به گزارش خبرنگار ایمنا، هفتههای گذشته بورس ایران افت شدیدی را تجربه کرد؛ به طوری که شاخص کل بورس کف حمایتی خود را از دست داد و هر روز شاهد ریزشهای سنگین در بازار بودیم و شاخص کل بورس به کمتر از یک میلیون و ۲۵۰ هزار واحد نیز رسید.
سرانجام دولت که پیش از این ۱۰ فرمان اقتصادی برای حمایت از بورس صادر کرده اما آن را عملی نکرده بود، به دغدغه سهامداران پاسخ داد و سقف قیمت خوراک پتروشیمیها را تعیین کرد. علاوه بر این بانک مرکزی نیز مکلف شد نرخ سامانه نیما در شش ماه گذشته را مبنا قرار داده و معادل ۹۰ درصد از آن را برای نرخ تسعیر در نظر بگیرد.
روز چهارشنبه هفته گذشته ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری درباره وضعیت بورس و ضرر مردم در این بازار گفته بود که "ما میراثدار دولت قبلی در این زمینه شدیم. عده زیادی با تبلیغات وارد بورس شده بودند که سهامداران خرد بودند. من تاکید کردم بورس نباید قلک تأمین نیاز دولت شود. راهکارهای برون رفت از وضعیت بورس مشخص شده است و مردم بدانند دغدغه آنها دغدغه ما هم هست و تا وقتی مردم احساس آرامش کنند، برای حل مشکلات اقدام میکنیم. تیم اقتصادی دولت به نتایجی رسیدهاند که فردا صبح وزیر اقتصاد راهکارهای برون رفت از مشکلات بورس را به مردم اعلام میکنند".
در این راستا، سیداحسان خاندوزی اعلام کرد: در راستای اجرایی شدن مصوباتی که پیش تر توسط ستاد اقتصادی دولت در حمایت از صنایع بورسی اتخاذ شده بود، دو اقدام صورت گرفت؛ اقدام نخست، مصوبهای است که هیأت دولت به عنوان اصلاحیه لایحه بودجه ۱۴۰۱ تصویب کرد و به طور رسمی به مجلس شورای اسلامی ارسال خواهد شد و دوم ابلاغیهای است که از طرف معاون اول رئیس جمهور به وزرای اقتصادی، رئیس بانک مرکزی، رئیس مرکز سازمان برنامه و بودجه و دستگاههای ذیربط ابلاغ شد.
تعیین سقف برای نرخ خوراک و سوخت
وزیر اقتصاد در تشریح جزئیات ابلاغیه یاد شده، مطرح کرد: ابلاغیه دولت مشتمل بر سقفگذاری نرخ خوراک و نرخ سوخت میشود. این نرخ طی مدت اخیر به دلیل اینکه مناسبات بینالمللی موجب شده بود تا قیمت هابهای جهانی تغییر پیدا کند. این نرخ برای پتروشیمیها و پالایشگاهیهای کشور نیز افزایشی بسیار فراتر از حد متعارف داشت. دولت برای اینکه نشان دهد مسئله سودآوری صنایع و پیشبینیپذیری اقتصاد و سیاستهای اقتصادی از اهمیت والایی برخوردار است، سقف ۵۰۰۰ تومانی را برای نرخ خوراک و سقف ۲,۰۰۰ تومان را برای نرخ سوخت مصوب کرد که با حفظ فرمول سابق، در هیچ زمانی قیمتها از سقف ۵,۰۰۰ تومان برای خوراک و ۲,۰۰۰ تومان برای سوخت فراتر نخواهد رفت.
خاندوزی با اشاره به نسبت قیمتهای حدود ۷-۸ هزار تومانی که طی هفتههای اخیر برای صنایع محاسبه میشود، تصریح کرد: نرخگذاری دولت در مصوبه یادشده، کاهش بسیار شدیدی داشته و پیامدهای خوبی را برای سودآوری این صنایع در بازار سرمایه و در بخشهای مختلف اقتصادی در پی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه این تصمیم نه تنها از سال ۱۴۰۱، بلکه از ابتدای بهمن ماه سال جاری، اجرایی خواهد شد، خاطرنشان کرد: این مصوبه حاوی پیام روشن و محکمی مبنی بر این است که سودآوری بخشهای اقتصادی و رونق بخشهای تولیدی و صنایع برای دولت در درجه اول اهمیت قرار دارد. بخشی از درآمد دولت به دلیل کاهش و سقفگذاری که در نرخ خوراک و سوخت صورت گرفته نیز کاهش مییابد، این موضوع بیانگر اثبات اهمیت رونق اقتصادی نسبت به ملاحظات بودجهای و درآمدی دولت است.
وزیر اقتصاد افزود: این مصوبه امروز هیأت وزیران در نامهای که نیز به مجلس شورای اسلامی ارسال میشود، درج خواهد شد که معادل ۴۰ هزار میلیارد تومان از منابع و مصارف تبصره ۱۴ کاهش پیدا میکند، اما امیدواریم که یک پیام حمایتی جدی برای صنایع و فعالان اقتصادی باشد.
در همین رابطه، محمدجواد نصر اصفهانی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه به خبرنگار ایمنا میگوید: مصوباتی که هفته گذشته ستاد اقتصادی دولت برای حمایت از بازار سرمایه اعلام کرد، تصمیم جدیدی نیست. زمانی که اعتراضاتی به اصلاح بودجه شکل گرفت وزارت اقتصاد و امور دارایی وعده داده بود، سقف نرخ خوراک پتروشیمیها هر لیتر پنج هزار تومان و نرخ سوخت ۴۰ درصد از نرخ خوراک باشد که این رقم سال گذشته ۳۰ درصد بوده است، اما در عمل هیچ لایحهای با این محتوا به مجلس ارائه نشد و شایعه شد که سازمان برنامه و بودجه لایحه بودجه را بدون تغییراتی در این زمینه به مجلس خواهد فرستاد.
افزایش بی سابقه نرخ گاز در اروپا
وی اضافه میکند: پیش از اعلام این خبر مجدداً شایعاتی در بازار ایجاد شده که بر اساس آن نرخ خوراک و سوخت با یکدیگر یکسان شده و سقفی برای این نرخها لحاظ نخواهد شد. در حال حاضر تأمین گاز در اروپا با مشکل مواجه شده است. با توجه به اینکه نرخ خوراک پتروشیمیها بر اساس میانگین چهار هاب اروپایی تعیین میشود، مشکلات کمبود گاز و اختلافات روسیه با اوکراین در خط لوله انتقال گاز بین این دو کشور منجر به افزایش بی سابقه قیمت گاز اروپا و در پی آن افزایش گاز مصرفی پتروشیمیها در ایران شده است.
افزایش نرخ خوراک ارزندگی شرکتهای تولیدی را از بین میبرد
این کارشناس بازار سرمایه ادامه میدهد: گفته میشود اکنون هزینه خوراک بسیاری از این واحدها به بیش از ۶,۰۰۰ تومان رسیده که از سقف قیمت تعیین شده توسط وزارت اقتصاد هم بیشتر است. واحد تولید کننده متانول کاوه اعلام کرده که تولید خود را به دلیل به صرفه نبودن متوقف کرده است. به نظر میرسد در بدنه دولت بی توجهی و کم سوادی نسبت به سودآوری شرکتها و تولیدیهای فعال در بورس ایجاد شده است.
نصراصفهانی میگوید: این حواشی منجر شده که دولت مجدداً تصمیماتی را در محور بورس بگیرد که نتایج مثبتی خواهد داشت؛ زیرا عملی نشدن این تصمیمات و مشخص نبودن آن، متغیرهای اقتصادی شرکتها را به شدت تحت تأثیر قرار داده بود. اگر نرخ خوراک پتروشیمیها معادل قیمت سوخت آنها در نظر گرفته شود، بازار سرمایه ایران در قیمتهای امروز ارزنده نخواهد بود که همین موضوع منجر به ریزشهای بورس در هفته گذشته شد.
ریزشهای هفته گذشته ناشی از بی تدبیری برخی مسئولان است
وی ادامه میدهد: بخش زیادی از واکنشهایی که بورس در هفته گذشته نشان داد ناشی از بی تدبیری برخی مسئولان کشور است، در چنین شرایط بحرانی، یکی از نمایندگان مجلس در مصاحبه خود اعلام میکند معافیت مالیاتی برخی کالاهای صادراتی از اوره و متانول حذف خواهد شد. همین موضوع شوک سنگینی به بازار وارد کرد، شوکها و واکنشهای بازارهای مالی همواره سنگین است، به ویژه زمانی که چنین اخباری بدون در نظر گرفتن شرایط بازار به آن مخابره میشود، واکنشهای منفی چندین برابر خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه میگوید: ریزشهای بازار منطقی نیست. افرادی نسبت به بورس اظهار نظر کرده و در کشور مسئولیتهای مهم اقتصادی بر عهده گرفتهاند که نسبت به عملکرد واقعی اقتصاد و وضعیت شرکتهای تولیدی ندارند، با وجود اینکه انتظار نمیرفت هفته گذشته روند بازار منفی باشد، یک مصاحبه حساب نشده منجر به ریزش بازار شد.
انتقاد از اعلام خبر حذف معافیت مالیاتی برخی محصولات صادراتی
نصراصفهانی با بیان اینکه مسئولان بدون در نظر گرفتن شرایط اخبار را کاملاً نسنجیده اعلام میکنند که آسیبهای جبران ناپذیری به بورس وارد میکند، اضافه میکند: اما در نهایت بر اساس مصوباتی که از جلسه اقتصادی دولت در پایان هفته گذشته اعلام شد؛ سقف خوراک پتروشیمیها ۵,۰۰۰ تومان و سقف نرخ سوخت پتروشیمیها ۴۰ درصد از خوراک (دو هزار تومان) و سقف نرخ سوخت پتروشیمیها ۱۰ درصد نرخ خوراک تعیین شده است. با این مصوبه بازار تحلیل پذیرتر شده و تغییرات قابل توجهی در میزان سودآوری شرکتها نخواهیم داشت و میتوان گفت درصد قابل توجهی از فضای بازار سرمایه در قیمتهای کنونی میتواند ارزنده باشد.
وی در ادامه خاطرنشان میکند: به طور کلی هر چقدر اقتصاد کشور پیش بینی پذیرتر شود، بازارهای متصل به آن رشد خواهد کرد. در اقتصادهای جهانی شاهد هستیم که تغییرات اقتصادی با سرعت بسیار کم و حفظ تعادل اقتصاد انجام خواهد شد و همین موضوع از آسیب به بازارهای مالی جلوگیری میکند.
بخش زیادی از بازار سرمایه ایران ارزنده است
این کارشناس بازار سرمایه معتقد است: قسمت قابل توجهی از بازار سرمایه در شرایط فعلی در قیمتهای ارزندهای قرار دارد، اما قسمت کمی از بازار هم هنوز ارزنده نیست، با اطلاعات و آمار فعلی انتظار ریزش بیش از این از بازار وجود ندارد، پیش بینی میشود در یک تا دو ماه آتی بازار باز خواهد گشت و با ساخت کفهای جدید به روند صعودی باز میگردد به طوری که ابتدای سال آینده روزهای خوبی در انتظار بازار سرمایه است.
نصراصفهانی تصریح میکند: مدلهای اقتصادی نشان میدهد که رشد بازار سرمایه در آینده قطعی است اما نمیتوان گفت این رشد دقیقاً از چه زمانی آغاز میشود، سرمایه گذاران باید حجم معاملات و ارزش بازار را ملاک خود در تصمیمگیری قرار دهند، علاوه بر این همه ابهامات پیرامون بازار سرمایه رفع شده و فقط موضوع برجام هنوز کاملاً مشخص نیست.
برای سرمایه گذاری میان مدت افراد باید تحلیل خود از فضای سیاسی برجام را در نظر بگیرند
وی در پایان خاطرنشان میکند: برای سرمایه گذاری میان مدت افراد باید تحلیل خود از فضای سیاسی برجام را در نظر بگیرند و صنایع بیمهای، خودرویی و بانکی که بیشترین نفع را از توافق احتمالی خواهند برد باید برجام را در نظر داشته و این متغیر را در تصمیمات خود در نظر بگیرند. به طور کلی بازار سرمایه ایران ارزنده بوده و در ماههای آینده به سقف یک میلیون و ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار واحد باز خواهد گشت.
گزارش از: فرشته بابایی، خبرنگار اقتصادی ایمنا
نظر شما