووید
زینلیان با اشاره به بالا بودن آمار بستری و مرگومیر مردان در مقایسه با زنان در مدت دو سال پاندمی کرونا، اظهار کرد: یکی از دلایل این موضوع، رویارویی بیشتر مردان در محیطهای پرخطر با عامل بیماری است همچنین مردان در صورت بروز بیماری، معمولاً دیرتر به مراکز درمانی مراجعه میکنند و همین باعث عارضه بیشتر در آنها میشود.
وی تفکرات نادرست را مانع از مراجعه به هنگام مردان برای تشخیص و درمان بسیاری از مشکلات روحی و جسمی دانست و ادامه داد: در بسیاری اوقات، مردان فکر میکنند چون سرپرست خانوار هستند باید بیشتر محافظ دیگر اعضای خانواده باشند و این موضوع که کمتر به فکر سلامتی خودشان باشند را نوعی ایثار میدانند از سوی دیگر، شاید غرور مردانه به آنها اجازه ندهد که وقتی با مشکل جسمی یا روحی روبهرو شدند به مراکز درمانی مراجعه کنند و سعی میکنند شرایط را تحمل کنند.
این متخصص پزشکی مولکولی با اشاره به لزوم وجود سلامتی مردان برای حفظ سلامت دیگر اعضای خانواده، گفت: اگر مردان به فکر سلامت همسر و فرزندانشان باشند، باید به سلامت خود هم بها دهند و از آن مراقبت کنند؛ چراکه مردان و پدران معمولاً ستون و سرپرست خانواده هستند و اگر سلامت آنها مختل شود تأثیر مستقیم روی سلامت دیگر افراد خانواده دارد.
۵۰ درصد بیماران از مشکلات جسمی خود بیخبرند
وی ادامه داد: آمارها نشان میدهد حدود ۱۴ درصد از مردان جامعه ما در گروه سنی بالای ۳۰ سال در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مبتلا به بیماری دیابت و حدود ۳۴ درصد نیز مبتلا به بیماری فشار خون بالا هستند؛ درحالیکه حدود ۵۰ درصد این افراد از وجود بیماری در خود اطلاعی ندارند و این باعث میشود که دچار عوارض این بیماریها شوند.
زینلیان با اشاره به انجام رایگان غربالگری عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر برای جمعیت بالای ۳۰ سال، در همه مراکز جامعه و پایگاههای سلامت، اظهار کرد: انتظار داریم مردان در سن ۳۰ تا ۶۰ سالگی و میانسالی به این مراکز مراجعه کنند و از نظر ابتلاء به بیماریهای غیرواگیر خطرسنجی شوند تا اگر در معرض خطر یا مبتلا هستند اقدامات مداخلهای لازم از سوی مراقبان سلامت برای آنها انجام شود و به موقع بتوانند سلامتی را به خود برگردانند.
مراجعه ۷ درصد مردان اصفهانی برای غربالگری
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان از مراجعه تنها هفت درصد از مردان جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برای خطرسنجی و غربالگری عوامل خطر غیرواگیر به مراکز و پایگاههای سلامت خبر داد و افزود: این آمار در مقایسه با زنان بسیار کمتر است، به عبارت دیگر زنان حدود نصف پوشش مراقبتی را به خود اختصاص میدهند و این موضوع بیانگر آن است که مردان کمتر به سلامتی خود اهمیت میدهند.
وی با اشاره به انجام خطرسنجی رایگان مردان در هفته سلامت، ادامه داد: هفته سلامت مردان ایران که در هفته اول اسفند قرار گرفته، بهانه بسیار خوبی است که مردان به تمام مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مراجعه و وضعیت سلامتی خود را بررسی کنند و به این ترتیب، سلامتی را برای خود و خانوادههایشان به ارمغان بیاورند.
۲۴ درصد مردان بالای ۳۰ سال در معرض دیابت هستند
زینلیان نزدیک به ۲۴ درصد جمعیت مردان بالای ۳۰ سال جامعه را در معرض خطر دیابت معرفی کرد و گفت: اگر این افراد تغییری در سبک زندگی خود ایجاد نکنند، ظرف حدود یک سال بعد مبتلا به دیابت میشوند؛ بنابراین افرادی که در معرض خطر هستند باید هر چه زودتر برای اصلاح سبک زندگی خود با تغذیه مناسب، تحرک بدنی مناسب، دوری از استرسهای روحی و روانی و عوامل خطر دیگر مانند سیگار و دخانیات اقدام کنند تا سلامتی را به خود برگردانند.
وی آمار مراجعه هفت درصدی مردان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی به مراکز غربالگری بیماریهای غیرواگیردار را بسیار پایین دانست و ادامه داد: با توجه به اینکه خطرسنجی به شکل رایگان انجام میشود، انتظار داریم مراجعات بسیار بیشتر از این آمار شده و مردان از فرصت هفته سلامت مردان برای انجام تستهای رایگان غربالگری استفاده کنند.
سبک زندگی نادرست و ناسالم عامل افزایش سرطان
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان درباره آمار سرطان در میان مردان گفت: سرطانها در کنار حوادث جادهای و بیماریهای قلبی عروقی، یکی از سه دلیل اصلی مرگومیر در کل دنیا و کشور ما به شمار میرود و میزان بروز و شیوع سرطان در میان مردان در مقایسه با زنان بسیار بیشتر است.
وی سرطان ریه، معده، پروستات، کلرکتال و مثانه را جزو سرطانهای شایع در بین مردان جامعه معرفی کرد و افزود: میزان بروز سرطان در بین مردان ۱۶۰ مورد در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت ثبت شده و این آمار، روزبهروز در حال افزایش است و دلیل اصلی آن هم سبک زندگی نادرست و ناسالمی است که مردم به ویژه مردان در پیش گرفتهاند و باعث شده که روزبهروز فراوانی سرطان در بین مردان افزایش و سن بروز سرطان نیز روبه کاهش باشد که این موضوع جای تأمل دارد.
کمک غربالگریهای سرطان به تشخیص زودهنگام
زینلیان حدود یک سوم سرطانها را با اصلاح شیوه زندگی قابل پیشگیری دانست و گفت: آمار سرطانهای شایع در بین مردان که بیشتر ناشی از عوامل خطر محیطی به ویژه تغذیه ناسالم، سیگار و دخانیات، همین طور در مواردی مصرف الکل است، با اصلاح شیوه زندگی قابل پیشگیری و کاهش بوده و تنها کافی است که مردان با راههای پیشگیری از سرطانها آشنا شوند.
وی اکثر سرطانها را بدون علامت دانست و ادامه داد: تشخیص دیرهنگام سرطانها باعث میشود زمانی بیمار تحت درمان قرار گیرد که در عمل کار چندانی برای درمان مؤثر او نمیتوان انجام داد؛ اما اگر بتوانیم بیماری را در مراحل اولیه تشخیص دهیم تا حدود زیادی قابل درمان است. بنابراین توصیه میشود آزمایشهای غربالگری سرطان را همه افراد جامعه به ویژه مردان از سن ۵۰ سالگی به بعد انجام دهند.
نظر شما