به گزارش خبرنگار ایمنا، بالاخره شورای رقابت پس از سالها از فرآیند قیمتگذاری دستوری خودرو کنار گذاشته شد و با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که بر اساس مصوبه شصت و سومین جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی، شورای رقابت رسماً از قیمتگذاری خودرو کنار گذاشته شده است.
البته این موضوع به معنی پایان قیمتگذاری دولتی و آزادسازی نرخگذاری در بازار خودرو نیست و قرار شده است تنظیم قیمت این بازار فعلاً بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت و با هماهنگی ستاد تنظیم بازار باشد اما این موضوع چه تأثیری روی بازار خودرو خواهد داشت؟ آیا وزارت صنعت قیمت خودرو را به صورت دستوری به سیر نزولی میاندازد؟
فربد زاوه، تحلیلگر صنعت خودرو در این زمینه میگوید: حذف شورای رقابت از قیمتگذاری دستوری خودرو تأثیر خاصی بر بازار ندارد مگر اینکه ستاد تنظیم بازار وزارت صنعت بخواهد با دستورالعمل جدیدی وارد این بازار شود.
وی ادامه میدهد: اصولاً قیمتگذاری دستوری در بازار خودرو اشتباه بزرگی بوده است که همچنان ادامه دارد. حالا این اشتباه را چه ستاد تنظیم بازار انجام دهد و چه شورای رقابت، نتیجه یکی است.
این کارشناس صنعت خودرو در ادامه میگوید: زمانی که مرحوم پژویان شورای رقابت را تأسیس کرد قیمت پراید هشت میلیون تومان بود و حالا که آقای شیوا میخواهد کار قیمتگذاری در شورای رقابت را تمام کند قیمت پراید ۱۸۰ میلیون تومان است! اگر قیمتگذاری خودرو مؤثر بود در حال حاضر نباید قیمت پراید بیشتر از ۲۲ برابر شده باشد!
زاوه درباره پیشبینی خود از بازار خودرو تا پایان امسال هم میگوید که رشد نقدینگی ادامه دارد و نرخ تورم صعودی است. بنابراین تصور اینکه در چهار ماه پایانی سال قیمت خودرو کاهشی میشود دشوار است.
وی تاکید میکند: از نظر من قیمت خودرو تا پایان سال صعودی خواهد بود و ممکن است که ترکیب شرایط اقتصادی کشور و رکود بازار باعث شود که شیب صعود قیمت خودرو کند شود و تا حدود ۸ درصد برسد اما نشانهای بر کاهشی بودن قیمت خودرو تا پایان سال وجود ندارد.
واکنش جالب همتی به افزایش قیمت خودرو
عبدالناصر همتی در نشست دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان در خصوص قیمت خودرو اظهار کرد: در مورد منابع و مصارف، سرمایهگذاری و قیمتگذاری باید تصمیمات اقتصادی اخذ شود. نمیتوانیم هم بازار آزاد، هم بورس، هم قیمتگذاری دستوری اعمال کنیم و از آن طرف کنترل هم داشته باشیم. اینها با هم سازگاری ندارند.
وی افزود: حکمرانی غلط اقتصادی به همین معناست. نمیتوانیم هم سیستم سفت و سخت داشته باشیم و هم بخواهیم قیمتها را آزاد کنیم.
همتی با ذکر مثالی تصریح کرد: در سال ۱۳۹۷ تصویب شد که قیمت خودرو باید در حاشیه بازار تصویب شود ولی وزرای صمت وقت آن را به دلایل مختلف اجرا نکردند.
وی افزود: این موضوع دوباره در جلسه عالی سران مطرح شد و در آن زمان نگرانیهایی نیز وجود داشت که قیمتها بالاتر رود، در حالی که من میگفتم قیمتها که بالا هست. آیا نگران عده قلیلی بودند که در قرعهکشی شرکت میکنند؟
رئیس اسبق بانک مرکزی یادآور شد: چندین بار گفته شد که قیمت خودرو به حاشیه بازار آورده شود. وقتی قیمتها به حاشیه بازار آورده شود، دیگر رانتی وجود ندارد.
همتی متذکر شد: این خودش یک حکمرانی اقتصادی است. یا همین الان هم به خودروسازان اجازه دادند تا ۲۰ درصد قیمتها را افزایش دهند، ولی باز هم این قیمتها با بازار آزاد بسیار فاصله دارد و مشکل بازار حل نمیشود.
قیمت انواع خودرو
بررسی بازار امروز _چهارشنبه ۸ دی ماه ۱۴۰۰_ مقایسه آن نسبت به ابتدای هفته روند افزایشی را در اکثریت محصولات نشان میدهد. البته قیمت برخی محصولات تغییری نداشته و تعداد کمی هم کمی ارزانتر شدهاند.
در محصولات گروه صنعتی ایرانخودرو علیرغم اینکه سمند LX، رانا LX و پژو ۲۰۶ تیپ دو از ثبات قیمت نسبت به ابتدای هفته برخوردارند و محصولاتی همچون پژو پارس، پژو ۲۰۷ دندهای، رانا پلاس و دنا معمولی تا حدودی ارزانتر نسبت به ابتدای هفته قیمتگذاری شدهاند، اما قیمت سایر محصولات (به جز هایما S7) افزایش سه تا ۱۰ میلیون تومانی را تجربه کردهاند. هایما S7 نیز ۴۰ میلیون تومان نسبت به ابتدای هفته افزایش قیمت داشته است.
در محصولات گروه سایپا اما پرایدهای جامانده از تولید همچنان پیشتاز افزایش قیمتاند. پراید در حالی به قیمت ۱۷۰ میلیون تومان نزدیک میشود که پنج میلیون تومان نسبت به ابتدای هفته گرانتر شده است.
سایر محصولات سایپا یک میلیون تومان گران شدهاند و تنها قیمت کوییک و ساینا تغییر نداشته، تیبا ۲ هم ارزانتر شده است.
قیمت انواع پرتیراژهای خودروسازان در ابتدای هفته جاری و امروز (چهارشنبه) به شرح زیر است:
نظر شما