به گزارش ایمنا، شخصیت حسام به عنوان یک نوجوان پسر به خوبی از کار درآمده و با اینکه نویسنده خانم است، خواننده احساس میکند داستان را واقعاً از زبان یک نوجوان پسر میشنود. تکه کلامها، کنشها، دغدغهها، نوع عصبانیت، نگرانی و سایر احساسات او به گونهای است که یک نوجوان واقعی امروزی را برای مخاطب تداعی میکند. البته این امروزی بودن فقط در شخصیتپردازی خلاصه نمیشود. حسام تجربهای در بچهداری ندارد و برای فهمیدن وسایل مورد نیاز و راه و روش عوض کردن پوشک، درست کردن شیر خشک و… از اینترنت کمک میگیرد. او در گروههایی در شبکههای اجتماعی عضو میشود و با مامانهای عضو گروه ارتباط برقرار میکند، خریدهایش را اینترنتی سفارش میدهد و خلاصه میداند چطور از تکنولوژی روز دنیا برای پیش بردن کارهایش کمک بگیرد.
یکی دیگر از نکات مثبت کتاب موضوع آن است که حرف دل خیلی از نوجوانهاست. همیشه از بچهها شنیده میشود که میگویند اگر جای والدینشان بودند فلان رفتار را نمیکردند یا فلان کار را حتماً انجام میدادند. نویسنده برای انتقال پیام خود، فقط شعار نداده و شخصیت اصلی را دقیقاً در موقعیت قرار داده تا تجربه کند پدر محشر بودن، خیلی هم ساده و قابل دسترس نیست. مخاطب نوجوان بعد از خواندن این رمان با خود میگوید شاید باید دید واقعبینانهتری نسبت به والدینم داشته باشم
حرف دل نوجوانها
آخرین نکتهی قابل بحث دربارهی کتاب گونهشناسی انواع بابا پایانبندی آن است که از طرفی نقطه قوت و از طرف دیگر نقطه ضعف به حساب میآید. حسام که در تمام طول زندگی از شغل پدرش و کم بودن او در کنار خانواده شاکی بوده و هیچ وقت درک نمیکرده چرا وقت و بیوقت بیماران با او تماس میگیرند، مجبور میشود به خاطر مشکلی که برای نوزاد پیش آمده به یکی از دوستان پدرش زنگ بزند، آن هم درست نصفهشب! و این به نوعی نشان میدهد که شخصیت اصلی داستان افکار قبلی خود را تا حدی تغییر داده است. از طرف دیگر پایان داستان بسیار ناگهانی اتفاق میافتد. رمان تا صفحههای انتهایی پر از توصیف لحظه به لحظه و جزئیات خواندنی است اما ناگهان با پیش آمدن یک مشکل برای نوزاد و تماس با پزشک، داستان به شکل پیشبینیپذیری تمام میشود. در حالی که خواننده توقع دارد اتفاقهای پیشآمده بعد از لو رفتن ماجرا، واکنش والدین و حسام را به طور دقیق بداند، ناگهان با برگهی رأی دادگاه و چند دیالوگ پایانی روبهرو میشود و احتمالاً با خودش میگوید: «حیف شد، کاش اینقدر زود تمام نمیشد.»
کتاب گونهشناسی انواع بابا نوشته زهرا جلائیفر، اثری خواندنی و جذاب برای گروه سنی نوجوان است که انتشارات نردبان آن را در گروه کتابهای مهارتهای زندگی منتشر کرده تا نوجوانان به طور غیر مستقیم با یکی از مهارتهای زندگی یعنی ارتباط مؤثر با والدین، آشنایی پیدا کنند. البته پیشتر از این نویسنده کتابهایی برای خردسالان و کودکان با موضوعاتی مثل محیط زیست و مشکلات کودکان با نیازهای ویژه توسط همین انتشارات و انتشارات علمی و فرهنگی (کتابهای پرندهی آبی) منتشر شده است.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی شهر کتاب
نظر شما