به گزارش خبرنگار ایمنا، محمدعلی عطاری امروز _ چهارشنبه ۱۹ آبانماه _ در نشست خبری به مناسبت روز دیابت اظهار کرد: ۲۳ آبان روز کشف انسولین در جهان به نام روز دیابت نامگذاری شده است، شعار انجمن خیریه دیابت استان اصفهان آموزش آموزش، کنترل و پیشگیری است، هدف و تلاش بر این است که افراد سالم به افرادی دیابتیک تبدیل نشوند، افراد مستعد دیابت که قند خون آنها از ۱۰۰ تا ۱۲۵، مستعد دیابت هستند و عوارض دیابت بر آنها تأثیر میگذارد را به سمت خارج شدن از محدوده خطر ابتلاء به دیابت سوق دهیم و قند خون افراد دارای دیابت کنترل شود تا از عوارض چشمی، قلبی و کلیوی در امان باشند.
وی در خصوص فاکتورهای مستعد کننده افراد به دیابت، اضافه کرد: فاکتورهایی که افراد میتوانند با توجه به آنها مستعد دیابت شوند شامل سابقه ژنتیکی و داشتن سابقه بیماری دیابت در خانواده، وارد کردن میزان کالری بالا به بدن و عدم خارج کردن آن، عدم تحرک کافی، مصرف دخانیات در افراد و استرس بالا است. سبک زندگی افراد به تدریج به سمت بدتر شدن پیش میرود. زمانی بحث وجود ۳۰ میلیون نفر دیابتی در جهان مطرح بوده ولی در حال حاضر بحث ابتلای ۶۰۰ میلیون نفر به دیابت در جهان مطرح است.
رئیس هیئت مدیره انجمن دیابت استان اصفهان ادامه داد: برای افراد دیابتی و مستعد آن درمان علامتی انجام میشود؛ دیابت درمانی ندارد و تنها درمان آن استفاده از انسولین و کنترل کنندههای قند خون است تا قند افراد پایینتر بیاید و کمتر با عوارض آن درگیر شوند. اگر فرد به دیابت مبتلا شود و در کنترل کردن آن توانایی و آگاهی نداشته باشد به نارسایی کلیه دچار شده و ناچار به دیالیز و حتی پیوند کلیه روی میآورد، از سمتی دیگر مشکلات قلبی و موارد دیگر در بدن آشکار میشود.
وی با تاکید بر هزینههای بالای درمان بیمارهای دیابتی، تصریح کرد: بسیاری از افراد از بیماری دیابت خود خبر ندارند. برای کنترل کردن قند خون باید از عواملی که انسان را در معرض ابتلاء به دیابت قرار میدهد دوری کرد. در این راستا انجمن دیابت استان اصفهان ورزشهای همگانی صبحهای جمعه را برگزار کرده و سعی بر آموزش مردم دارد. آموزش دادن به مردم و برگزاری کلاسها هزینه دارد اما در مقابل هزینههایی که برای عوارض دیابت مانند دستگاه دیالیز صرف میشود، کمتر است. زندگی افراد دیابتی بیبضاعت با مشکلات فراوانی روبهرو است و این مباحث اجتماعی باید در نظر گرفته شوند.
عطاری افزود: اعتقاد بر این است که آموزش در راستای آگاهی افراد جامعه باید در کتابهای درسی جای گیرد، ورزش و تحرک در جامعه بالا رود و تست قند خون قبل از ازدواج باید ضروری باشد زیرا یک فرد باید بداند قرار است با فردی دارای دیابت زندگی کند. کارگران دیابتیک باید مورد توجه قرار گیرند زیرا بسیاری از کارگران با ابزارهای دقیق سروکار دارند و ممکن است داشتن دیابت آنها را دچار مشکل کند.
وی با اشاره به اهمیت تغذیه در کنترل بیماریها، اظهار کرد: مصرف نمک جامعه ما، دو برابر میزان آمار مصرف جهانی است. با تغذیه ۸۰ درصد بیماریهای قلبی و ۳۰ درصد سرطانها قابل پیشگیری است. ۴۴ درصد مرگهای زیر ۷۰ سال مربوط به بیماریهای غیرواگیر است و از ۷۰ سال به بعد ۴۸ درصد مرگها مربوط به تغذیه است؛ ۸۸ درصد مردم ایران تغذیه ناسالم دارند و ۵۰ درصد گروه ۲۵ تا ۳۰ سال، ۴۵ تا ۵۵ سال ۷۱ درصد زنان و ۵۵ درصد مردان مبتلا به اضافه وزن هستند. ۴۸ درصد افراد ۴۵ تا ۶۵ سال مبتلا به فشار خون هستند، ۳۵ تا ۴۰ درصد افراد در اصفهان مبتلا به کبد چرب که همراه با بیماری دیابت است، هستند.
رئیس هیئت مدیره انجمن دیابت استان اصفهان تصریح کرد: دیابت تیپ دو در کودکان و نوجوانان به علت خوردن زیاد و عدم تحرک بیشتر دیده میشود؛ کودکان زیر دو سال اضافه وزن پیدا میکنند و چنین چیزی فاجعهانگیز است. یک انسان در طول روز به سه هزار کیلو کالری نیاز دارد و باید همانقدر انرژی مصرف کند تا کالریها بسوزند و دچار اضافه وزن نشود و اینکه فرد بخواهد با مصرف ترشیجات کالری بسوزاند عملی نیست.
وی افزود: افراد دارای BMI بالای ۲۵، افراد با سابقه دیابت در خانواده، فشار خون بالا، خانمها با سابقه سقط مکرر یا دیابت دوران بارداری، مرده زایی یا تولد نوزادی با وزن بالای چهار کیلوگرم، خانمهای دارای تنبلی تخمدان و افراد دارای بیماریهای قلبی-عروقی و بالای ۴۵ سال بیشتر در معرض ابتلاء به بیماری دیابت هستند.
عطایی خاطرنشان کرد: مرگومیر پس از قطع پا، در سال اول ۲۰ درصد و در سال بعد ۸۰ درصد گزارش شده است و در سال ۲۰۰۰ حدود ۲۰۰ پا بر اثر دیابت قطع شده است. جمعیت دیابتیها در جهان هر ۱۰ سال دو برابر میشود و نیمی از دیابتیها از بیماری خود اطلاع ندارند.
نظر شما