به گزارش خبرنگار ایمنا، در ۱۶ بهمنماه ۱۳۵۷، اعضای شورای انقلاب یعنی آیتالله بهشتی، شهید مطهری و مهندس بازرگان سعی کردند فرماندهان ارتش را بدون جنگ و خونریزی با ملت متحد کنند و در این کار موفق شدند، در ادامه مردم با گل و شیرینی به استقبال ارتشیان رفتند.
در اواسط این روز، نیروهای ارتش چند وزارتخانه از جمله آموزش و پرورش، اقتصاد و دارایی، بهداری و دادگستری را به اشغال خود درآوردند و حزب توده نیز از شورای انقلاب اعلام پشتیبانی کرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز اعلام کرد که "با توجه به اینکه شانس موفقیت بختیار روز به روز کمتر میشود، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به ابراز حمایت ملایم از وی بسنده کرد."
همچنین، کیسینجر، رئیس سازمان سیا اعتراف کرد که در رابطه با پیشبینی مسائل ایران ناکام بوده است و اعلام کرد: "چیزی که ما پیشبینی نمیکردیم، این بود که یک مرد هفتاد و هشت ساله که مدت چهارده سال در تبعید بود، این نیروها را به هم پیوند بزند. بیم آن میرود که انقلاب اسلامی به سایر کشورها سرایت کند و گناه این حرکت، متوجه هدف توخالی حقوق بشر است."
در ادامه این روز اتفاق مهمی در حال رخ دادن بود و در مراسمی که در محل آمفیتئاتر مدرسه علوی برگزار شد، حکم نخست وزیری مهندس بازرگان به وی اعطا شد.
حکم و فرمان نخست وزیری که با اتفاق آرای شورای انقلاب و تصویب امام خمینی (ره) صادر شده بود، توسط آیتالله رفسنجانی در حضور حضرت امام (ره) و مهندس بازرگان قرائت شد.
امام خمینی (ره) در حکم نخست وزیری بازرگان، وی را موظف به انجام رفراندوم تغییر نظام به جمهوری اسلامی، تشکیل مجلس مؤسسان برای تصویب قانون اساسی، برگزاری انتخابات مجلس شورا طبق قانون اساسی جدید و انتخاب هیئت وزیران بدون در نظر گرفتن روابط حزبی کرد.
در قسمتی از متن این حکم آمده است: "جناب آقای مهندس مهدی بازرگان بنا به پیشنهاد شورای انقلاب، بر حسب حق شرعی و حق قانونی ناشی از آرای اکثریت و قاطع قریب به اتفاق ملت ایران که طی اجتماعات عظیم و تظاهرات وسیع و متعدد در سراسر ایران نسبت به رهبری جنبش ابراز شده است و به موجب اعتمادی که به ایمان راسخ شما به مکتب مقدس اسلام و اطلاعی که از سوابقتان در مبارزات اسلامی و ملی دارم، جنابعالی را بدون در نظر گرفتن روابط و حزبی بستگی به گروهی خاص، مأمور تشکیل دولت موقت مینمایم تا ترتیب اداره امور مملکت و خصوصاً انجام رفراندوم و رجوع به آرای عمومی ملت درباره تغییر نظام سیاسی کشور به جمهوری اسلامی و تشکیل مجلس مؤسسان از منتخبین مردم جهت تصویب قانون اساسی نظام جدید و انتخاب مجلس نمایندگان ملت بر طبق قانون اساسی جدید را بدهید. مقتضی است که اعضای دولت موقت را هر چه زودتر با توجه به شرایطی که مشخص کردهام تعیین و معرفی کنید. کارمندان دولت و ارتش و افراد ملت با دولت موقت شما همکاری کامل کرده و رعایت انضباط را برای وصول به اهداف مقدس انقلاب و سامان یافتن امور کشور خواهند کرد. موفقیت شما و دولت موقت را در این مرحله حساس تاریخی از خداوند متعال مسئلت میکنم."
مهندس مهدی بازرگان پس از قرائت حکم نخست وزیری خود گفت که "خدای بزرگ را شکر میکنم که چنین اعتبار و حسن شهرتی را که به هیچوجه اهلیت و لیاقت آن را نداشتم، به من ارزانی داشته و همین موهبت الهی باعث شده که آیتالله، ابراز اعتماد و ارجاع چنین مأموریتی را به بنده عنایت بفرمایند و همچنین تشکر از ملت ایران میکنم."
امام خمینی (ره) در پایان سخنان خود تاکید کرد: "من باید یک توضیح دیگری هم بدهم و آن این است که من که ایشان را حاکم کردهام یک نفر آدمی است که به واسطه ولایتی که از طرف شارع مقدس دارم این را قرار دادهام. ایشان واجبالاتباع است. ملت باید از او اتباع کند. یک حکومت عادی نیست. یک حکومت شرعی است. مخالفت با این حکومت مخالفت با شرع است. قیام علیه حکومت شرع جزایش در قانون ما هست. در اجماع هست در شرع ما هست و جزایش بسیار زیاد است. من تنبه میدهم به کسانی که تخیل این امر را بکنند که کارشکنی بکنند یا خدای نخواسته قیام بر ضد این حکومت بکنند. من اعلام میکنم که جزای آنها بسیار سخت است. در فقه اسلام قیام بر ضد حکومت الهی قیام بر ضد خداست. قیام بر ضد خدا کفر است و من تنبه میدهم به آنها که سر عقل بیایند. بگذارند مملکت از آشفتگی بیرون بیاید. بگذارند خونهای مردم ریخته نشود. بگذارند جوانهای ما دیگر اینقدر خون ندهند. بگذارند اقتصاد ما صحیح بشود تا ما به تدریج کارها را اصلاح بکنیم. از خدای تبارک و تعالی میخواهم که توفیق بدهد به آقای مهندس بازرگان که این مأموریت را به وجه احسن انجام بدهد."
بازرگان در رابطه با تهدید بختیار در مورد نخست وزیری دولت موقت، گفت که "از این اخطار نمیترسیم، اگر تهدید میخواهند بکنند، به چیز دیگری ما را تهدید کنند. این چیز خیلی کوچکی است و اگر عملی شود، بنده شخصاً خیلی ممنون میشوم؛ چون راحت میشوم. "
رادیو مسکو با قطع برنامههای عادی خود، در خبری فوری، خبر نخست وزیری مهندس بازرگان را اعلام کرد و به نقل از شاپور بختیار، نخستوزیر وقت گفت: "هر کس اکثریت داشت، حکومت میکند."
مجله تایمز نیز در اینباره نوشت: "سالیوان، سفیر آمریکا در ایران، از همکاران خود خواسته است که با مخالفان رژیم گفتوگو کرده، سیاست آمریکا را برای آنان تشریح کند. سازمان چریکهای فدایی خلق، در مخالفت با شورای انقلاب گفته است که این شورا باید توسط میلیونها اعتصاب کننده تشکیل شود."
در ادامه این گزارش آمده است که "این گونه سازمانها که تنها خود را قیام خلق میدانند، اعتماد و حمایت میلیونی مردم از حضرت امام را نادیده گرفته و به دنبال جایگاهی در آینده نظام برای خود هستند. ۲۲ نماینده دیگر مجلس شورا، استعفا دادند."
خبرگزاری فرانسه نیز مدعی شد که "یک دیدار تاریخی میان امام خمینی (ره) و شاپور بختیار در شرف انجام است و تماسهایی از شنبه شب در این جهت به دلیل ترس از فاجعهای که کشور را تهدید میکند انجام شده است."
اما شهید مفتح، یکی از نزدیکان امام (ره) شایعه ملاقات بین بختیار با امام خمینی (ره) و همچنین ملاقات میان مهندس بازرگان و بختیار را تکذیب کرد.
نظر شما