عباس خسروانی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: برخی در مؤلفههای سنجش میزان کتاب خوانی اختلاف نظر دارند. مثلاً برخی محققان و در برخی کشورها، نگاه کردن به یک عکس یا تصویر، گوش کردن یک فایل صوتی یا دیدن یک کلیپ آموزنده را جزو مطالعه میدانند.برخی مراکز علمی جهان هم شاخص اصلی برای اندازهگیری سرانه مطالعه را، صرفاً مطالعه کتاب، آن هم از نوع غیردرسی میدانند و مطبوعات، شبکههای اجتماعی و سایتهای اینترنتی در این اندازهگیری لحاظ نمیشوند.
وی افزود: در جدیدترین آمار اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۹ سرانه مطالعه افراد باسواد ۱۵ ساله و بیشتر در ماه به طور متوسط ۸ ساعت و ۱۸ دقیقه برآورده شده که به عبارت دیگر ۱۶ دقیقه و ۳۶ ثانیه در روز بوده است. بر اساس سند چشمانداز ۱۴۰۴ در ایران، ما در سال ۱۴۰۴ باید به یک جایگاه ممتاز در جهان از نظر سرانه مطالعه برسیم. زمان زیادی تا سال ۱۴۰۴ نداریم و امیدی هم برای رسیدن به این جایگاهها نیست اما نباید از تلاش باز ایستاد.
عضو شورای اسلامی شهر اراک ادامه داد: یک وظیفهای که دولتها و نهادهای رسمی در این زمینه بر عهده دارند توسعه زیرساختها و بسترهای مطالعه در کشور است. شهرداریها هم در این زمینه سهمی بر عهده دارند که طبق قانون باید به آن عمل کنند.
وی گفت: طبق قانون، شهرداریها موظفند حداکثر تا پایان روز پانزدهم ماه بعد به صورت علیالحساب نیم درصد از درآمدهای خود به استثنای وام و تسهیلات، اعتبار و تملک داراییهای سرمایهای که دولت در اختیار شهرداریها قرار میدهد، اوراق مشارکت، اسناد خزانه اسلامی، فاینانس و تهاتر را محاسبه و به حساب انجمن کتابخانههای عمومی شهر واریز کنند. این مبلغ کمک زیادی به توسعه فعالیتهای کتابخانهها در هر شهری میکند اما واقعیت این است که این پول به راحتی پرداخت نمیشود.
خسروانی اظهار کرد: در تبصره ماده شش این قانون آمده که حتی اگر شهرداریها از پرداخت نیم درصد استنکاف کنند دولت مکلف است که در قالب سهم هر شهرداری از مالیات بر ارزش افزوده، نیم درصد را کسر کنند و سپس سهم شهرداری از مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کند.
خسروانی افزود: در شورا به جد به دنبال پرداخت این مبلغ به کتابخانهها هستم و تلاش خواهم کرد که شهرداری به تکلیف قانونی خود عمل کند. زیرا اداره ۱۸ باب کتابخانه عمومی فعال در شهرستان اراک با مشکلات عمرانی و تاسیساتی و هزینههای جاری، نیازمند این پنج درصد هستند. شهرداری هم مشکلاتی در پرداخت دارد که امیدواریم هر چه زودتر مشکلات رفع و حق و حقوق کتابخانهها پرداخت شود.
وی گفت: ما حق نداریم به این بهانه که مردم کتاب نمیخوانند، از توسعه زیرساختها و بسترهای کتابخوانی در شهر کوتاهی کنیم. البته بخش دیگر کار، مربوط به فعالیتهای فرهنگی برای نهادینه سازی فرهنگ کتابخوانی به خصوص در سنین پایین مثل کودکان است. پیشرفت کشور از مسیر افزایش آگاهیهای عمومی میگذرد و این افزایش از مسیر کتابخوانی میگذرد.
نظر شما