به گزارش ایمنا، مدیران بانکی اگرچه سعی دارند بازارها را آرام نگه دارند اما به وخیم بودن اوضاع نیز اشاره دارند. رافائل بوستیک _مدیر دفتر منطقهای فدرال رزرو در آتلانتا_ گفته است که نرخ بهرههای فعلی میتوانند تا پیش از پایان یافتن سال جاری میلادی افزایش پیدا کنند. جان ویلیامز _مدیر دفتر منطقهای نیویورک_ گفته است نرخ تورم در سطحی قرار دارد که مقابله با آن نیازمند زمان و حوصله خواهد بود. گری رایس _سخنگوی صندوق بینالمللی پول_ نیز در رابطه با افزایش تورم گفت تورم بالا، کوتاه مدت نخواهد بود.
همزمان با شیوع گسترده ویروس کرونا در انگلیس که منجر به توقف بخش بزرگی از فعالیتهای اقتصادی شده، نرخ تورم سالانه این کشور تا پایان اکتبر با ۰.۸ درصد افزایش نسبت به ماه قبل به ۴.۲ درصد رسید. این تورم بالاترین نرخ تورم انگلیس در ۱۰ سال اخیر محسوب میشود و بیش از همه در نتیجه افزایش کم سابقه حاملهای انرژی و سوخت رقم خورده است. این تورم حتی ۰.۴ درصد از چیزی که پیشتر نیز انتظارش میرفت بیشتر بوده است و کار بانک مرکزی انگلیس را نسبت به قبل دشوارتر خواهد ساخت.
متوسط نرخ تورم در ۱۹ کشور عضو منطقه یورو در ۱۲ ماه منتهی به اکتبر با ۰.۳ درصد افزایش نسبت به رقم مشابه منتهی به ماه قبل به ۴.۴ درصد رسید تا نرخ تورم مجدداً از سطح دو درصدی هدفگذاری شده توسط بانک مرکزی این منطقه فاصله گیرد. در سطح اتحادیه اروپا این نرخ به طور متوسط ۴.۱ درصد بوده که از ماه قبل ۰.۵ درصد بیشتر شده است. انرژی با تورم ۷.۱۲ درصدی و خدمات با تورم ۳.۸۶ درصدی پیشتاز گروههای مختلف بودهاند.
از سوی دیگر اما رشد اقتصادی کشورهای عضو اتحادیه اروپا در سطح بالایی باقی مانده است. مرکز آمار اتحادیه اروپا گزارش اولیه خود از رشد اقتصادی کشورهای اروپایی در سومین فصل سال ۲۰۲۱ را منتشر کرد که بر این اساس متوسط رشد اقتصادی ۱۹ کشور عضو منطقه یورو و ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به ترتیب ۲.۲ درصد و ۲.۱ درصد بوده است. این رشد در مقایسه با رشد سه ماهه قبل در منطقه یورو ۰.۱ درصد و در اتحادیه اروپا ۰.۲ درصد افزایش پیدا کرده است.
با وجود پیشرفت واکسیناسیون، رشد اقتصادی بسیاری از کشورهای جهان در سطح ناامیدکنندهای باقی مانده است. رشد منفی اقتصادی سومین اقتصاد بزرگ جهان همان گونه که پیشتر نیز انتظار میرفت، از سر گرفته شد و پس از یک رشد فصلی مثبت، رشد اقتصادی ژاپن به منفی سه درصد رسید. این رشد که ۰.۸ درصد کمتر از رشد پیش بینی شده قبلی توسط کارشناسان و ۳.۴ درصد کمتر از رشد دوره مشابه قبل است، بیش از همه به دلیل رشد منفی ۵.۵ درصدی مخارج سرمایهای رقم خورد.
در هشداری آشکار برای اقتصاد آمریکا، شاخص خوش بینی به اقتصاد این کشور تا پایان ماه اکتبر به ۶۶.۸ واحد رسیده که این رقم ۴.۹ درصد کمتر از رقم ثبت شده در ماه قبل است. با توجه به این روند انتظار میرود ورود جریان سرمایههای جدید به بخشهای مختلف اقتصادی آمریکا کندتر شده و دولت مجبور شود به طور مستقیم نقدینگی بیشتری به بازارها تزریق کند. کار بررسی لایحه پیشنهادی دولت برای تخصیص یک تریلیون دلار اعتبار در مجلس سنا به زودی آغاز میشود.
مرکز آمار انگلیس در گزارشی اعلام کرد که در نتیجه کاهش محدودیتهای کرونایی و پیشرفت در روند واکسیناسیون، اقتصاد این کشور در ۱۲ ماه منتهی به سپتامبر ۶.۶ درصد رشد کرده که این عملکرد اگرچه ۱۶.۹ درصد کمتر از رشد ثبت شده بازه منتهی به سه ماه قبل بوده اما این رشد اقتصادی یکی از بهترین ارقام رشد ثبت شده امسال انگلیس بوده است. رشد اقتصادی سه ماهه دوم سال انگلیس بالای ۲۰ درصد بود که بهترین رشد فصلی تاریخ معاصر این کشور محسوب میشود.
وضعیت تورم نسبت به ماههای قبل نه تنها بهتر نشده که حالا با اوجگیری قیمت انرژی و مسکن و همچنین نقدینگی موجود روز به روز شرایط وخیمتری را تجربه میکند. نرخ تورم بزرگترین اقتصاد جهان در ۱۲ ماه منتهی به اکتبر با ۰.۸ درصد افزایش نسبت به دوره مشابه منتهی به ماه قبل به سطح ۶.۲ درصد رسید. این نرخ تورم که ۰.۴ درصد بیشتر از نرخ مورد انتظار قبلی و بالاترین سطح تورمی ثبت شده در آمریکا در ۳۰ سال اخیر بوده است.
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی تاکنون بیش از ۲۵۶ میلیون و ۸۷۲ هزار و ۱۱۲ مورد ابتلاء به کرونا گزارش شده است که در این بین پنج میلیون و ۱۵۴ هزار و ۲۴ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۷۹۰ هزار و ۵۵۱ نفر، برزیل با ۶۱۲ هزار و ۳۷۰ نفر، هند با ۴۶۵ هزار و ۸۲ نفر، مکزیک با ۲۹۱ هزار و ۹۲۹ نفر و روسیه با ۲۶۱ هزار و ۵۸۹ نفر بوده است. (بهروزرسانی تا ساعت ۱۲ ظهر به وقت گرینویچ)
دن اسپایسر _تحلیلگر بازار سرمایه در مؤسسهای ان زد_ گفت: سه ماهه سوم سال دارای جنبههای مثبت و جنبههای منفی بود و ما شاهد بودیم شرکتهای بزرگ شاخص اس اند پی ۵۰۰ یک رشد متوسط ۱۳ درصدی را در درآمد خود به نسبت فصل قبل ثبت کردند. از طرف دیگر ریسکهای موجود بر سر راه بازار از جمله تورم و اخلال در زنجیره تأمین طی این مدت نه تنها کمتر نشدهاند بلکه بیشتر هم شدهاند.
بورس آمریکا
در وال استریت بیشتر شاخصها ریزشی بودند؛ تا جایی که دو شاخص از سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایینتری از روز قبل خود بسته شدند.
شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۷۵ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۳۵ هزار و ۶۰۱.۹۸ واحد بسته شد.
شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۰.۱۴ درصد ریزش تا سطح ۴۶۹۷.۹۶ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۰.۴ درصد افزایش در سطح ۱۶ هزار و ۵۷.۴۴ واحدی بسته شد.
بورسهای اروپایی
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۰.۴۵ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۷۲۲۳.۴۴ واحد بسته شد.
شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با ریزش ۰.۳۸ درصدی و ایستادن در سطح ۱۶ هزار و ۱۵۹.۹۷ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با عقبگرد ۰.۴۲ درصدی در سطح ۷۱۱۲.۲۹ واحد بسته شد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۱.۶۸ درصد پایین رفت و به ۸۷۵۳.۲۰ واحد رسید.
بورسهای آسیایی
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد خوبی داشتند؛ تا جایی که شاخص "نیک کی ۲۲۵" بورس توکیو ژاپن با صعود ۰.۵ درصدی تا سطح ۲۹ هزار و ۷۴۵.۸۸ واحدی بالا رفت. شاخص "هانگ سنگ" بورس هنگکنگ ۱.۰۷ درصد بالا رفت و در سطح ۲۵ هزار و ۴۹.۴۷ واحد بسته شد.
در چین شاخص "شانگهای کامپوزیت" صعود ۱.۰۸ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۴۸۹۰.۰۶ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص "اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰" بورس سیدنی با ۰.۲۳ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۷۳۹۶.۵۵ واحدی به کار خود خاتمه داد.
در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص " تاپیکس" ژاپن صعودی بود. (معیار محاسبه تغییرات قیمتی، ساعت پایانی معاملات روزانه بورس نیویورک بوده است.)
نفت
در بازار طلای سیاه روند قیمتها نزولی بود. هر بشکه نفت "وست تگزاس اینتر مدیت" با ۲.۶۸ درصد کاهش به ۷۶.۱۰ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با ریزش ۲.۸۹ درصدی به ازای ۷۸.۸۹ دلار در هر بشکه مبادله شد.
طلا و نقره
همچنین در بازار فلزات گرانبها، بهای هر اونس طلا با کاهش ۰.۷۱ درصدی نسبت به روز قبل در سطح ۱۸۴۵.۸۷ دلار معامله شد. هر اونس نقره با کاهش ۰.۱۶ درصدی به ازای ۲۴.۸۴ دلار مبادله شد.
منبع: ایسنا
نظر شما